Ha a GYES már nem jár az új törvények szerint, a védettség még megmarad?
Eddig, ha jól tudom, aki GYES mellett 8 órában dolgozott, védett volt (nem lehetett rendes felmondással felmondani neki) a munkahelyén a gyerek 3-éves koráig. Ha visszamegyek dolgozni 8 órában, a GYESt már nem igényelhetem, de a védettség is megszűnik?
Köszi a választ.
Igen, ez így tényleg érdekes. Valóban a MT-ben az áll: " A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt a felmondási védelem időtartama alatt:........ - közeli hozzátartozó otthoni ápolása vagy gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság...alatt"
Viszont ilyenkor a fizetés nélküli szabadság kérdése hogy alakul? Ha visszamész teljes munkaidőben dolgozni, lemondod a gyest, onnan már nem számít gondozásnak, tehát már nem jár a fizetés nélküli szabadság sem, ergo felmondhatnak!
Kedves utolsó, lemaradt a lényeg:)
A teljes törvényrészlet így hangzik:
e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve - a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermek hároméves koráig terjedő - időszak alatt.
Tehát itt nem a fizetés nélküli szabadság a lényeg, hanem a három éves kor.
Igen, köszi, most keresem a többit!
Csak, mint érdekesség kotortam bele, ez valóban egy agyat-mozgató kérdés volt! Így viszont akkor talán a válasz is meglett! :-)
Nem, nem biztos. Az viszont egyre biztosabb, hogy 6 órában sem lehet mellette dolgozni!
Megnéztem a parlament honlapján:
Részletes vita: dec. 6-7-8
Zárószavazás: dec. 20.
Ebben benne van, hogy 3 éves korra visszaállítják, viszont még nem tudtam kikeresni az óraszámot, meg, hogy mikortól él, meg, hogy visszamenőleg-e. Próbálkozom, de most nem tudom behozni a pdf-et :(
A törvényjavaslat szerint a szülő munkát a gyermek egyéves kora után heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!