Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Gyerekverésről mik a véleménye...

Gyerekverésről mik a vélemények? Elfogadható, vagy abszolút elítélendő? Milyen ember az, aki ilyet tesz?

Figyelt kérdés

Fiatal felnőtt vagyok, rengeteg problémával, stressz, önbizalomhiány,szorongás, és most nem régen tudatosult bennem, hogy tulajdonképpen engem kisgyerekkoromtól kamaszkoromig vertek a szüleim.

A felszínen kedves, vallásos házaspárról van szó, akik "nevelési célzattal" ütöttek, nem kevésszer, és nem kevés ideig.

Tehát nem az történt, hogy hirtelen felindulásból az anyuka lekever véletlenül egy pofont, mert a gyerek belenyúl a konnektorba, hanem ez előre megfo ntoltan, higgadtan és rendszeresen történt, és mindig volt rá valamilyen "bibliai", vagy nevelési ok, ami miatt a gyerek megérdemli a verést.

Nyilván nem vertek halálra, de nem is ez a lényeg. A lényeg a fájdalomokozás (egy kisgyereknek egy-egy kisebb ütés is képes fájdalmat okozni), és a félelem, amit így sikerült létrehozniuk bennem.

Amit most érzek ezzel kapcsolatban, az a teljes hányinger és undor, mert szerintem a legnagyobb bűnt éppen az követi el, aki a legráutaltabb lénnyel ilyet tesz, egészen addig, ameddig az még nem tudja magát megvédeni (kb 14 éves kor).

Felmerül bennem a kérdés, utána már nem "kellett volna" nevelni? Vagy csak elértem azt az életkort, amikor már felfogtam volna, mi történik velem, esetleg meg tudtam volna magam védeni?

Tehát csak a gyengébbet lehet bántani? Ez a jó szülői hozzáállás?

Az a helyzet, hogy most, hogy az emlékek előjöttek erről, azt érzem, hogy nincs miről beszélnem a szüleimmel. Mert nincs közös pontom olyan emberekkel, akik úgy gondolják, az ő szubjektív vallási meggyőződésük miatt (amik sokszor egyébként felnőtt koromra kiderült, hogy tévesek) joguk van a rájuk bízott védtelen embert megütni.

Bármit is tettek értem egyebeket, úgy érzem, az erre nem mentség, és semmi kedvem innentől kapcsolatot tartani velük, tudva, hogy ez, és egyéb viselkedéseik (szeretetlenség, nem elfogadás), mennyi kárt okoztak felnőttként bennem.

Jogos, amit érzek, vagy igazságtalan vagyok?

Én ezeknek tudatában álszentnek, és betegnek tartom a szüleimet.

Ti hogy vagytok ezzel? Vélemények, saját tapasztalatok gyerekekkel?

nov. 28. 13:02
 1/8 anonim ***** válasza:
33%
Régen igy neveltek,engem még 30 pár évesen is megpifozott anyám,akkor mondtam elég mert visszaadom,de nem haragszom rá. Az ő generációját a pap is megütötte a hittan órán,és az normális volt. Most van pici babám,nem tudom,hogy lesz,nem szeretnêm megütni,verni,remélem nem a hozott minták mentén fogok cselekedni .
nov. 28. 13:13
 2/8 anonim ***** válasza:
79%

"Gyerekverésről mik a vélemények?" Elítélendő, és undorító, akit veri a gyerekét. Pont.

Az édesanyámat rendszeresen verték az ő szülei, azaz a nagyszüleim. A csikket elnyomták rajta és a testvérein, vasalózsinór volt az egyik kedvenc "fegyverük". A tanárok nyilván látták a sérüléseket, de akkoriban az volt a nézet, hogy jobb a gyereknek bántalmazó otthonban élni, mint onnan őket kiemelni, otthonba dugni. A nagyszüleim most csodálkoznak, hogy senki sem nyitja rájuk az ajtót, senki, a teljes rokonságban. Megérdemlik.

"Jogos, amit érzek?" Jogos, amit érzel. A helyedben nem tartanám a szüleimmel a kapcsolatot. Nehéz döntés, de a saját mentális egészséged érdekében érdemes meglépned.

nov. 28. 13:18
 3/8 anonim ***** válasza:
63%

Azt, hogy tilos gyereket verni, nem átlagemberek találták ki.

Amikor elmegy valaki felnőttként pszichológushoz, és feltárják a múltat, a szakembernek átadott információk nem vesznek el az éterben a terápia befejeztével, hanem ezeket névtelenül rögzítik, és összefüggéseket keresnek, ezek alapján folynak a kutatások stb...

Szóval elment 100.000 felnőtt pszichológushoz ilyen-olyan bajokkal, és kiderült, hogy közös bennük, hogy mindegyiket verték gyerekkorukban.

Ezekből levonták az egyértelmű következtetést, hogy igenis tönkre teszi a gyereket. Úgy tudom, valamennyire már törvénybe is foglalták.

nov. 28. 13:43
 4/8 anonim ***** válasza:
65%

Nem olvastam végig az egész sztorit, de összességében: 2 kicsi gyerekem van, mindkettő nehéz életszakaszban (2 és 4 évesen), és még SOHA nem volt rá példa, hogy meg akartam volna őket ütni. Erősen kétlem, hogy később ingert érzek majd rá. Elképzelni nem tudom, hogy aki az ennél kisebb babákat megveri, annak mégis mi jár a fejében? A hirtelen felindulásból kézrecsapást még csak-csak megértem (el nem fogadom), de a "nevelő célzatú" verést egy gyereknél egyszerűen nem. Mégis mit tanuljon belőle? Hogyan? Miközben mi meg folyamatosan azt mondjuk neki, hogy verekedni csúnya dolog és nem szabad? Hagyjuk már.

Szóval nem tartom normális dolognak. Épeszű ember az állatait sem veri, és bár tudjuk, hogy van, aki pl belerúg a kutyájába, az az ember olyan is. A gyerekekkel szemben tanusított agresszióról pontosan ugyanez a véleményem- aki ezt teszi, az nem épeszű ember. A régi időkben is volt, aki képes volt pofozkodás nélkül nevelni, pedig akkor még nem is büntették. Szóval aki ma veri a gyerekét, az mindenképpen egy emberi hulladék, nincs kivétel.

nov. 28. 13:53
 5/8 anonim ***** válasza:
43%

Ezek nem vallásos, hanem valószínűleg szektás emberek. A Biblia nem azt mondja, hogy verni kell a gyereket, hanem azt, hogy úgy bánjatok egymással, ahogyan szeretnétek, hogy veletek is bánjanak. ("Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük! Ez a törvény és a próféták." Mt 7,12)

Én is hívő családban nőttem fel, kb. egy vagy két alkalom volt, mikor még kisebb koromban a fenekemre csaptak, egyszer konkrétan minősíthetetlenül beszéltem anyukámmal. Teljesen jogos volt, és nagyon szeretem a szüleimet. Nem okozott ez semmiféle lelki problémát.

Amit viszont a kérdező ír, az nem normális, meg szerintem nem is hatékony. Nevelésben egy belső igényt kéne kialakítani a gyermekben, hogy eből a belső igényből tegye a jót. Különben csak kényszerből fog cselekedni, az viszont nem nevelés. A másik meg, hogy a keresztény és a szentírás elvei szerint a másik ember megalázása nagyon nem fér bele. Itt valami ilyesmi történik.

Szerintem is szükség van határokra, következetességre. Adott esetben büntetésre, ha a gyerek átlépi a határt. Nem tartom azt se jónak, mikor akkor is putyurgatni és ölelgetni kell, mikor szemtelen és direkt rossz. Igenis a szülő a felnőtt, ő tudja, hogy mik azok a normák, amiket be kell tartani. De hogy következetenül, csak úgy időnként megfenyítik, az teljesen értelmetlen.

nov. 28. 14:19
 6/8 anonim ***** válasza:
78%

Példabeszédek 13:24

"Aki kíméli botját, gyűlöli a fiát, de aki szereti, idejében megfenyíti."

Ennyit arról hogy csak szektás lehet agresszív. Katolikus nevelési könyvön volt pár éve felháborodás mert nagyon ajánlgatta a pofozkodást...

nov. 28. 14:46
 7/8 anonim ***** válasza:
71%

Hálás téma... Konkrétan bűncselekmény, csak sajnos tipikusan olyan bűncselekmény ez, amelynek az elszenvedői nem tudnak/mernek tenni ellene, hiszen egyrészt nem tudják, hogy ők most épp bűncselekmény áldozatai, de ha már érzik/tudják, mondjuk kamaszok, akkor sem sok eszköz van a kezükben (hagyjuk a gyerekvédelmet, gyámhatóságot - szélsőséges esetektől eltekintve nem fognak beavatkozni, mondjuk ha egy 14 évest rendszeresen felpofoz a szülője ha késik/rossz jegyet hoz/nem mosogat el stb.).

Borzalmas belegondolni abba a kifacsart logikába, hogy azt a lényt, akinek én vagyok a minden, akit nekem kell megvédenem, azt szándékosan és tervezetten fájdalommal nevelem... mire is? :-( Ezért a legsúlyosabb (mindennapos durva verés, akár ok nélkül) esetek után a tiéd jön szerintem kérdező, ahol egy amúgy "művelt", jól szituált családban nevelési, büntetési eszközként használják. A legkevésbé elítélendő szerintem amikor valaki ijedtségből vagy indulatból üt, nagyon (nagyon-nagyon-nagyon-nagyon) ritkán, tehát mondjuk mire felnő a gyerek (0-18 éves koráig) egy kézen meg lehet számolni, hogy hányszor volt egy kézre vagy fenékre csapás, esetleg tiniként egy pofon ("felmentés" az utóbbi esetben pl. az én szememben a tipikus eset, amikor a gyerek nem ér haza a megígért időpontra, nem elérhető telón, ki van kapcsolva stb. és az őrület határán lévő szülő a betoppanó gyereket egy pofonnal fogadja, aztán együtt sírnak, mert a szülő már MINDENT vizionált, hogy mi történt vele). Ez sem jó, és nagy veszélye, hogy nem ijed meg a szülő kellőképpen attól, hogy mit tett, hogy mire volt képes, és a következő fenékre vagy kézrecsapás nem 3 év múlva, hanem 3 hónap múlva történik, aztán egyre gyakrabban, mert - hamisan - úgy érzi, segített és "semmi baja nem is lett a gyereknek, ugyanolyan vidám, ugyanúgy szeret". De NEM segít, ha újra és újra meg kell ütnöd!!! És ezek hamis önámítások, nem véletlenül van egyetértés a pszichológusi szakmában és nem véletlenül bűncselekmény a fejlett országokban.

A tipikus érvek - engem is vertek, mégis normális vagyok/nem sérültem = nem, nem vagy normális és de, sérültél, mert nem működik az indulatkezelésed, nem tudsz egy 2, 5, 12 éves gyereket verés nélkül kontrollálni. És akinek felnőttként indulatkezelési problémái vannak, ott mindig van valami a gyerekkorban, valami elcseszett nevelés, és ez sokszor, nagyon sokszor fizikai erőszak.

A másik, hogy "az sem jobb, aki szavakkal bánt" - nem, de ettől még nem kéne felmenteni azt, aki nem is veri a gyerekét, csak havonta 1-2x van egy-egy fenékre verés, megrángatás stb., mert konok és engedetlen a gyerek. Ugye. :-(

A másik, hogy abba nem gondol bele a gyerekét így nevelő szülő, hogy ha ő jogosnak érzi, ohgy mondjuk megpofozza a kamaszát, mert nem tartja be a család szabályait, akkor ő vajon mennyire tartaná jogosnak, hogy őt meg megpofozza a főnöke ha nem tartja be a cég szabályait, akár elkésik, akár elront valamit? Vagy mondjuk a pénztáros rosszul ad vissza, szülőnk elkezd vele kiabálni, mert dühös, erre a pénztáros megpofozza vagy leönti hideg vízzel?

nov. 28. 17:07
 8/8 anonim ***** válasza:
59%
A gyengébbek,elesettek bántalmazása mindig egy jellemrajz. Ez igaz volt 200 éve is, és igaz ma is.
nov. 28. 19:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!