Ahhoz hogy magas GYED-em legyen 180, vagy 365 ledolgozott nap kell?
És mennyi volt az elsőnél a gyed? és mennyi ideig voltál gyesen? Én kb. fél évet leszek szülésig!
elsőnél a gyed a maximum GYED volt (annak van plafonja, a TGYÁS-nak nincs) olyan 75 körül volt.
Nem voltam egy percig sem GYEs-en mert a nagy még csak 1.5 éves volt mikor a kicsi megszüeltett, így lemondtam a GYED-et a nagyról és kértem a kicsi után a TGYÁS-t , az uis több.
Ki jogosult a Gyed igénylésére?
Gyedre akkor jogosult a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését (szülő anya esetében a szülést) megelőzően két éven belül 365 naptári napon át biztosított volt.
A 365 biztosított napba a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 naptári nap számítható bele.
(vagyis a tanulmányi idő mellett legalább félévet dolgozni is kell)
Meddig jár a GYED?
A Gyed a gyermek max.2 éves koráig folyósítható.
A Gyed folyósításnak ideje a biztosításban eltöltött időtől, függ.
Ahhoz hogy a maximális (gyermek 2 éves koráig) időre járó Gyed-ben részesüljön az igénylő, a szülést megelőző 2 éven belül 562 nap-, ha az anyuka a Tgyást 28 nappal korábban igényli, akkor 590 nap biztosításban eltöltött idővel kell rendelkezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!