Megkövetelhető a hiperaktívnak diagnosztizált gyerektől, hogy ne ugráljon folyton, ne másszon fel a bútorokra, vagy mivel nem tehet a késztetéséről nem reális elvárni?
Szerintem elvárható. Mert 5 évesen már kordában tarthatná magát, mikor szándékozol megnevelni? Szerintem könnyebb neked nem nevelni, hiszen akkor le kéne kötni valamivel, és ez olcsó kifogás, azért ugrál mert hiperaktív. Holott látod szakemberek is azt mondják, nevelési hiba.
Állj neki nevelni, mikor akarod 18 évesen? Ha még akkor is az ágyon ugrál?
Egyébként pedig nincs olyan késztetés, még hiperaktív gyereknél sem, hogy ágyon ugráljon, bútorokon császkáljon. A normálisan nevelt gyerekek oviba, iskolába járnak és ott sem császkálnak bútorokon megugrálnak az ágyon, holott ott sincsenek egész nap szabadban.
Ez a te lustaságod, hogy nem tudsz mit kezdeni a gyerekkel. Kérj tanácsot, hogyan kell foglalkoztatni egy hiperaktív gyerekkel, de a szemet hunyás ,meg a nem tehet róla, nem vezet jóra.
"A normálisan nevelt gyerekek ovodába járnak"
Itt valami tévedés van!!!Nem én nemengedem hanem az immunológus doktornő,mert a szteroidtól amit az izületeire kapott tüdőgyulladást kapott és veszélyes neki a közösségben fellelhető betegség.A pszichológus azt javasolta,hogy egészen jövő szeptemberig ne vigyem oviba,mivel nagyon megviselte a betegsége lelkileg és csak érezze a szeretet,biztonságot itthon,mert ha veszélyesek számára a fertőzések akkor a lényeg az egészség,ez felülír bármiféle szocializációt.
Azért tettem fel kérdésnek,mert ellentmondás volt aközött,hogy a kényszerű bentlét miatt esténként engedjek e neki ugrálni az ágyon,a pszichológus azt mondta ,hogy igen engedjem ,mert muszáj mozogni hagyni,a pszichiáter szerint pedig ugyanazok a szabályok vonatkozzanak rá,mint egy ennyi idős gyermekre .
Nyílván én magam nem szívesen hagynám rá,hogy folyton ugráljon,de a szakemberek véleménye is eltérő.
Túlzott mozgásigény a hiperaktív gyerekeknél:
• Ülés közben babrál, fészkelődik.
• Elhagyja helyét az osztályban vagy más helyzetekben, amikor elvárják tőle, hogy ülve maradjon.
• Rohangál, ugrál vagy mászik olyan helyzetekben, amikor az nem helyénvaló (a serdülők és felnőttek képesek helyben maradni, de ekkor nagyfokú belső nyugtalanságot élhetnek át).
• Nehézségei vannak az önálló nyugodt játéktevékenységben vagy az abban való részvételben.
• "Izeg-mozog" vagy úgy cselekszik, mint akit felhúztak.
• Túlzottan sokat beszél
Hátha ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá-márpedig egyébként egy 5 éves nem mászkálhat bútorokon és nem ugrálhat ágyon, a te gyereked pedig ezt teszi, a te engedélyeddel-számomra az jön le, hogy a pszichiáter szerint is rosszul neveled.
Egyébként nyilván nem jár közösségbe, de nagyon sok hiperaktív gyerek igen és ott sem ugrálhatnak a bútorokon.tehát elvárható egy hiperaktív gyerektől, hogy viselkedjen és lefoglalja magát.
Nyilván nem könnyű, különösen egy ilyen beteg gyerekkel,de határt kell szabnod. Mert ezt a viselkedést, nem indokolja a hiperaktivitás. Ezt a te nevelésed engedi meg. Amivel nincs baj, hiszen mindenki mást tart fontosnak a gyerek nevelése során. Van aki soha nem engedné meg a gyerekének, amit én igen. és fordítva.
De nem kéne megengedned neki, elnézni, csak azért mert hiperaktív.
Hiszen jó, nincsenek jó kilátásai, de egyszer csak el kell kezdeni a szocializációt és ha majd egyszer mégis mehet közösségbe, el fogják várni, hogy korának megfelelően viselkedjen. És aztán irogathatsz ide, miért várja el a tanárnő, miért panaszkodik és kicsúszik az élete teljesen-mert oké most beteges, hiperaktív- de gondolom, azért a cél mégiscsak az, hogy normális felnőtt legyen belőle. És mivel nincs közösségi nevelés, ezt is neked kell pótolni.
Tegnap éppen azt mondta akinél voltunk,hogy ne fegyelmezzem folyton,mert attól még nyugtalanabb lesz.
Éppen azok a dolgok foglalkoztatnak amikről írtál,hogy el fog kallódni,hogy nem tudom kordában tartani,hogy mi lesz majd az iskolában később vele.
Ha egy gyermek valóban hiperaktív akkor hiába mondom el neki 100 X ,hogy kisfiam az iskolába tiszteld a tanítónénit és a kis társaidat,úgyis az éppen aktuális hangulata szerint fog cselekedni hirtelen felindulásból.
Azt sem tudom,hogy normál iskolába menjen majd,vagy pedig speciális iskolába,ahol a tanítónénik tudják,hogy mivel jár ezaz állapot és ennek megfelelően várják el,hogy teljesítsen.
Tele vagyok kételyekkel az egészsésgét illetően is...nagyon félek,hogy mi van akkor ha ismét belobban a betegség,hogy akár mozgásképtelenné is válhat,munkaképtelenné.
Az sem mindegy,hogy én tudok e menni dolgozni,mert szükségünk van a pénzre,már a kisfiúnak szükséges fejlesztések miatt is, imádom a szakmámat és ha felloban a betegsége akkor itthon kellene vele maradnom .
Szóval talán a legkisebb gond az amivel indítottam,hogy hagyjam e ugrálni este az ágyon :-( .
Nézd lehet, hogy rosszul állsz a dologhoz, mert valóban nem lehet fegyelmezni, mert nyugtalanná válik esetleg meg akar felelni az elvárásoknak és ez frusztrálhatja.
Úgy gondoltam, mondjuk ágyon ugrál- egyszer se szólj rá, ne magyarázz, hanem próbáld azt mondani neki, gyere tornásszunk itt a földön, táncoljunk, tegyél be zenét. Tudom nem mindig könnyű elterelni, de sokkal jobb és hasznosabb, ha nem a rosszra hívod fel a figyelmét, hanem a jófele irányítod.
Gyere segíts a konyhába, söpörj össze, mossál fel, vigyük le a szemetet (bár ez is körülményes ilyenkor télen)
Nálunk ez működik, a rosszat elfelejtjük, azt javasolták legtöbb esetben, ha nem fontos észre sem kell venni. Viszont a jót mindig. És ha fordítva csinálod, nem úgy kezded a mondatot: Ne csináld. Hanem inkább, hogy csináld ezt, azt... Nem is tűnik fegyelmezésnek. Nálunk jobban működik, ha viszem a kettőt orvoshoz (4 illetve 2 évesek) és elmondom: Ne kiabálj, Ne rohangálj-sosem jött be. Viszont az ellenkezője: Csendben legyünk, mert doktor néni dolgozik, lássuk, hogyan tudsz halkan beszélni. Vagy gyere, ülj ide le és rajzolj. Maradj a helyeden, mert összeszedsz valami betegséget. És majdnem tökéletesen viselkednek.
Egyébként úgy gondoltam, természetes késztetése ez, ezért nem szabad büntetni meg szidni és azt elhitetni vele ő rossz, de a nem büntetés nem egyenlő azzal, hogy ráhagyod, mondván Oh, ő ilyen.
Hallottam egy nagyon jót, a klasszikus a Mikulás a jó gyerekeknek ajándékot hoz, a rosszaknak virgácsot. -és azt mondta a gyerek pszichológus, ezzel lehet igazán tönkretenni a gyereket. Mert a Mikulás minden gyereknek hoz ajándékot. Ő nem jutalmat osztogat meg büntetést, aszerint, hogy az adott évben ki volt jó meg rossz. És rossz gyerek nincs is, csak nem helyén való viselkedés. De ettől még egy gyerek sem rossz vagy jó, és ajándék pedig mindenkinek jár.
A figyelemelterelés bizony sok esetben bevált már,az egyik leghatásosabb dolog szokott lenni nála.
POntosan ezt javasolták amit te írsz,hogy ha nem engedem meg egy helyen,hogy ugráljon,akkor ajánljak fel helyette más lehetőséget,a pszichológusnő ő megengedőbb lenne,mert ő azt mondta,hogy jelöljek meg egy helységet a házban ahol ugrálhat az ágyon,ne tíltsam meg teljesen.
Esetleg egy trambulin megoldhatná a gondot,vagy napsütéses tavasz.
Ez egy okos gondolat és így sokat tanulhat a gyerek a helyénvaló dolgokról. Itt lehet ugrálni, ott nem. Van ideje az ugrálásnak és van amikor nem lehet. Szerintem ez a nevelés lényege. És valóban eljuthatsz így oda, hogy ha vissza is kell fognia magát, de tudni fog viselkedni, az iskolában, oviban.
Egyébként én speciális suliba adnám. Ahol komoly foglalkozás van és 10 éves korára felhozzák annyira, hogy be tudjon illeszkedni normál iskolába és ne okozzon gondot a tanulás. Semmiképp nem adnám normál iskolába csak azért, hogy elmondhassam normál iskolába jár és hangoztathassam, hogy joga van oda járni meg nincs joga a sulink elutasítani. És nehogy máshova vigyem, ez a suli van a legközelebb... (de mondjuk téged nem fenyeget ez a veszély, hiszen nem úgy beszélsz a gyermekedről, mint aki ne figyelne oda erre)
Én a szegregációban hiszek és amikor kész rá a gyerek (felső tagozatra) akkor integrálni. És nincs gond.
Persze ez csak akkor igaz, ha nagyon jó speckó sulit találsz. Illetve normál suliban is kifoghatsz olyat, ahol megfelelő képzésben részesíthetik. De mindenképp alaposan körbetájékozódnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!