Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Bölcsődei dadogás tapasztalat?

Bölcsődei dadogás tapasztalat?

Figyelt kérdés
Fiúnk 2 éves korba ment bölcsődébe és hamarosan dadogni kezdett. Másnál is volt ilyen? Ha igen meddig tartott? Volt akinél nem múlt el később se?
2011. máj. 14. 11:57
 1/2 anonim ***** válasza:

Szia!

Az én 2,5 évesem a kis tesó érkezése miatt kezdett dadogni. Én gyógypedagógus vagyok, rögtön beszéltem logopédus kollégával és pszichológussal is.

A bölcsi valszeg egy "traumatikus" élmény volt neki (ahogy nálunk a tesó) és ez befolyásolja az éppen fejlődő funkciókat. Ebben az életkorban a beszéd a leggyorsabban fejlődő funkció, illetve az önállóság-önirányítás- önkontroll. Ezek a funkciók sérülnek tehát leginkább. Esetünkben pl. a dadogás mellett nem volt hajlandó bilibe kakilni, és igényli, hogy etessem.

A lényeg, a dadogást NE VEDD ÉSZRE! És a család sem! Türelmesen ki kell várni, hogy elmondja, amit akar. Ha javítod, vagy látja a türelmetlenséget, rögzülni fog a dadogás, és ezt el akarod kerülni.

Nálunk dadogott két hétig, aztán 1 hónapig nem, aztán 2 hétig megint. Volt, hogy gyerekesebb lett a beszéde, volt, hogy szó közben vett levegőt, most épp kicsit énekel. Azért jelentkezik ennyi formában, mert a dadogást nem vettük észre, így mással próbálkozik.

Türelem, és ha elmúlik, ne ijedjetek meg, ha megint jelentkezik. Legtöbbször átmeneti, és "kinövi".

Ha pár hét alatt nem lesz jobb, keress meg egy logopédust, ha másért nem, hogy megnyugtasson!

Sok szerencsét, türelmet, kitartást!

UI: A fiam egyszer kétségbeesve nézett rám, mert nem jött ki a szó. Megkérdezte:"Anya, miért nem tudom?" Majdnem elbőgtem magam, de csak megöleltem, nem tudtam, mit mondjak. A logopédus azt mondta, nyugodtan mondjam, "nem nagy ügy, néha én sem tudom". Csak azért írtam, mert akkor jó lett volna, ha tudok mit felelni...

2011. máj. 14. 13:32
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget!
2011. máj. 14. 16:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!