Adott egy 14 hónapos kisfiú. Ilyen korban mik a tünetei az autizmusnak?
Nagyon aggódom, mert furcsa dolgokat csinál a fiam. Értelmes, de sűrűn észreveszem hogy amiket megtanul, mintha elfelejtené. Nem tudom ez mennyire normális?!
Pl: kérdem tőle, mit mond a liba válasza gá-gá!
Másnap megkérdem és halandzsázik valamit.
Vagy kérdem hol a füled, tegnap tudta, ma már az orrára mutat, vagy gondolkodik.
Nagyon szeret gyerekek körül lenni, de nagyobb gyerekek társaságát jobban szereti, persze ott ki van “túrva”. A vele egyidősek társaságát nem mondom, hogy nem keresi, de mintha nem tudna beilleszkedni.
Mutogatni ritkán mutat újjal, inkább csak tenyérrel és integetni csak felszólításra int.
Az utóbbi napokban meg úgy veszem észre, hogy kicsit magába fordult.
Lehet csak egy idióta tipikus para anyuka téveszméi ezek..
De kíváncsi lennék, esetleg azoktól akik érintettek, hogy ezek a dolgok amiket leírtam normálisak e?
Valamint beszélni még nem beszél, egyszer kétszer mondta utánam, hogy labda, alma, de magától nem mondja.
11!
8as vagyok.
De a korai fejlesztés miatt nagyon-nagyon fontos,hogy a szülő időben felismerje!
Az én gyerekemnek szerencséje volt,mert pedagógus vagyok, és hamar felismertem,hogy autista.
20 hónaposan már vittem a Szakértői Bizottság elé,és onnantól nagyon sok fejlesztést kapott.
Most általános iskolás normál iskolában, kitűnő tanuló, olvasásban évfolyamelső lett első osztályban!
Ezért nem mindegy! Mert onnan indultunk,hogy 2.5 éves korában értelmi fogyatékosnak minősítették. 3 éves korában sokmindenben 1 éves szinten volt a gyermekem!! Pelenkás volt,nem beszélt egyetlen szót sem! Csak babaként gagyogott. Ciklizált.
6 éves korára írt-olvasott,amit magától sajátított el,rákérdezve a betűkre. Azr vettük észre, hogy olvassa a könyvet!
És MINDENKI azt mondta,hogy nincs baj! A védőnő, a gyerekorvos...az okos rokonok, még itt a gyk-n is kérdeztem.
Szóval nagyon nehéz ez. Sokat kell edukálnia magát a szülőnek, én pl elvégeztem egy gyógypedagógiai asszisztens tandolyamot csak miatta.
Mert senki sem tudja/látja úgy,mint a saját édesanyja. Csak ő tud segíteni a saját gyerekén,és kijárni neki a legjobb fejlesztéseket.
Fontos a beszédindítás,a mozgásfejlesztés,a TSMT. Járt 2 éves korától zeneterápiára is. Ott még 3-4 métert tartott mindenkitől,zéró szemkontaktussal.
Mára egy barátkozást elfogadó, normális viselkedésre képes gyerek lett belőle. (De megvan az ára! Hihetetlen stressz van benne, összeomlások vannak,ami az Asperger szindrómás gyerekekre/fiatalokra jellemző sajnos).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!