Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 3 éves gyerkőcötök mennyire...

3 éves gyerkőcötök mennyire beszél tisztán?

Figyelt kérdés

Kislányom igen kapkodós fajta és elég sűrűn elhülyéskedi a beszédet.Nem lehet érteni mit mond Én értem esetleg.Még mindig van hogy hablatyol.Az l betűt nem mondja ki csak ha rászólok és többször elismételtetem vele.A h betűt egyátalán nem mondja ki.Hiába mondom beszéljen lassabban.Amúgy mondatokba beszél.És van hogy olyan szépen beszél mint a felnőttek(ritkán).

Csak szeptemberbe megy oviba és hallottam már vele egykorú gyereket és sokkal szebben érthetőbben beszél.

Akkor eddig az igekötőket jól mondta.Pl kimegyek, most ha kimegy az udvarra azt mondja bemegyek, de szinte mindet keveri.Eddig jól mondta.Most mi történt.Menni kéne vele logopédushoz?Vagy most mit csináljak???

2011. jún. 18. 18:02
 1/9 anonim ***** válasza:

Ne aggódj! a logopédus még ráér! Lányom 3,5 évesen sem mondta ki a "h" betűt, a hó csak "ó" volt :), meg "óember" :D Mire betöltötte a 4-et,addigra megtanulta helyesen kimondani a "h" betűt.

Idő kell,mire megtanulja,hogy vannak helyesen a szavak. Lányom 4 éves,és nem azt mondja, megkínálta a gyerekeket amikor szülinapja volt,hanem azt,hogy megkívánta a gyerekeket,amikor szülinapja volt. Próbálom vele helyesen kimondatni, de a kínált tudja csak,a megkínál helyett már "megkívánt" mond.

Logopédushoz általában 5 éve korban szokták vinni a gyerkőcöt. Addig még van ideje fejlődni,az oviban majd megtanul 1-2 elrontott betűt helyesen kimondani.

Üdv:2gyerkőcös

2011. jún. 18. 18:18
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Ne csinálj semmit, főleg ne ismételtesd az esetleg "rosszul" ejtett szavakat (ezzel csak ártasz, mert tudatosítod benne, hogy rosszul mondja, így akár dadogásba is torkollhat a dolog)!!! Ez amit tapasztalsz, még bőven az életkori pöszeség kategóriája. Egy 3 évestől még nem is lehet elvárni, hogy kristálytisztán ejtsen minden hangot, a különböző alá-fölé rendeltségi viszonyokat tudja vagy minden igekötőt megfelelően használjon. ennyi idősen van olyan, aki alig beszél, a másik meg sokat, bár hibásan. Ez majd az oviban szépen alakulni fog. A te feladatot most annyi, hogy sokat beszélgetsz vele, tisztán, de nem erőltetetten. Ő, ha a hallószervei jók, téged próbál utánozni, több-kevesebb sikerrel. Majd, ahogy nő, egyre tisztább lesz a beszéde is. Logopédusra akkor lehet majd szükség, ha nagycsoportos korában se ejt megfelelően minden hangot.
2011. jún. 18. 18:18
 3/9 A kérdező kommentje:
Köszi lányok a választ!Kicsit megnyugodtam.Akkor még várok!
2011. jún. 18. 19:49
 4/9 anonim ***** válasza:

Ne aggódj annyit!:.))

Az ovi majd megmondja, ha külön figyelmet igényel.

Lányom tisztán beszél, de neki is romlott a szép beszéde az utóbbi időben. Sokszor mondom, hogy 16 hósan szebben beszélt, mint most 3 évesen. Lehet épp a teste fejlődik, a beszéd megáll, vagy visszaesik, majd helyrejön:)

2011. jún. 18. 21:26
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Romolhat a beszéd attól is, hogy egyre több és bonyolultabb dolgot akar elmondani. Hallgasd türelmesen, de ne javítgasd. Esetleg a válaszodba belefogalmazhatod a helyes kifejezést, de erre nem kell külön felhívni a figyelmét.
2011. jún. 18. 22:29
 6/9 A kérdező kommentje:
Csak más gyerkőce sokkal értelmesebben beszél.:-(
2011. jún. 19. 09:16
 7/9 anonim ***** válasza:

És ha másé értelmesebben beszél? akkor mi van? A tiéd meg másban ügyesebb,mint a másik! Ennyi! Az enyém kicsike is,fent olvastad,milyen a beszéde.. viszont hihetetlen nyugodt,az oviban a dajka nénik is csak dicsérik,milyen ügyes! Tán az egyetlen a csoportjában,akivel nincs gond! (vegyes csoportban van)Lehet nem midig beszél érthetően,meg majd logopédushoz kell járnia, de már 3 évesen,mikor oviba ment, elszámolt 10-ig, tudta hol lakik, apa,tesó,anya nevét. A 4 évesekkel ellentétben ha megkérdezték tőle hány éves,nem mutatta a kezével,hogy "ennyi" -mint a 4 évesek az oviban,hanem megmondta! Egy akó mondókát és éneket tudott. Lényegtelen,hogy amit az oviban tanultak,azt 10x mondta el,mire Apuka kitalálta,mik a szavak :D

Ne csak azt lásd,amit nem tud,azt is,amit tud!-ettől vagy az anyja!

pl tisztán eszik,vagy hamar lett szoba tiszta... valami csak van,amiben ügyesebb,mint a másik lurkó!!

Üdv:1. válaszadó

2011. jún. 19. 09:51
 8/9 anonim ***** válasza:

lehet ez a kapkodással is öszefügg. az enyém 2,5 éves, és kb. 3 hónapja kezdett beszélni, tehát lányhoz kpest későn is, és sokmindent elég érdekesen ejt. alap hogy r és l az j, h-t nem ejti, vagy szó közepén azt is j-nek, szó közepén v-t is j-nek ejti, de nem minden szóban, szó elején kimondja...kicsit az s is problémás, kicsit sziszegősen ejti. de nagyon szépen és választékosan fogalmaz, mondjuk őaz igekötőket sem téveszti. viszont ha engem akar megkérni vmire, akkor nem felszólít, hanem egyes szám első személyt használ, pl. nem azt mondja hogy te is gyere ide, hanem én is ide jövök! egyelőre ezen nem aggódom, azt olvastam hogy 2,5 évesen kezdik el helyesen a ragozást, de ez átlag, és ő az átlagnál később kezdett beszélni.

amúgy ha megy a tiéd oviba, az enyém nem megy, mert helyhiány van, és kistesóval itthon leszek, szóval akkor említsd meg ezt majd az ovilogopédusnak, vagy az óvónőnek, és akkor ők majd foglalkoznak ezzel is.

szerintem úgy ne javítgasd, hogy ezt nem így mondjuk hanem úgy, én max úgy szoktam, hogy megismétlem helyesen, amit ő helytelenül mond, és nagyon ügyelek, hogy én jól fogalmazzak.

2011. jún. 19. 13:05
 9/9 A kérdező kommentje:
Nem keresek benne hibát.De mivel ez egy pronléma megoldást szeretnék rá.Amúgy tényleg korán lett szobatiszta, korán el kezdett menni...stb...
2011. jún. 19. 21:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!