A legtöbb kisgyerek miért rossz evő?
Szerintem az erőltetés is hozzásegít a rossz evéshez. A szülő aggódik, jaj csak egyen valamit, a gyereknek meg herótja lesz a sok szekálástól. Stresszhelyzet lesz az étkezés.
Nálunk az bevált, hogy semmit sem kell megenni, de én mindig elkérem tőle és megeszem amit nem kér. Szerencsére nem kell színészkednem, én tényleg majdnem mindent szeretek. Úgy tűnik, a jó példa használ, elég az, hogy látja, hogy én boldogan eszem a kelbimbót. Arra figyelek csak, hogy éhes ne maradjon, mert akkor nehéz vele utána. De ha csak tésztát eszik, vagy csak húst, vagy csak zöldséget, nekem nem baj. Mindhárom verzió előfordul.
Életkori sajátosság.
Mint ahogy az is, hogy hisztizik azon, hogy nem akar harisnyát felvenni, vagy egész rituálét kell játszani, ahhoz, hogy este el tudjon aludni.
Éhen halni nem fog és egyszer kinövi. (Ha fiú 14-15 évesen garantáltan fel fogja falni a fél házat.)
2 gyerekem van, ugyanúgy lettek szoktatva az ételhez. A lányom egészen pici kora óta mindent megevett. De szó szerint. Szerintem a vas szöget is megette volna, ha az van a tányéron. Zöldség, gyümölcs, hús, tészta, bármi. Jóízűen, jó étvággyal evett mindig.
A fiam válogat. Most lesz 2,5 éves, most már egyre több mindent megkóstol, egyre többször próbál ki új dolgokat. De ami nem ízlik, nem kell megennie. De pl.a levesből a borsót mindig kipakolja. Vagy kevés húst eszik. Szóval neki sok minden van, ami nem kell, amit nem eszik meg.
Ennek ellenére nem hagyom éhesen. Nyilván nem kekszet kap helyette, vagy édességet. Ha mondjuk rántotta van, és nem kéri, ehet szendvicset. Vagy ha ebédnél nem kéri a Bolognai szószt, akkor eszik tésztát sajttal. Nem kap nasit, és nem állok neki 20 másik féle kaját elé tenni.
Nem attól van elkényeztetve egy gyerek, hogy van más alternatíva is elé rakva. Persze, ez ne legyen csoki, keksz, dörmi, tejszelet. De ha nem eszi meg mondjuk a spagettit, hadd kapjon már egy szelet kenyeret.
A bölcsiben is kapnak valamit. Valamelyik nap sóska volt. Nyilván azt nem minden gyerek eszi meg. Aki nem, az kapott kenyeret. Éhesen nem hagyják őket. És ebből nem azt tanulják meg, hogy lehet válogatni, meg szórakozni. Mert következő nap megeszik a főtt ételt, de nyilván nem szerethet mindenki mindent.
A lányom 13 éves, most kezdi a hülyeségeket. Megkérdezem mit főzzek, neki mindegy. Megcsinálom a levest, ő nem is szereti a levest... mondom mióta?! Válogat, szenved, semmi nem jó.
Pedig mondom, világ életében egy jó evő gyerek volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!