Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Homogén vagy vegyes csoportot...

Homogén vagy vegyes csoportot válasszak a kislányomnak az oviban?

Figyelt kérdés
2011. ápr. 1. 10:05
 1/10 anonim ***** válasza:
Van választási lehetőség?
2011. ápr. 1. 10:11
 2/10 A kérdező kommentje:
igen
2011. ápr. 1. 10:12
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Akkor szerintem vegyesben legyen. Te melyiket látod jobbnak?
2011. ápr. 1. 10:15
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
A vegyes csoport talán annyival jobb, hogy a nagyoktól sok mindent ellesnek a kicsik, a nagyok pedig tanulnak egy kis toleranciát. Szerintem szörnyű lehet egy szimpla kiscsoport csupa beszoktatós gyerkőccel.
2011. ápr. 1. 10:16
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Elég sok hasonló kérdés volt már régebben is, sok-sok hasznos válasszal. Esetleg ezeket is olvasd el: http://www.gyakorikerdesek.hu/kereses.php?kategoria=85&keres..

De, hogy konkrétan a kérdésedre is válaszoljak. Mindkettőnek megvannak a pozitívumai és negatívumai is. Neked kell eldöntened, mi számodra a fontos és az elfogadható. Igazán egy homogén csoportban közel azonos korú gyerekek járnak (de ugye azért itt is akár 1 év korkülönbség lehet egyes gyerekek között), a fejlettségük is hasonló. Így az óvónőknek viszonylag könnyebb a dolga, mert csak egy korosztállyal kell foglalkozniuk, a foglalkozásokat csupán egy koprcsoportra kell megtervezniük. A gyerekek közel azonos szinten állnak a különböző mozgásformákban, koordinációban, beszédben, kognitív képességekben.

A vegyes csoportban több korosztály van együtt. Így a kicsik igyekeznek "behozni" a nagyokat, a nagyok pedig sokat tanulnak arról, hogyan tudnak segíteni, vigyázni a kicsiknek.. Ez sok szempontból nagyon pozitív, főleg, ha az adott gyereknek még nincs testvére.. A nagyok meg akarják mutatni a kicsiknek, hogy ők már milyen ügyesek.. ezzel húzzák a fejlődésben a piciket is. Meg persze, ők maguk is ügyesednek közben, fejlődik a szociális, közösségi intelligenciájuk..

Az óvónő dolga ilyen csoportban kicsit bonyolultabb, hiosz nem egy korcsoportra kell terveznie sem önkiszolgálás, sem a közösségi élet, sem pedig a foglalkozások terén. De egy jó pedagógus, aki bemer vállalni egy vegyes csoportot, ezt meg tudja oldani. Az ilyen csoportokban általáűban külön-külön tartanak különféle foglalkozásokat a különböző korosztályú gyerekknek. De: a kisebbeket se küldik el, ha őket is érdekli az adott dolog, csupán differenciáltan kell ilyenkor velük foglalkozni. Ezzel a kicsik is sok dolgot ellesnek a nagyok által tanultakból.. Én dolgoztam több évig vegyes csoportban és nagyon szerettem, mert mindenkinek sok-sok előnnyel jár, a kisebbeknek is és a nagyoknak is.. egy óvónő anyuka

2011. ápr. 1. 10:20
 6/10 A kérdező kommentje:

Mind a két csoportnak látom az előnyét és a hátrányát is és ezért nem tudok dönteni, viszont tapasztalatom egyikben sincs ezért vagyok kiváncsi a tiétekre.

A kislányom inkább a nála idősebbek társaságát keresi, de félek tőle, hogy a még nem neki való témák nehogy sérülést okozzanak nála. Viszont sokszor azt látom, hogy a vele egykorúak akik le vannak tőle maradva akár gondolkodásba akár beszédbe ők viszont visszahúzzák.

Köszönöm az eddigi válaszokat és várom a további tapasztalatokat.

2011. ápr. 1. 13:13
 7/10 anonim ***** válasza:

Kisfiam kiscsoportos, de maradt náluk 8 nagycsoportos, akik a koruk miatt még nem mehettek suliba.

Annyiból jó csak, hogy rengeteget tanulnak tőlük a kicsik, viszont sajnos rosszat is bőven.

Az óvónők velük többet foglalkoznak, hiszen ez már a 4. évük együtt, jobban kötődnek hozzájuk, meg rengeteg kötelező feladatuk is van velük, de pl. vitték már moziba is őket, míg a kicsiket nem.

Kisfiam mondott már olyat, hogy pl. a nagyok csinálhattak vmit, míg ők nem, mert hogy ők még kicsik hozzá.

Az óvónőket egyébként nagyon kedvelem, tehát ez nem ellenük szól.

Ha én választhatnék, akkor nem szeretném, hogy vegyes csoportba járjon.

2011. ápr. 1. 14:05
 8/10 N.Balu válasza:

Milyen szempontból értetted azt, hogy "vegyes"?

Nem, életkor, esetleg kulturális háttér? Mert nem mindegy.

Koedukált a csoport? Az király!

Életkor szerint vegyes óvodai csapat is jó, ha nincs egy évnél nagyobb életkorbeli különbség a gyerekek között. Azt azért ajánlom ezt és így, mert gyorsan nőnek a gyerekek, és nem mindegyik angyal, de mindig van közöttük egy legagresszívabb és legerősebb. Remélem, még emlékszel a gyermekkorodra, és tudod, miről beszélek.

Kulturális háttér szempontból vegyes csoport esetén, inkább nem ajánlom a dolgot.

2011. ápr. 5. 20:48
 9/10 anonim ***** válasza:

Ne haragudj utolsó, de a válaszodból látszik, hogy egy picit se konyítasz a témához! Magyarországon nincsenek nemek szerint szétválasztott vodai csoportok... etnikai jellegű szétválasztás is tilos! A vegyes csoport annyit tesz, hogy a csoportba járó gyerekek nem egy korcsoportból tevődnek össze, hanem járnak oda 3-7 évs korig vegyesen. Az, ahogy te értelmezted, hogy max. 1 év a korkülönbség a gyerekek között az a homogén csoport. Hisz azt, hogy egy csoportba csakis pontosan egyidős gyerekek járjanaklehetetlen lenne megoldani.. akkor minimum 36 csoport kellene legyen egy óvodán belül...

A kérdésre már fentebb válaszoltam... az óvónő

2011. ápr. 6. 08:05
 10/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

Tegnap megtörtént a beiratkozás és a vegyes csoportot választottuk (az óvó nénik személye döntött!).

2011. ápr. 6. 13:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!