Most vagyok 26 hetes a második babámmal. Az első 17 hónapos. Szülés után megkapom a GYED-et és utána a GYES-t az első után, plusz még a második után a TGYÁS-t?
Oké, akkor újra.
A jogszabályból veszem, hogy a szerződés szerinti bér. Ugyanis a jogszabály ezt írja:
"26. § (1) Tényleges jövedelem hiányában az ellátásra való jogosultság kezdő napján érvényes szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni. A tényleges, illetőleg a szerződés szerinti jövedelem naptári napi összegét a 31. § (7)-(8) bekezdésének megfelelő alkalmazásával kell kiszámítani. Az egyéni és társas vállalkozók ellátását tényleges jövedelem hiányában a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér figyelembevételével kell megállapítani."
Azt meg már bemásoltam neked a vonatkozó jogszabályból, hogy ha azért nincs tényleges bér, mert tgyásban,gyedben, táppénzben részesült valaki, akkor mi a helyzet.
A REP-jogász annyit jelent, hogy Regionális Egészségpénztárnál dolgozó jogász.
Sajnálom ha nem tetszett a hangvétel, de legközelebb is ilyen lesz BÁRKIVEL szemben, aki a hozzá nem értése ellenére ragaszkodik hozzá, hogy félretájékoztasson bárkit.
Úgyhogy a rövid lényeg (amit azt hiszem, már eléggé alátámasztottam jogszabályi háttérrel), hogy amennyiben valakinek az irányadó időszakban azért nem volt 180 bérezett napja, mert tgyásban vagy gyedben részesült, annak a jogosultság kezdő napján érvényes szerződés szerinti bére alapján kerül kiszámításra az ellátás.
Szeretnél még vitatkozni?
Lehet azért kevesebb a második gyeded, mint az első, mert nem kértél adójóváírást. Az is lehet, hogy rosszul számolták ki - előfordult már számtalan alkalommal. Az is lehet, hogy a korábbi gyedet megalapozó jövedelem magasabb volt, mint a szerződés szerinti béred (ez adódhat akár 13. havi fizetésből, évközi jutalomból, ruhapénzből, vagy akár jutalékból is, amiket értelemszerűen gyed alatt nem kapsz)
Ettől még a jogszabályi hivatkozás nem változott.
Az általam linkelt részek már évek óta élnek, több minden változott az elmúlt időszakban, de ezekhez a részekhez senki nem nyúlt.
Őszintén szólva (és tényleg nem bántásból) számomra teljes mértékben érthetetlen, hogy ahelyett, hogy utánajárnál, mi az oka az ellátásod változásának, kényelmesebb hibáztatni a rendszert, és terjeszteni helytelen információkat.
Csak egy példa: egy kismamának 24 ezerrel kevesebb gyedet állapítottak meg, ő beletörődött, aztán teljesen véletlenül találkoztunk, és amikor elmondta, mi a helyzet, ugyanezt mondtam el neki mint amit most neked.
És láss csodát, vette a fáradtságot, elment, megmutatta, amit írtam, és visszamenőlegesen megkapta az elmaradást. Tudod itt is emberek dolgoznak, akik tévedhetnek szomorú, de ez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!