Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hány éves az a kor, amikor...

Hány éves az a kor, amikor egy kisgyereknek szobatisztának kellene lenni?

Figyelt kérdés

Kisfiam hamarosan három, semmi jelét nem mutatja, hogy valaha is szobatiszta akar lenni.

Görcsösen ragaszkodik a pelushoz, hiába magyaráztam, hogy bilibe, WC-be kellene intézni, nem hajlandó semmire.

Ha kisgatyában van, hiába kérdezem, h kell-e pisilni, a válasz mindig nem, két perc múlva alatta a Kisbalaton:)

Fákat meglocsolni szintén nem akar.

Csecsemő kora óta mindig elmondtam, h most pisis a pelus, most kakiltál, jött velem mindig a WC-re, elmagyaráztam neki, hogy mire való.

Már odáig jutottunk, hogy vettem neki matricákat, azt felragaszthatná az ágyára, ha belepisilne a bilibe, de még ráülni sem halandó, és görcsösen zokog, hogy matricát akar.

Valamit nagyon elszúrtam, ez tiszta sor, de hogy lehetne kijavítani?

2011. júl. 7. 15:05
 1/9 anonim ***** válasza:

Pont pár hete olvastam vhol, hogy 3 éves kor körül kellene a pisit bilibe/wc-be üríteni, 4 éves kor körül pedig a kakit.

Lehet, hogy nem kéne erőltetni pár napig, bár Kislányom még csak 22 hós, szóval személyes tapasztalatom nincs...

Azért ne idegeskedj, biztos kapsz vmi jó tippet! :-)

2011. júl. 7. 15:08
 2/9 anonim ***** válasza:
Szerintem nem szúrtál el semmit,csak még nem ért meg rá a fiad.Legyél türelmes,nálunk egy hónapja egyik napról a másikra lett szobatiszta(bilibe nem volt sosem,csak szűkítős wc vált be neki)és már kérdezgetni sem kell,szól.Nálunk a wc-lehúzás a nagy öröm a végén,imádja :)Türelmes legyél,és próbálgasd,de ne kényszerítsd semmire!Hosszú még a nyár,annyit tehetsz hogy ne adj rá pelust .Egy mindjárt 3 éves és egy 8 hónapos kisfiúk anyukája
2011. júl. 7. 15:21
 3/9 anonim ***** válasza:
Nem hiszem, hogy te elrontottál bármit is. Én kisfiam ápr.ban múlt 2 éves, most tanulgatjuk a szobatisztaságot. Kakilni csak a pelusba akar, sajnos nem szól, még akkor sem ha bekakilt. Kakilás után leveszem a pelust, kisgatyát adok rá. 2 hét után ott tartunk, hogy 90%-ban szól és nem történik baleset. De az első 2 nap katasztrófa volt, ugyanaz mint nálatok. Szóval elég rögös út ez, nem is látom még az alagút végén a fényt.
2011. júl. 7. 15:21
 4/9 anonim ***** válasza:
csak annyit szúrtál ha leeht igy nevezni,hogy nagyon rágörcsdöltél a témára.Nálam ez totál bebizonyosodott.fiam 2,5 éves.régebben simán pisilt a wc-be persze csak ha ráültettem,aztán jött valami zizi,és nem akart többé rá ülni,se wc-re se bilibe.nem szolt ha pisilni kelett,és akkor se ha bepisilt.nem zavarta a rogyásig tele volt a pelus,vettem neki lépcsős ülőkét is nagyon örült neki de hallani se akakrt hogy rá üéjön,vettem neki zenélő bilit,arra se akart rá ülni.Nagyon rágörcsöltem,gondoltam mire nyár vége lesz milyen jó lesz hogy szobatiszta lesz.ez volt 2 éves kora körül,aztán sokan mondták hagyjam mert ez fejben fog eldőlni.és letettem mindenfajta bilizésről wc-ről,nem kérdeztem,nem ültettem rá,nem vettem le róla a pelust.stb,bevallom nem is érdelet,aztán egyik nap apa megkérdezte nem pisilünk e wc-be,ő meg rávágta de,aztóta nincs rajta pelus és szól ha pislni kell.baleset még nem volt.szóval valahol függ ez tűlünk is,én tudom,hogy nehéz,de hagyd egy kicsit úgy ahogy van,és ő fog majd szólni.
2011. júl. 7. 16:53
 5/9 anonim ***** válasza:

Na nekem van tapasztalatom.

Az én fiam ugyanezt csinálta, és sajnos én nagyon elszúrtam a dolgot. Közeledett a kistestvér születése, és nem akartam már két gyereket pelenkázni, ezért a majdnem 3 évesemnek elkezdtem erőltetni a szobatisztaságot, mindenfélét beígértem neki, hogy matricát ragaszthat, hogy ajándékot kap, ha a bilibe megy a kaki, volt, hogy erővel ráültettem (legnagyobb hiba, bánom is) stb. Azt értem el vele, hogy elkezdett dacolni, és már csak azért sem, végezte a dolgát a bilibe. Kisebb eredményeink voltak, de a teljes szobatisztaságtól még távol voltunk. Aztán megszületett a kistesó, és a nagy teljesen visszaesett. 5 hónapig (3,5 éves) koráig újra ugyanúgy kellett őt is pelenkáznom, mint a kisöccsét. Utána szerencsére legalább napközbenre elhagytuk a pelenkát, de a kakit mindig visszatartotta amíg alváshoz pelenkát kapott, és csak abba végezte el a nagy dolgot. Aztán 4 éves korában elkezdte az ovit (nem alszik ott, ebéd után jön haza), akkor újabb pár hetes visszaesés volt, és most 4,5 éves korában jutottunk el oda, hogy szobatisztának mondhatom a fiamat.

Biztos vagyok benne, hogy a szobatisztaság ilyen mértékű elhúzódásának - a kistestvér születésén kívül -, legfőképp én vagyok az okozója, mert erőltettem, és így egy hosszadalmas játszma alakult ki a bili körül a fiam és köztem, egy ördögi kör, amiből csak most kecmeregtünk ki.

Szóval még egyszer nem követem el azt a hibát, hogy erőltessem, vagy rágörcsöljek a témára. Az a tapasztalatom, hogy a gyerekek nagyon kis érzékenyek, azonnal észreveszik, ha anya feszült, ideges a szobatisztaság miatt, még ha nem is mutatod ki. És ha ezt megérzik, ez őket is stresszeli, és annál inkább nem hajlanak a dologra. Nálunk egyébként főleg akkor volt előrelépés a szobatisztaságban, amikor a fiammal egyidős, vagy kicsit idősebb gyerekekkel nyaraltunk együtt, és látta, hogy ők mindig mennek a WC-re.

Mi egyébként a gyerekpszichológusnál is jártunk a többszörös visszaesések miatt (bepisilés terén), és a kaki visszatartás miatt, de a leghatékonyabb tanácsot nem ő, hanem a gyermek háziorvosunk adta, amit kár, hogy nem fogadtam meg már jóval korábban: "Anyuka, a maga fia pontosan tudja, hogy hová kell pisilnie és kakilnia. Hagyja békén, és bízza rá, mikor dönt úgy, hogy a bilit akarja használni. Ezzel kapcsolatban ne mondjon neki semmit, ne csináljon semmit, úgysem tudja semmivel sem siettetni, ha a gyerek még nem akarja".

Amit még esetleg javasolhatok, az a kineziológus. Sajnos mi nem kerestünk fel egyet sem, de úgy hallottam, nagyon jó eredménnyel kezelik az ilyen helyzeteket.

2011. júl. 7. 16:58
 6/9 anonim ***** válasza:

16:58-as vagyok még.

Azt elfelejtettem leírni, hogy a gyermekpszichológus mit mondott a szobatisztaság, életkor kapcsolatról (meddig húzódhat el): nappali szobatisztaság 3-4 éves kor, éjszakai szobatisztaság 5-6 éves kor, illetve még a nappali szobatisztaságra azt is mondta, hogy 5 éves korig még belefér, hogy ha nagyon belemerül a gyerek valamilyen tevékenységbe, akkor nincs kedve elmenni pisilni és ezért kis baleset történik, vagy becsurog az eleje. A szobatisztaság elhúzódása általában összekapcsolható valamilyen - a gyerek családjában előforduló - élethelyzettel: bölcsöde-, óvodakezdés, kistestvér születése, szülők válása, stb. és persze rossz hatással van rá az erőltetés, a bilitéma túlzó, állandó előtérbe kerülése, és legfőképp a balesetek, vagy a sikertelenség miatti leszidás, megszégyenítés. Bár gondolom ezeket már olvastad máshol is.

2011. júl. 7. 17:44
 7/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Ma annyi történt, h az udvaron kérte, h vegyem le a pelust, (hozzáteszem, megvettem a legvacakabb, nejlonos pelust, el is hiszem, h zavarta), kapott kisgatyát, aztán a szomszédnak vígan újságolta, h ő leszokott a pelusról.

Egész délután nem pisilt, tehát vissza tudja tartani, ivott rendesen, eddig száraz.

Kértem, h a WC szűkítőre üljön rá, most minden gond nélkül ráült, pisi nem jött, de gatyában akar lenni.

Most nem tudom, h kérdezgessem?

2011. júl. 7. 19:16
 8/9 anonim ***** válasza:
Ha most próbálkozik,akkor igen kérdezgesd.Még azt felejtettem el az első válaszomnál írni,hogy a kisfiamnak nagy lökést adott a :Dobd el a pelust Elmó! című mese,észrevétlenül is kedvet kaphat(és nem te erőlteted),ha nem, akkor is vannak benne hasznos infók :) és 600ft a Tesco-ban
2011. júl. 7. 22:13
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszi szépen, megnézem :)))
2011. júl. 8. 19:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!