2,5 éves lányom olyan válogatós, ha rajta múlna, csak húst, tejet, sültkrumplit és reszelt almát enne egész nap. Semmilyen főzeléket, paradicsomos vagy gombás, májas ételt nem eszik. Mit tehetek?
Biztos sokan mondják majd hogy légy kitartó, és ne adj neki mást, amíg nem eszi meg. Én ezzel nem értek egyet.
Mi sem eszünk meg mindent. Nem szereti, kész.
Nálunk sem nagyon megy a főzelék, de pl a krumplifőzeléket imádják a lányaim, és a sóskát is. Gondolom azért, mert mindkettő édeskés ízű. (Én cukorral csinálom a sóskát, és ecettel, és cukorral a krumplifőzeléket) Amúgy ez egy ilyen korszak. Én annyit tudtam elérni, hogy meg kell kósolniuk a kaját. 1 kanállal. Ha nem ízlik ki is köpheti. 50%.ban kóstolás után eszik még belőle. Ha nem, akkor kap azt amit kér.
Az enyém tegnap csak Bahlsen kekszet evett. Kb. 6 db-ot egész nap.
Amúgy pedig csak az alábbiakat eszi, SEMMI MÁST: üres kenyér, üres tészta, borsó, kukorica, halrudacska, keksz, néha 1 gerezd alma, pár harapás eper. Ennyi...
Utolsó, ne haragudj, de ez hülyeség. Én is ezt csináltam (mármint nagyon sok ételt nem voltam hajlandó megenni), elküldtek az asztaltól, és nem ettem semmit. Az eredmény az lett, hogy sosem ettem semmit, simán kibírtam egész nap étel nélkül. Utána látták, hogy ha olyan étel van, amit nem eszek meg, nem is ettem, még az étvágyam is elment. Ekkor megpróbálták erővel belém kanalazni az ételt, elég volt egy kóstolás, és már jött is kifelé. Végeredményben kiskorom óta étvágytalansággal küzdök, pont azért, mert sok ételt nem szeretek, és megszoktam, hogy napokig alig eszem valamit.
Kérdező, ha nem megy, ne erőltesd. Próbáld meg a már szeretett ételeit kombinálni, és étkezés közi szünetben különböző gyümölcsökkel/zöldségekkel kínálni. Én pl. utálom főtt ételben a zöldséget (ez alól csak a krumpli és a rizs kivétel), de szívesen elrágcsálok egy répát, vagy egy uborkát nyersen. Nem baj, ha nem eszik főzeléket, ha cserébe nyersen gyümölcsöt/zöldséget is kap.
20/L
Az enyém is ezt csinálja. Végigpróbáltunk rajta mindenféle nagy ötletet, akkor adtuk fel, amikor 1 napos magaválasztotta koplalás után végighányta epével az előszoba szőnyegét.
Most már nem parázunk rajta annyit. Ha védőnő kérdezi, akkor mosolyogva bólogatunk, hogy ó igen, spenótot eszik brokkolival. Otthon pedig szépen megterítünk, együtt főzőcskézünk vele, együtt leülünk vele ebédelni, azt ha nem eszik nem eszik. Az sem zavar már, ha 2 hétig csak joghurtot eszik meg almát. Végiggondoltuk mi az amit megeszik, és arra jutottunk, hogy tulajdonképpen mindenféléből. Éhenhalni nem fog, hiánybetegsége nem lesz, az asztalmodora meg úgyis sokat fog változni, mire saját magára fog főzni. Úgyhogy megkíméljük őt is a tukmálástól (meg van kínálva de ha nem kéri nem érdekes), és magunkat is a folytonos stressztől hogy a gyerek nem eszi meg az ebédet. Engem már az sem zavar, ha a család karfiolleves eszik és császármorzsát, akkor ő joghurtot kér és reggelizőpelyhet.
Tudom hogy lepontoztok, de van egy pont, amikor mindenki idegrendszerének jobbat tesz egy kis szemléletváltás.
Aztán őszintén, nincs itt olyan felnőtt aki kakaón nőtt fel? :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!