Befelé dőlő boka?
A kislányom nemrég kezdett egyedül járni, észrevettem, hogy az egyik bokája kicsit befelé dől ezért az egész lábfeje kifelé fordul, kb lúdtalp is lesz.
Természetesen megyünk dokihoz, csak későbbre van időpont.
Érdeklődnék, hogy volt e valakinek hasonló problémája és hogy lehet e még korrigálni ilyenkor, 15 hós lesz nemsokára.
Most kezdett el járni ezek szerint, én a helyedben nem aggódnék. Rengeteget változik a testtartásuk,formálódik a talpuk stb szóval szerintem semmi baj.
Egyebként vannak kifejezetten ilyen talpformáló "szőnyegek" kb olyanok mint a tatami, össze kell rakni, különböző minta van a felületén, ami elősegíti a lábboltozat megfelelő kialakulását, erősödését. Ezt hasznos dolognak láttam. Olyan helyre kell rakni, amit kb mindig sétál, naponta több alkalommal, így átmegy rajta.
Mezitlábazzon sokat a fűben, a homokban, a Duna parton a kavicsokon.
Az a szőnyeg is jó amit az egyes ajánlott, csak horror árban van.
De csinálhatsz te is ilyen stimuláló palyát, pl mezítlábazzon babzsák vagy meggymag párnán, különböző keménységű játékokon. Neten rengeteg ötlet van.
Elvileg minden kisgyereknek befelé dől a bokája. Az én kisfiam is 14-15 hónapos korában kezdett járni, durván befelé álltak a bokái, de most 18 hónapos korára szinte egyenes mindkét lába.
De vidd el nyugodtan orvoshoz, az a biztos amit ő mond.
Ilyenkor még semmit nem jelent, ha befelé dől a boka vagy nem látszik a boltozat, egyelőre engedd el! :)
Nyugodtan nézz meg más gyerekeket mondjuk a játszótéren, az a ritka, ha tökéletesen áll a lábuk! Legalábbis felénk sok gyerek szaladgál mezitláb vagy zokniban a játszin, és inkább a 3 év körülieké tankönyvi...
Az én fiamnak sem megnyugtató a lába 22 hónaposan, de úgy látom, hogy sokat alakult már (13 hósan indult el).
Az 1. által javasolt szőnyeget ő amúgy imádja, babatornán és a gyerekkönyvtárban találkozik vele, mert itthonra nem vettem, de ott szívesen mászkál rajta (pedig nekem már rálépni is rohadtul fáj 😊).
Szupinalt cipőt szoktak ajánlani, de 4-5 éves kortól foglalkoznak vele.
Az enyém 3 múlt, durván bedőlnek a lábai, de a gyerekorvos, védőnő is csak a szupinált cipőt mondja.
Van a családban orthoped orvos, azt mondta még korai, kialakulhat, mezitlábazás, meg a cipő amit most ajánl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!