Akinek később kezdett el beszélni a kisgyereke, 2 és
fél évesen mennyit beszélt?
Figyelt kérdés
Később alatt azt értem hogy 2 éves kora után valamivel. Ahogy elkezdett szavakat mondani, onnan gyorsan fejlődött? Vagy lassabban az átlagnál?
2 és fél évesen baj ha sok szót nem helyesen mond egy gyerek vagy saját szava van rá?
jan. 12. 17:00
1/8 anonim válasza:
Nem szoktak foglalkozni ilyen kisgyerekek kommunikációjával - ha csak nem drasztikus a probléma - mert minden gyerek (normális esetben) saját ütemben fejlődik. Az, hogy helyesen / helytelenül ejti a szavakat, ekkor még nem igazán számít, illetve az sem, hogy még a saját nyelvét használja. Logopédiai problémákkal és ezeknek a felmérésével, a fejlesztés megkezdésével az óvodában foglalkoznak. Ez nem véletlen, mert 3-4 év után kell kezelni a kialakult beszédhibákat, mert a gyereknek 2 éves korban még nincs meg a megfelelő alapszókincse, és zajlik a hangok tanulásának a folyamata. A logopédiai fejlesztések pedig kitarthatnak egész óvoda alatt, sőt szükség esetén az általános iskola idejében is (főleg alsó tagozaton) szokták ezt még folytatni, mert ekkor kezdik meg az olvasás megtanulását. De hallottam már olyan gyerekről is, akinek felsőbb években is kellett fejlesztés. A beszédhibák többségét fejlesztéssel lehet korrigálni, de persze vannak olyanok is, amiket anatómiai probléma okoz (pl: letapadt nyelv), de ezek viszonylag ritkák, és hamar észrevehetők egy általános orvosi vizsgálat során is.
jan. 12. 17:16
2/8 anonim válasza:
Pár hónappal 2 éves kora előtt kezdett el beszélni egyáltalán, előtte csak halandzsázott. 2 éves státuszon nem volt meg az elvárt szó mennyiség, mondatokat se mondott.
Most lesz 2 és fél és a közösségbe kerüléssel tényleg beindult neki, de csoda nem történt. Már több szót mond, sokat elismétel, de nem használja még magától őket. Amiket mond azok sem mind tökéletesen érthetőek. Már 2 szavas mondatai is vannak. Ennél bonyolultabbak még nem mennek.
A semmiről idáig eljutni azért nagy fejlődés, de innen az érthető folyékony beszéd még nagyon messze van. Néhány kortársával összehasonlítva azért ijesztő a különbség, de még senki nem jelezte, hogy bárhova kéne mennünk vele. Ilyen korban szerintem pár hónap is sokat számít, majd meglátjuk hogy halad.
jan. 12. 17:32
3/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2-es, mi is kb ugyanitt tartunk, mint ti. 2 évesen pár szót mondott, ahogy közösségbe került, nagyon beindult neki a beszédfejlődés, már nagyon sok szót mond, de van amit nem tisztán, sokszor a szavak első betűjét lehagyja (cica=ica, kutya=utya). 2 szavas mondatok, vagyis inkább szóösszetétek (kék busz, stb) nálunk is mennek. Egyrészt nagyon sokat fejlődött, másrészt a csoporttársai már szinte mind folyékonyan beszélnek, ami miatt néha aggódok.
jan. 12. 17:45
4/8 anonim válasza:
3 evesen meg nem beszelt semmit sem. Bekerult oviba, jartunk fejlesztesre vizsgalatokra stb ..
6 evesen mar tisztan szepen beszelt. Most 14 es abszolut semmi nyoma annak h csak 3evesen kezdett beszelni.
A kozosseg megoldotta a problemat.
jan. 12. 18:03
5/8 anonim válasza:
2,5 evesen 180 szavunk volt mikor az ovis felmeres alapjan,akkor vettek fel minket,behivattak a ped.szakszolgalathoz es azt mondtak ez baromi keves. 300 at kene tudni es olyanokat h cirkusz,nappali, meg bohoc. Ennl osszeirtam a 180at es otthagytam nekik es nem mentunk vissza. Leirtak h milyen elmaradott a kisfiam es eloirtak mas varosban heti harom fejlesztest munkaidoben, mondtam h nem tudjuk hozni vinni busszal,falun alig jar,reggel es du. Ok meg kozoltek hogy utazo pedagogus meg nincs,igy elkoszontunk. Fel ev utan beindult a kisfiam beszedje. Most mult 5. Most hozta be magat, most beszel ugy,hogy meg vagyok elegedve vele. Kiv. A karomkodasokat, de hat azt mind eltanulja a nagyobbaktol. :D
jan. 12. 18:27
6/8 anonim válasza:
A fiamat általában még mi sem értettük... Neki mindenféle baja volt, úgyhogy az óvónője pl csak nagycsoport végén értette úgyahogy. Most majdnem 9 éves, még mindig nem tökéletes. 1 évig dadogott is, a hanglejtése nagyon rossz
jan. 12. 20:39
7/8 anonim válasza:
3 évesen szólalt meg,előtte csak gagyogott, mint egy baba. Fejlesztést kapott 20 hónapos korától. Később kiderült hogy autista. Kislány.
jan. 12. 21:06
8/8 anonim válasza:
Nekünk is 3 évesen kezdett el beszélni, előtte csak nyögött, ha valamit akart. Nem kapott semmilyen fejlesztést, most 4 évesen teljesen jól beszél magától.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!