Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Van itt olyan anya, akinek a...

Van itt olyan anya, akinek a fia/lánya 2,5 évesen nem beszél mondatokban, és ettől függetlenül nem viszi fejleszteni?

Figyelt kérdés

Nem viszi fejlesztőbe, nevelési tanácsadóba logopédushoz, pszichológushoz,stb..., mert úgy érzi, hogy hagyni kell a saját tempójában fejlődni?

Mert én így gondolom, de fórumokon , amiket olvasok, egyszerűen soknak tartom....ilyen-olyan fejlesztő, heti többször, torna,miegymás. Az, hogy 2,5 évesem szavakban beszél, sőt, csak a szavak elejét mondja ki végtelen mennyiségben, már 2,5 évesen szakemberre szorul?

Ti hogy látjátok ezt, kicsit beszélő gyerkőcök anyukái?

2011. ápr. 10. 14:38
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Nos. Az én lányom nemhogy 2,5 évesen nem beszélt, de 3 évesen sem. 2,5 évesen elvittem a szakszolgálathoz, ott azt mondták, hogy korai, várjunk és vigyem 3 évesen, ha akkor sem beszél majd. Ovi, beiratkozás, gyerek nem beszél, nem értik meg a jelzéseit, küldenek vissza a szakszolgálathoz, és ilyen-olyan fejlesztés. 3 éves korától 7 éves koráig logopédus. Egyébként elképesztő, hogy a logopédus hatására fél év alatt behozta a lemaradást. 3,5 évesen folyékonyan beszélt. Még mindig nem értem, hogy csinálták :) de valamit nagyon tudtak a szakszolgálatnál :) Most 13 éves.
2011. ápr. 10. 14:43
 2/9 anonim ***** válasza:
50%
Én nem hazárdírozok. Ha gond van, akkor minél korábban kerül megfelelő szakemberhez, annál gyorsabban hozza be a lemaradást. Az, hogy 2.5 évesen csak a szavak elejét mondja az nem biztos, hogy rendben van.
2011. ápr. 10. 15:24
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
25 hónapos a kisfiam. Sok szónak csak az elejét mondja, plusz az állathangok stb. A bölcsiben felajánlották, hogy elvihetem fejlesztőbe. Elviszem, nem vesztek vele semmit. Majd hívnak, hogy mikor vihetem, de azt mondták, hogy lehet, hogy csak 2,5 éves kora körül hívnak majd be minket. Egyébként nem aggódok, ha nem lenne bölcsis, és ott nem mondják, eszembe se jutna elvinni magamtól. Párom és bátyám is 3 évesen kezdtek el beszélni, és mondatokban, addig pedig csak az alap szavakat mondták. 3 éves koráig kell egy gyereknek elkezdeni beszélni, ha addig nem beszél az nem gond. Ezt nekem egy fejlesztő logopédus anyuka mondta. Úgyhogy én nem aggódok, ha hívnak megyünk, ha nem akkor nem.
2011. ápr. 10. 15:59
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

A kisfiam két és fél éves korában egyik napról a másikra kezdett el mondatokban beszélni :-).

Már én is aggódtam...

2011. ápr. 10. 16:47
 5/9 anonim ***** válasza:

fiúnál nem kóros, ui. náluk pnt 2,5 évesen indul meg a beszéd. lánynál....kóros lehet. amúgy vannak korai jelei annak, ha később megkésett beszédfejlődés, vagy diszfázia várható, pl. csecsemőkorban kevés és szegényes hangképzés, gőgicsélés, gagyogás szegényes....persze az abaj hogy egy átlag szülő nem tudja, hogy mi a megfelelő mrtékű gagyogás. max. visszamenőleg lehet mondani, hogy ahhh. valamint egyéb körülmények is valószínűsíthetik, úgymint szülés alatti/előtti sérülés, kis súlyú újszülött, főpleg ha az anya terhességi diabéteszben is szenvedett, valamint, ha már mond vmit a gyerek, de makacsul semmit nem javul az élettani pöszesége, és nem következetes az elkövetett hibákban, pl. egyszer így másszor úgy ejti rosszul az adott szót, és ilyen lehet az is hogy sok hangutánzót használ meg csak a szavak elejét töméntelen mennyiségben....stb stb.

na most az én kislányom majdhogynem kis súllyal született, (2500tól az, ő 2650 volt, amúgy időre született, és oxigénhiánnyal), dévényre játunk mert hipotón lett az o-hiány miatt, majd korai fejlesztőbe is. nem volt nagy komoly baja, csak épp nem haladt a mozgása, emiatt 8 hósan 1-2 hós pszichomotoros elmaradása volt. ezt már szépen behozta, 11 hósan kezdett járni. mindig ilyen irritábilis, izgékony volt, most is az, pedig lassan 2 éves 4 hós lesz. az értelmével semmi baj, nagyon fogékony mindenre, amit egy ő korában lávő gyereknek meg kell érteni, azt ő megérti, még többet is néha, tudja a színeket, állatokat , építőzik, firkál, fest stb. viszont, a beszéde.....most jöttem rá, hogy olvastam hogy a kevés gagyogás előjel lehet, hogy ő bizony nem sokat gagyogott...másik: kb. 2 hónappal ezelőttig szinte 10 szót használt, meg egy csomó hangutánzót, azóta elkezdett gagyogni, de rémes a kiejtése, pl. azt hogy színű azt valahogy úgy ejti, hogy színnya....tehát nem arról van szó hgogy répa helyett jépát mond. plsuz, nem valami robbanásszerű a fejlődés, mondogat dolgokat, de nem nagyon ragoz, és meg is rekedt most 2 hete kb. szóval, én igenis annak ellenére hogy megért mindent, most hétfőn említeni fogom a koraiban a gyógypedagógusunknak, hogy szeretném, ha megnézné a logopédus. ui. ha komoly a baj, a szülő meg legyint, akkor később komoly tanulási nehézségek léphetnek fel. iylenk kis korban meg még csodákra képesek a szakemberek. lehet, nincs baja ebből a szempontból, de mi van ha igen? rajtam ne múljon.

2011. ápr. 10. 17:10
 6/9 anonim ***** válasza:
Az enyém 25 hónapos csak szavakat mondd meg tegnap megtanulta, hogy "kakaós csiga". Eddig ez a leghosszabb szava de szépen, tisztán mondja. Szerintem semmi baja, én biztos nem viszem sehová bár nem is mondta senki, hogy vinnem kéne. Majd 3 évesen esetleg ha addig sem mond mondatokat.
2011. ápr. 10. 18:39
 7/9 anonim ***** válasza:

Az én fiam elmúlt 3 éves, mikor elkezdett beszélni, de közeledett a 3 és félhez.

Most 4, teljesen behozta, gyönyörűen beszél, és mindenki el van hűlve, hogy mindehhez mekkora szókincse van. (pl hallotta már valaki egy szépen megfogalmazott gyerekmondatban a fuvallat szót?)

2011. ápr. 11. 20:03
 8/9 anonim ***** válasza:

26 hónapos és nem beszél. Kimond érthetően kb. 15 alapszót (anya, pisi, bili, cica, cici, ...), de amúgy egész nap halandzsázik vagy az adott szó első betűit, vagy épp a végét mondja ki. A tojás pl. tás neki.

A védőnőnk már a 2 éves státuszon mondta, hogy vigyük el fejleszteni, mert mondatokban kéne beszélne. A gyerekorvosunk kiröhögte. Azt mondta, ha 2,5 évesen szavakat tud már mondani, az bőven elég. Fejlesztésre akkor szorul, ha 3 évesen se beszél.

Amúgy nálunk a családban minden fiú 3 évesen kezdett el beszélni, így én nem aggódom. Mindent megért, a kimondott szavait tisztán ejti ki, kétlem, hogy probléma lenne, így ezzel nem foglalkozom. Sokat beszélek hozzá, mesélek, mondókázok, énekelek neki, aztán majd csak el kezd beszélni rendesen. :o)

2011. ápr. 11. 20:38
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a kedves válaszokat! Néha úgy érzem, hogy egy nemtörődöm anya vagyok, mert bízom a gyerekemben és abban, hogy csinálni fog Ő mindent, csak a saját ütemében teszi mindezt. El sem tudom képzelni, hogy felmérésre vigyem egy vadidegenhez, akivel ott EGYEDÜL egy helyiségben közreműködve feladatokat hajt végre...úgy gondolom, hogy ez a dolog igencsak feszélyez és megterhel egy félénk 2,5 éves kisgyereket. Mert amikor a játszón megkérdezik, hány éves és miért nem beszél? -ez marha jó kérdés, biztos nem beszélek hozzá eleget....
2011. ápr. 12. 14:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!