5 éves a kislányod? Mit tud, miket játszik, miket csinál?
Az én kislányom 2 hét múlva lesz 5 éves. Konkrétabban mi érdekelne?
Nagyon ügyes kislány, igen mozgékony, jól tud egyensúlyozni. Rengeteg mondókát és dalocskát tud, az oviban pom-pomozni tanul. Le tudja írni a keresztnevét, a testvéreiét meg azt, hogy anya, apa. Szépen, felismerhető ábrákat rajzol. Az előbb épp gyurmából készített hóembert, ami nagyon szép lett. 100-ig el tud számolni, kis segítséggel tovább is. Memóriajátékban verhetetlen. Rengeteg puzzle is van itthon. Egy kb. 100 darabossal is meg tud bírkózni. Persze ha épp kedve tartja. A különbségkereső feladatokat is nagyon szereti. Az udvaron a 3 éves öccsével játszanak. Hinta, csúszda, kis házikó, homokozó... De szeretnek együtt "bogarászni" is. Egy időben a csigákat gyűjtötte. Apróbb házimunkával meg lehet bízni és azt szereti is. Pl. a vacsorához rendszerint megterít.
Már régóta egyedül öltözik, a harisnyát is fel tudja venni. Megfésülködik, csak még nem tudja összecsurizni a haját. Ez kellőképp bosszantja is.
Van egy 15 hetes kishúga, nagyon szereti őt is és nagyon ügyesen pesztrálja. Énekel neki, meg beszél hozzá. Most épp hasra próbál fordulni és nagyon lelkesen bíztatja.
Alapjában véve egy nagyon jólelkű kiscsaj, elég öntudatos is. Határozott elképzelése van arról, hogy mit akar pl. felvenni az oviba. De szerencsére nem kőkeményen makacs, finoman lehet terelgetni. Észérvekkel meggyőzni.
Ha még érdekel valami, kérdezz bátran!
köszönöm, örülök, hogy végre válaszolt valaki!
Igazából azért tettem fel a kérdést, mert rengeteg anyuka kíváncsi arra, hogy kb. hol áll a gyereke a fejlődésben a többiekhez képest, amikor pár hónapos, vagy 1-2 éves.
És azt vettem észre, hogy nagyobb gyerekeknél egyáltalán nincs ilyen kérdés, mintha akkor már nem lenne fontos, vagy nem is tudom, miért. mindenesetre beszédes az is, hogy rajtad kívül senki nem válaszolt.
Még egyszer köszönöm neked, nagyon ügyes a kislányod!
Az enyém márciusban volt 5 éves. Ő abszolút kis művészlélek, a számolás pl. nagyon kevéssé érdekli. :-) Számolgat ugyan, meg egyszerű műveleteket elvégez, ha úgy hozza a helyzet, de pl. 100-ig nem tud számolni. Már 20-nál elbizonytalanodik.
Én nem vagyok híve a feladatlapozásnak, nekem rossz emlékeim vannak róla saját oviskoromból, ezért én elhatároztam, hogy én nem fogom a gyerekemet ilyesmivel kínozni....de neki nagyon megtetszettek a boltban ezek a feladatos füzetek, úgyhogy az ő kérésére veszek néha 1-2 minőségibbet, azokat nagyon szereti töltögetni, mi rejtvényújságnak hívjuk, valahogy nem szeretem a FELADAT szót. Ezekben nagyon ügyes, ő is nagyon szereti a különbség kereső feladatokat, meg a kakukktojás keresőt, vagy amikor időrendi sorrendbe kell rakni képeket és mesélni róla.
Egyébként őt inkább a művészetek érdeklik. Szépen mesél, saját kis történeteket is. Szeret beöltözni mindenféle lepelbe, saját kézzel gyártott jelmezbe, régi ruhákba, és eljátszani meséket. Sokat bábozgat, nem csak bábokkal, hanem babákkal, vagy bármilyen tárggyal.
Szeret énekelni, szokott saját dalocskákat is költeni, amik még rímelnek is, és a dallamuk is rendben van.
A másik, amit nagyon szeret, az a kézműveskedés. 4 éves koráig kizárólag firkált. Mivel azt olvastam, hagyni kell úgymond "kifirkálni" magát, nem szabad rajzolni tanítani, ezért nem avatkoztam be egyáltalán ebbe a folyamatba.
Aztán a 4. szülinapja után szinte varázsütésre megindult a rajzfejlődése. Rögtön felismerhető, részletes, aprólékos rajzokat kezdett gyártani, amiknek volt mondanivalója, mindig valami történetet rajzolt le. Vegyes csoportba jár, középsős, de azt mondta az óvónéni, hogy ő az egyik legjobb rajzos a csoportban. erre nagyon büszke vagyok, mert én is szeretek rajzolni, alkotgatni.
Neki 18 hónapos a kistesója, és nagyon jó testvérek ők is, nagyon anyáskodik felette, félti, óvja, terelgeti, tanítgatja. :-))
Ő is nagyon határozott egyébként, vannak nehéz reggeleink nekünk is, mikor nem azt a ruhát akarja felvenni, amit én jónak látok. És sajnos más téren is előfordul, hogy nem egyezik a véleményünk, olyankor dacos, hisztis, visszabeszél. Nem mond csúnya szavakat, de úgy vitatkozik, mint egy felnőtt, és szereti, ha az övé az utolsó szó! :-)
Máskor meg bújós cicalány! :-)
Még egyszer köszönöm, hogy válaszoltál!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!