Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Duni mesemondó manó bevált...

Duni mesemondó manó bevált nektek? Fiúknak, vagy lányoknak inkább?

Figyelt kérdés
2 éves a fiam.
2010. nov. 24. 20:55
 1/8 anonim ***** válasza:

Szia!

Én is gondolkozom rajta,hogy megvegyem-e a kisfiamnak.

Most itt nagyon jó árba van.

[link]

Olvasd el róla az értékeléseket.Nagyon jókat írnak.

Lehet,hogy valamelyik nagymamától megkapja karácsonyra a kisfiam.18 hónapos

2010. nov. 24. 21:09
 2/8 anonim ***** válasza:
67%

Soha nem jutna eszembe, hogy egy gép (még ha plüssfigurába bújtotott is) meséljen a gyerekemnek. Nincs annál meghittebb dolog, mint mikor az ölemben ülnek, vagy az ágyuknál ülök, és én mesélek nekik.

Lepontozhattok, nem érdekel.

2010. nov. 24. 23:20
 3/8 anonim ***** válasza:
Arról nem is beszélve, hogy - megnéztem a linket - ezek a mesék egyáltalán nem 2 éveseknek valók, hanem minimum 5-6 éveseknek.
2010. nov. 24. 23:24
 4/8 A kérdező kommentje:

Szerintem a manóval együtt is lehet mesélni, és van hozzá könyv is tehát a manó nélkül is lehet olvasni. Én is többre értékelem amikor én olvasok neki, de ő még kicsi ehhez és nem köti le. Viszont igy talán könnyebben szokna és barátkozna a dologgal és mire megunja a manós meséket,addigra talán már leköti az én esti mesém is :)

De egyébként te milyen mesét javasolnál egy 2 évesnek?

2010. nov. 25. 00:14
 5/8 A kérdező kommentje:

Az első válaszolónak irom, hogy igen én is a tulli-ban akadtam rá :) és szerintem nagyon megéri. Még én is gondolkozom, de azt hiszem megvesszük neki.

Érdekelne még olyanok véleménye akiknek van hogy hogyan vált be?

2010. nov. 25. 00:20
 6/8 anonim ***** válasza:

2 évesnek még nem olvasnék mesét, nem is olvastam az enyémeknek. Hanem fejből mondtam rövid kis történeteket, 2 max. 3 szereplős kis párbeszédes nagyon egyszerű meséket. Arról szóltak, amik velük is megtörténhetett volna, vagy meg is történt. Volt, hogy gyerek szereplőkkel, volt, hogy állatokkal. Tényleg nagyon egyszerűre gondolj, pl. egy kisfiú elindult a játszótérre az anyukájával, ott találkozott egy másik kisfiúval, elkezdtek homokvárat építeni, alagutat fúrni, az egyiknek eltört a lapátja, a másik kölcsönadta az övét......stb, stb, aztán beesteledett és hazaindultak, de megbeszélték, hogy holnap is találkoznak.....kb. ilyen volumenű mesék.

Ezek voltak este, alváskor. Nem több, mint 5 perc, ennyi ideig tudnak figyelni, főleg úgy, hogy a történet egyszerű és követhető, a nyelveze pedig könnyen érthető, hisz te a saját szavaiddal mesélsz.

Napközben ugyanígy ilyen párbeszédes kis történeteket mondtam, de pl. bábokkal. Vagy babákkal. Az egyik szereplő lehet ő, és mozgathatja ő a bábot (2 évesnek még fakanálbáb, az könnyen mozgatható), ha szeretne, beszélhet ő a bábok nyelvén. A lányomnál itt alapoztuk meg a bábozás, mesejátszás iránti mérhetetlen szeretetet, ebben biztos vagyok! Most 4 éves, ma is minden nap bábozik (nem paraván mögött, színpadiasan, hanem spontán, előkapja a bábokat, kellékeket, kendőket, és komplett történetet rendez be és játszik el bábokkal vagy bábként használt tárgyakkal. Vagy ő öltözik be és játszik el meséket vagy kitalált történeteket. Az oviban nagy elragadtatással beszélnek róla emiatt.)

2 éves korban a könyv még csak nézegetni való, esetleg beszélgetni a képről, ráismerni tárgyakra, élőlényekre, elmondani, milyen tulajdonságai vannak, mit tud róluk....stb.

Olvasni majd csak 3 éves kor körül érdemes, de akkor is csak nagyon rövid, egyszerű történeteket (Marék Veronika: Boribon, Kippkopp történetei, Bartos Erika Bogyó és Babóca, Annapetigergő könyvei.)

4-5 évesen rövidebb, egyszerűbb magyar népmeséket (Kiskakas gyémánt félkrajcárja, Kisgömböc, Három kívánság, Szomorú királykisasszony...stb), illetve magyar írók meséi (Bálint Ágnes: Labdarózsa, Szepesi Mária: Pöttyös Panni könyvek), és magyar költők, írók verses meséi: Csukás István: Sün Balázs, Zelk Zoltán: A három nyúl, Nemes Nagy Ágnes: Ki ette meg a málnát....stb)

5-6 éves korban hosszabb, bonyolultabb magyar népmesék: Csillagszemű juhász, Aranytulipán, A só, A szorgalmas és a rest lány...stb.

És Azokat a Grimm meséket, amiket ez a manó is mond, majd csak 6 éves kortól. Persze vannak butított, kigyomlált változatok könyvben is, amiket egészen kicsiknek javasolnak, de ezek mindenképpen kerülendők. Törekedj arra, hogy mindig a teljes, eredeti mesét olvasd neki. Ezért fontos, hogy megfelelő életkorban kapja ezeket a meséket.

A La Fontaine és Andersen mesék pedig majd csak iskoláskortól javasoltak.

Remélem, tudtam segíteni!

2010. nov. 25. 08:45
 7/8 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó,részben igazad van....

de az én kislányom 25 hónapos,minden este mese olvasás van,és hidd el leköti és megérti.Ha elővesz egy mesekönyvet,és ismeri a képekről ő is eltudja mondani,pedig nem csodagyerek.

Kedves kérdező,nekünk van ilyem manónk,és nagyon szereti a kislányom,semmi személytelen dolog nincs ebben,ha te is szánsz időt mesemondásra.

2010. nov. 25. 12:12
 8/8 A kérdező kommentje:
Értem, hát nagyon szépen köszönöm annak a hozzászólonak aki leirta hogy melyik korban milyen mesét érdemes. Igaza lehet, mert az én fiamat még tényleg nem kötik le a hosszú mesék, csak a mesekönyvben a képecskék és a hozzá elmondott rövid történetek amik nagyjából abból állnak ami a képen látható és kész. Csak azt hittem hogy hátha ettől jobban megszereti majd. De ezek szerint akkor még korai ezt a dolgot erőltetni.
2010. nov. 25. 16:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!