Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » A párom (apa) igényelheti-e a...

A párom (apa) igényelheti-e a gyest?

Figyelt kérdés

Kisfiam egy hét múlva tölti be a kettőt.A gyedet lemondtam, eddig én voltam vele itthon gyeden.

Most a második babát várjuk, táppénzen kell maradnom, viszont a táppénz mellett nem kérhető a gyes. (egyértelmű)

A párom 4 órásban dolgozik havi 30000-ért, így ha lehetne ő igényelné a gyest a 3 éves korig.

Ez menne így?

Köszi!

2010. dec. 7. 21:05
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem értek hozzá biztosan, de szerintem lehetséges.
2010. dec. 7. 21:06
 2/7 A kérdező kommentje:
Jó lenne, mert ha lehetne, akkor holnap megkérnénk, mert sok az átfutási idő..lényegében az apa is kérheti a gyest vagy nem? Csak nem tudom gond-e ha közben én tp-n vagyok , mert elvileg közel állok a kórházi befekvéshez és ha az lesz apa márpedig egyedül marad a kicsivel itthon.
2010. dec. 7. 21:09
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Persze, hogy igényelheti ő, annak idején nálunk is így volt, apukám velem volt otthon. Persze ennek meg kell nézni a jogi hátterét is, a családjogi törvényben, vagy a gyermekjogi törvényben megtalálod.
2010. dec. 7. 21:10
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
amig meg nem születik a másik baba addig igen aztán le kell mondani.
2010. dec. 7. 21:20
 5/7 A kérdező kommentje:

Akkor ha a második baba május 1-jén születik (kb ) akkor kell lemondani, mert elvileg akkor Tgyásra kerülök vele.., illetve ha a tgyást a szülés előtti 28napra vissza kérem, akkor azzal a dátummal kell lemondani a páromnak a gyest.

Jól gondolom?

2010. dec. 7. 21:27
 6/7 anonim ***** válasza:
én is úgy tudom, hogy a párod addig igényelheti a gyest, amíg Te nem igényled a gyermek után járó első juttatást, a tgyást!
2010. dec. 7. 21:32
 7/7 anonim ***** válasza:

a családjogi törvény nem ezt szabályozza, gyermekjogi törvény meg így kimondottan nincs.

A családtámogatási ellátásokról szóló törvény szabályozza a gyes igénylést, és jogosultságot.

Ha te lemondasz a gyesről, igényelheti a párod, egészen addig, amíg meg nem születik a második baba, és nem igényelsz utána tgyást.

Mivel a férjed 4 órában dolgozik, feltehetően januártól is járni fog neki a gyes.

2010. dec. 7. 21:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!