Szerintetek is erdekes amit a 18 honapos kisfiam muvel (beszeddel kapcsolatos)?
Szerintem ez nem egyedi dolog, lányom például előbb mondta, hogy paradicsom és lámpa, mint anya. :)
Nem tudom, valahogy jobban örül annak, amit ritkábban lát vagy nem is tudom...
Unokaöcsém is hasonlóan kezdte, azt hiszem ő a labdát és a taligát mondta mindig, de a napi dolgokat nem igazán. :)
Biztos tudják, hogy anya és apa, de hát minek mondja, ha úgy is ott vagy mellette. :)
A fiamnak az első szavai közé tartozott a rács :o) Utána mindenhol csak a rácsokat kereste és mondogatta: a bejárati ajtónkon, a kapu előtt a földön, a földszintes ablakokon, még a kerítést is rácsnak hívta... Nálunk fokozatosan kezdett beszélni, először csak a ma, va-val kezdődő szavak mentek, pl. a vi jelentése villamos, víz, virág stb. volt.
A apa először csak aa, aztán ap, majd api, és most már apa. Az anyát sokáig jajj, nak mondta, nem tudta kimondani.
Szóval valahol el kell kezdeni, majd belejön! Nem kell erőltetni szerintem, normál ütemben magyarázz neki, nem kell ezért napi 100-szor elmondani, hogy anya, apa, úgyis hallja sokszor. Ezt azért írom, mert mostanában a fiam olyan szavakat mond, utánoz, amit ritkán használunk, sőt volt, hogy nem is használtuk, és az adott tárgyra, szituációra mondta a helyes szót. 16 hónaposan kezdte a fenti beszédet, most 21 hónapos, és be nem áll a szája egész nap. Mindent kommentál, persze még csak egymás mellé teszi a szavakat. Ti sem vagytok még egyáltalán elkésve :o)
Az én fiam is szokatlan szavakat használja gyakrabban, szerintem a gyerekek ilyenek. Azt mondják, ami legjobban megtetszik nekik. Valószínű nem is értik, miért mondogatjuk folyton, hogy anya-apa, hiszen tudják ők, csak épp nem mondják, mert minek...
A nagyobbik fiam első 'szava' ez volt: embó = nem búg
A kisebbiké: teplom, gyönyőrűen mondja, pedig szerintem nehéz szó. Most már mond apát, papát, mamát is, de anyát még nem.
Na nálunk az első szó a kukucs volt, volt már mindenféle, bohóc- boho, meg bicigli - bitigli, de a legritkább esetben mondja az apát, az anyát meg ha könyörgök neki, de akkor is csak ha jó kedve van... :))))
mai szava a kekkk - keksz, mindig tanul valamit, de még nem használja, csak mikor eszébe jut akkor. Gondolom majd elkezd egyszer csak...
18 hós
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!