Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » 2 éves és elkezdett félni...

2 éves és elkezdett félni dolgoktól? Lehet ez? Másnál tapasztalatok, hogy mit csinálj vele/ellene?

Figyelt kérdés

Nincs öötletem, honnan lenne fogalma a félelemről. De mondja, hogy félek ettől, félek attól. Normális ez ennyi idősen? Mennyire kell komolyan vegyem?

Egy példa...a szobája falán van egy nagy kép egy busszal. A minap közölte, hogy fél a busztól. Születése óta ott a kép. Ma reggel sírva hívott a szokásostól eltérően és mondta, hoyg fél a busztól. Ma nap közben egyszercsak sírásban tört ki a szobájában (bár sokat volt ott egész nap), hoyg fél a busztól. Este lefekvéskor (ami amúgy simán megy mint a karikacsapás) is zokogásban tört ki a busz miatt. Levettem a képet a falról és kihoztam, de nem tudom, ezzel jót tettem-e. Pillanatnyilag biztos, de hosszú távon?

Jó az, ha valamitől fél, azt elhárítom?

Milyen tapasztalataitok vannak a gyerekek félelmével és annak kezelésével kapcsolatban?

Ja még annyi, hogy Anyukám szerint ez azért lehet, mert van egy 2 hetes kistestvére és szerinte féltékeny. Vajon tényleg lehet ez?

2010. nov. 24. 22:26
 1/5 anonim ***** válasza:

az én fiamnál is kb 2 éves korában kezdődtek ilyesmik. Ő például a repülők "hangjától" fél. Attól a mély morgás-szerű hangtól, amit szerintem mi felnőttként nem is érzékelünk. Még csak nem is látok az égen repcsit, már mondogatja, hogy fél tőle...

nálunk a másik ilyen a melegvíz-bojler, illetve a zuhanyrózsa... A bojlert nagyon nem lehet levenni, így hát kénytelenek voltunk megszerettetni vele. magyaráztam neki, hogy a bojler a barátunk, nem bánt, mindig itt van, stb. hetekig minden fürdés előtt percekig "simogattam" a bojlert és beszélgettem vele, csak hogy hajlandó legyen a fürdőszobába bejönni és fürdeni. Most már megbarátkoztak, már nem zavarja, hogy ott van :-) Egyébként születése óta ott van, és mindig is azzal egy helyiségben pancsizott, mégis most jött elő nála egyik napról a másikra.

A ti esetetekben én is ezt tettem volna azt hiszem, hogy leveszem a képet. elképzelhető, hogy álmodott valamit, félálomban félhomályban olyan árnyéknak látta a képet a falon, amitől megijedt, és ez jut eszébe róla napközben is. Szerintem jobb, hogy levetted, de ne lepődj meg, ha talál mást, amitől félni fog.

2010. nov. 24. 22:59
 2/5 anonim ***** válasza:
Első, én is világ életemben féltem a bojlertől:) Most is tartok tőle, pedig 17 vagyok, szóval szerintem ez vagy tökre normális, vagy ketten vagyunk kicsit kattantak:D
2010. nov. 24. 23:00
 3/5 anonim ***** válasza:
Igen, normális, hogy fél.Ahogy okosodnak, eszesednek, úgy nő a félelmek köre. Komolyan, mégis lazán kell venni. nem kell túldramatizálni a dolgot, pont jól csináltad: levetted a képet, és kész. Én kiskoromban mindig egy állítólagos medvétől féltem, ami a szekrénysor mögött bújkált. Aztán tizenéves koromig voltak rémálmaim ezzel a medvével, de azt nem tudom, hogy miért ilyen sokáig:)
2010. nov. 25. 12:30
 4/5 anonim ***** válasza:

jól tetted!

az én kislányom a sötéttől kezdett félni kb. 2 hete. 23 hónapos múlt. ilyenkor kezdődnek ezek a mindenféle félelmek, sötét, busz, akármi. majd elmúlik. nem helyes erőltetni, ha nem muszáj a buszt és társaikat. :)

2010. nov. 25. 13:08
 5/5 anonim ***** válasza:
Az én kislányom 22 hós,eddig imádta a kutyusokat,és most elkezdett félni tőlük,de olyan szinten,hogy ha az ucánkban valahol ugat a kutyus,nem mer kimenni az udvarra.A sétáinkról nem is beszélve,minden egyes alkalommal,ha olyan ház előtt megyünk el,ahol megugat a kutyus(és ilyen elég sok van),föl kell vennem az ölembe.Minden alkalommal megbeszéljük,hogy a kutyus minket nem bánthat,mert a kapu mögött van,és azért ugat,mert őrzi a házat,de hasztalan...Szóval ez is elkezdődött náluk......
2010. nov. 25. 15:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!