Erős iskola vagy olyan, ahol könnyen lehet kitűnő?
Sziasztok,
Melyiket választanátok?
Van egy nagyon jó általános iskola a városban, azt mondják rá sokan, hogy egy "versenyistálló". Nagyon sok a követelmény, de tény, hogy pl. a németes osztály a 8.-ból biztosan középfokú nyelvvizsgával a zsebében ballag.
A másik iskola kisebb, nem 3-4 osztály van egy évfolyamon, hanem fixen 2. Ennek ellenére nem annyira erős, én régen odajártam, több tárgyból 8.-ban még az előző tanév anyagát vettük. Emiatt felvételi előtt különtanárokhoz jártam magyarból és matematikából, angolból úgy lett nyelvvizsgám, hogy 9 éves koromtól minden péntek délután magántanárnál ültem (az angolóránk általában annyi volt, hogy angolul néztünk meséket, zenét hallgattunk, beszélgettünk). Kitűnő voltam, ami versenyen indultam, megnyertem, így ez a része könnyű volt. Azt is szerettem, hogy kis közösség volt az egész iskola, tipikusan a "mindenki ismer mindenkit", a tanáraim nagyon szerettek, én is őket. Viszont gimiben már érezhető volt az, hogy mennyivel egyszerűbb volt nekem elérni a kitűnőt, mint azoknak a barátnőimnek, akik másik iskolából érkeztek.
Felszereltségben mind a kettő nagyon jó, az utóbbi években estek át teljes felújításon.
Sok múlik a gyereked természetén és képességein is, mert van, akit agyonnyomnak a nagyobb követelmények és nyomasztja, ha rosszak az eredményei, mást meg pont ez motivál. Aztán vannak, akik energiatakarékos üzemmódban tolják és gyenge suliban is csak akkor kitűnők, ha órán rájuk ragadt annyi tudás, ami ehhez kell. Alsóban szerintem sokat számít a tanító személye, az osztályközösség és az iskola hangulata. Ha le is maradnak a tananyaggal, szülői segítséggel be lehet hozni. Később viszont már nehezebb.
Tesóm gyerekei jártak ilyen suliba, a nagyobbik gyereknek jó esze van, kőkeményen készült már hatodikban is a gimnáziumi felvételire, mert több, mint egy évvel le voltak maradva a tananyaggal, a matektanár közölte is velük, hogy nem készíti fel az osztályt a felvételire, oldják meg. A kisebbik ezért megpróbált átmenni 8 osztályosba és több helyre felvették, pedig "csak" a szülei készítették fel. Igaz, az elején vért izzad(t), mert a többi gyerek erősebb háttérrel érkezett.
Szerintem igenis sok értelme volt.
Utána 1 éven belül megcsináltam a C1-et, így még egy második idegen nyelvből is sikerült a nyelvvizsga gimi alatt. Mások pedig még 12.-ben is az angol középfokúval szenvedtek.
Sok értelme van, csak keserű a négyes:)
Én úgy vagyok vele, hogy matekot, magyart tanuljon a suliban, a nyelvet meg szombatonként a nyelviskolában kiegészítésképp.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!