Miket eszik 2 év körüli, vagy nagyobb tejérzékeny gyerkőcötök?





Az én lányom is az volt 2 évesen, hála Istennek ma már csak egy rossz emlék... Szereztem egy szakácskönyvet /könyvtárból/ és egy sor receptet írtam ki tejérzékenyeknek.
Pogácsa
15 dkg burgonya, 2 dkg élesztő, 1 kk szódabikarbóna, 2 ek Liga margarin, 2-3 ek cukor, csipet só, búzaliszt
A burgonyát puhára főzzük, összetörjük. Hozzákeverjük a 2 dkg kevés langyos vízben feloldott élesztőt, a szódabikarbónát, az olvasztott margarint, cukrot, sót és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Kb ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belőle. Tetejét tojással kenjük és megsütjük.
Csokis bomba
30 dkg darált keksz, 20 dkg cukor, 25 dkg Liga margarin, 10 dkg darált dió, 4 ek baracklekvár, 2 ek kakaópor
A darált kekszet a margarinnal összemorzsoljuk, belekeverjük a cukrot és a lekvárt. A masszát 2felé választjuk, egyik felébe darált diót, másik felélbe kakaóport teszünk, majd jól összegyúrjuk. A felemás masszából vizes kézzel fél-fél gombócokat illesztünk össze, gombócokká formáljuk. Mutatós és finom süti - meg be lehet vonni a kicsit is egy kis gyúrásra:)
Jó étvágyat!





Szia!
Én úgy szoktam csinálni rakott dolgokat, hogy vagy a jénai egyik sarkában nem öntök a kajára a tejfölös trutyiból vagy pedig rizs/zabtejszínt teszek rá neki. Ezt bioboltokban lehet kapni, csak sajnos elég húzós az ára, 3-400 Ft 2 dl :(((
A főzelékeket, krumplipürét, tejbegrízt/rizst, sütiket stb, (tehát végül is mindent) pedig rizstejjel csinálom neki. Amit lehet, azt vízben főzök meg és csak a főzés végén szedem külön az ő részét és akkor öntöm hozzá a rizstejet. A sütikbe pedig ugyanúgy lehet használni, mint a rendes tejet.
Ja és pl. a palacsinta, a kalács stb. tej nélkül, vízzel készítve is tökéletes!
Viszont ennek ellenére, hogy ennyi mindent lehet tej nélkül csinálni, én is mindig bajban vagyok :( Pl. mi imádjuk a lasagne-t és a pizzát, ezért régen minden héten sütöttem valamelyiket, de most már utálom csinálni, mert tudom, hogy a kicsi nem ehet belőle :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!