Hány éves az a kor, amikor egy kisgyereknek szobatisztának kellene lenni?
Kisfiam hamarosan három, semmi jelét nem mutatja, hogy valaha is szobatiszta akar lenni.
Görcsösen ragaszkodik a pelushoz, hiába magyaráztam, hogy bilibe, WC-be kellene intézni, nem hajlandó semmire.
Ha kisgatyában van, hiába kérdezem, h kell-e pisilni, a válasz mindig nem, két perc múlva alatta a Kisbalaton:)
Fákat meglocsolni szintén nem akar.
Csecsemő kora óta mindig elmondtam, h most pisis a pelus, most kakiltál, jött velem mindig a WC-re, elmagyaráztam neki, hogy mire való.
Már odáig jutottunk, hogy vettem neki matricákat, azt felragaszthatná az ágyára, ha belepisilne a bilibe, de még ráülni sem halandó, és görcsösen zokog, hogy matricát akar.
Valamit nagyon elszúrtam, ez tiszta sor, de hogy lehetne kijavítani?
Pont pár hete olvastam vhol, hogy 3 éves kor körül kellene a pisit bilibe/wc-be üríteni, 4 éves kor körül pedig a kakit.
Lehet, hogy nem kéne erőltetni pár napig, bár Kislányom még csak 22 hós, szóval személyes tapasztalatom nincs...
Azért ne idegeskedj, biztos kapsz vmi jó tippet! :-)
Na nekem van tapasztalatom.
Az én fiam ugyanezt csinálta, és sajnos én nagyon elszúrtam a dolgot. Közeledett a kistestvér születése, és nem akartam már két gyereket pelenkázni, ezért a majdnem 3 évesemnek elkezdtem erőltetni a szobatisztaságot, mindenfélét beígértem neki, hogy matricát ragaszthat, hogy ajándékot kap, ha a bilibe megy a kaki, volt, hogy erővel ráültettem (legnagyobb hiba, bánom is) stb. Azt értem el vele, hogy elkezdett dacolni, és már csak azért sem, végezte a dolgát a bilibe. Kisebb eredményeink voltak, de a teljes szobatisztaságtól még távol voltunk. Aztán megszületett a kistesó, és a nagy teljesen visszaesett. 5 hónapig (3,5 éves) koráig újra ugyanúgy kellett őt is pelenkáznom, mint a kisöccsét. Utána szerencsére legalább napközbenre elhagytuk a pelenkát, de a kakit mindig visszatartotta amíg alváshoz pelenkát kapott, és csak abba végezte el a nagy dolgot. Aztán 4 éves korában elkezdte az ovit (nem alszik ott, ebéd után jön haza), akkor újabb pár hetes visszaesés volt, és most 4,5 éves korában jutottunk el oda, hogy szobatisztának mondhatom a fiamat.
Biztos vagyok benne, hogy a szobatisztaság ilyen mértékű elhúzódásának - a kistestvér születésén kívül -, legfőképp én vagyok az okozója, mert erőltettem, és így egy hosszadalmas játszma alakult ki a bili körül a fiam és köztem, egy ördögi kör, amiből csak most kecmeregtünk ki.
Szóval még egyszer nem követem el azt a hibát, hogy erőltessem, vagy rágörcsöljek a témára. Az a tapasztalatom, hogy a gyerekek nagyon kis érzékenyek, azonnal észreveszik, ha anya feszült, ideges a szobatisztaság miatt, még ha nem is mutatod ki. És ha ezt megérzik, ez őket is stresszeli, és annál inkább nem hajlanak a dologra. Nálunk egyébként főleg akkor volt előrelépés a szobatisztaságban, amikor a fiammal egyidős, vagy kicsit idősebb gyerekekkel nyaraltunk együtt, és látta, hogy ők mindig mennek a WC-re.
Mi egyébként a gyerekpszichológusnál is jártunk a többszörös visszaesések miatt (bepisilés terén), és a kaki visszatartás miatt, de a leghatékonyabb tanácsot nem ő, hanem a gyermek háziorvosunk adta, amit kár, hogy nem fogadtam meg már jóval korábban: "Anyuka, a maga fia pontosan tudja, hogy hová kell pisilnie és kakilnia. Hagyja békén, és bízza rá, mikor dönt úgy, hogy a bilit akarja használni. Ezzel kapcsolatban ne mondjon neki semmit, ne csináljon semmit, úgysem tudja semmivel sem siettetni, ha a gyerek még nem akarja".
Amit még esetleg javasolhatok, az a kineziológus. Sajnos mi nem kerestünk fel egyet sem, de úgy hallottam, nagyon jó eredménnyel kezelik az ilyen helyzeteket.
16:58-as vagyok még.
Azt elfelejtettem leírni, hogy a gyermekpszichológus mit mondott a szobatisztaság, életkor kapcsolatról (meddig húzódhat el): nappali szobatisztaság 3-4 éves kor, éjszakai szobatisztaság 5-6 éves kor, illetve még a nappali szobatisztaságra azt is mondta, hogy 5 éves korig még belefér, hogy ha nagyon belemerül a gyerek valamilyen tevékenységbe, akkor nincs kedve elmenni pisilni és ezért kis baleset történik, vagy becsurog az eleje. A szobatisztaság elhúzódása általában összekapcsolható valamilyen - a gyerek családjában előforduló - élethelyzettel: bölcsöde-, óvodakezdés, kistestvér születése, szülők válása, stb. és persze rossz hatással van rá az erőltetés, a bilitéma túlzó, állandó előtérbe kerülése, és legfőképp a balesetek, vagy a sikertelenség miatti leszidás, megszégyenítés. Bár gondolom ezeket már olvastad máshol is.
Köszönöm.
Ma annyi történt, h az udvaron kérte, h vegyem le a pelust, (hozzáteszem, megvettem a legvacakabb, nejlonos pelust, el is hiszem, h zavarta), kapott kisgatyát, aztán a szomszédnak vígan újságolta, h ő leszokott a pelusról.
Egész délután nem pisilt, tehát vissza tudja tartani, ivott rendesen, eddig száraz.
Kértem, h a WC szűkítőre üljön rá, most minden gond nélkül ráült, pisi nem jött, de gatyában akar lenni.
Most nem tudom, h kérdezgessem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!