Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Ha a GYES már nem jár az új...

Ha a GYES már nem jár az új törvények szerint, a védettség még megmarad?

Figyelt kérdés

Eddig, ha jól tudom, aki GYES mellett 8 órában dolgozott, védett volt (nem lehetett rendes felmondással felmondani neki) a munkahelyén a gyerek 3-éves koráig. Ha visszamegyek dolgozni 8 órában, a GYESt már nem igényelhetem, de a védettség is megszűnik?

Köszi a választ.

2010. nov. 26. 12:11
 1/10 anonim ***** válasza:
Jó kérdés! Szerintem nem! Vagy megtartod a gyest, és 4 órában dolgozol, vagy visszamondod a gyest, és dolgozol rendesen. Szerintem védettség nélkül.
2010. nov. 26. 12:20
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem pedig igen. Hiszen a munka törvénykönyvében úgy szerepel, hogy akkor is él a védettség a rendes felmondás ellen, ha a gyest nem veszel igénybe.
2010. nov. 26. 12:32
 3/10 anonim ***** válasza:
Szerintem is. A védettség 3 éves korig jár annak a szülőnek, aki a gyest igénybe veszi, vagy veheti (tehát ha sem ő, sem más nem veszi igénybe, akkor az anyukának jár automatikusan, így a védettség a kicsi 3 éves koráig él).
2010. nov. 26. 12:42
 4/10 anonim ***** válasza:

Igen, ez így tényleg érdekes. Valóban a MT-ben az áll: " A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a felmondási védelem időtartama alatt:........ - közeli hozzátartozó otthoni ápolása vagy gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság...alatt"

Viszont ilyenkor a fizetés nélküli szabadság kérdése hogy alakul? Ha visszamész teljes munkaidőben dolgozni, lemondod a gyest, onnan már nem számít gondozásnak, tehát már nem jár a fizetés nélküli szabadság sem, ergo felmondhatnak!

2010. nov. 26. 12:43
 5/10 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó, lemaradt a lényeg:)

A teljes törvényrészlet így hangzik:

e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve - a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermek hároméves koráig terjedő - időszak alatt.

Tehát itt nem a fizetés nélküli szabadság a lényeg, hanem a három éves kor.

2010. nov. 26. 12:47
 6/10 anonim ***** válasza:

Igen, köszi, most keresem a többit!

Csak, mint érdekesség kotortam bele, ez valóban egy agyat-mozgató kérdés volt! Így viszont akkor talán a válasz is meglett! :-)

2010. nov. 26. 12:49
 7/10 anonim ***** válasza:
Mostmár biztos, hogy nem lehet 8 órában dolgozni GYES mellett? Hol követitek az eseményeket? Mert én mindig lemaradok!
2010. nov. 26. 14:15
 8/10 anonim ***** válasza:
még nem dönötték, el,de januárra biztos elintézik nekünk....
2010. nov. 26. 14:46
 9/10 anonim ***** válasza:

Nem, nem biztos. Az viszont egyre biztosabb, hogy 6 órában sem lehet mellette dolgozni!

Megnéztem a parlament honlapján:

Részletes vita: dec. 6-7-8

Zárószavazás: dec. 20.

Ebben benne van, hogy 3 éves korra visszaállítják, viszont még nem tudtam kikeresni az óraszámot, meg, hogy mikortól él, meg, hogy visszamenőleg-e. Próbálkozom, de most nem tudom behozni a pdf-et :(

2010. nov. 29. 10:56
 10/10 anonim ***** válasza:

A törvényjavaslat szerint a szülő munkát a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat.

[link]

2010. nov. 29. 12:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!