A párom (apa) igényelheti-e a gyest?
Kisfiam egy hét múlva tölti be a kettőt.A gyedet lemondtam, eddig én voltam vele itthon gyeden.
Most a második babát várjuk, táppénzen kell maradnom, viszont a táppénz mellett nem kérhető a gyes. (egyértelmű)
A párom 4 órásban dolgozik havi 30000-ért, így ha lehetne ő igényelné a gyest a 3 éves korig.
Ez menne így?
Köszi!

Akkor ha a második baba május 1-jén születik (kb ) akkor kell lemondani, mert elvileg akkor Tgyásra kerülök vele.., illetve ha a tgyást a szülés előtti 28napra vissza kérem, akkor azzal a dátummal kell lemondani a páromnak a gyest.
Jól gondolom?

a családjogi törvény nem ezt szabályozza, gyermekjogi törvény meg így kimondottan nincs.
A családtámogatási ellátásokról szóló törvény szabályozza a gyes igénylést, és jogosultságot.
Ha te lemondasz a gyesről, igényelheti a párod, egészen addig, amíg meg nem születik a második baba, és nem igényelsz utána tgyást.
Mivel a férjed 4 órában dolgozik, feltehetően januártól is járni fog neki a gyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!