Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogy lehet segíteni a gyerekne...

Hogy lehet segíteni a gyereknek, hogy jobban tűrje a kudarcot? A fiam 5 éves, sokat kiabál. Rájöttem, hogy legtöbbször akkor, ha valami nem sikerül, vagy nem éri el, amit akar. Hogyan lehet ezt fejleszteni?

Figyelt kérdés
aug. 3. 20:24
 1/5 anonim ***** válasza:
41%
Hát ezt szerintem pont sehogy. Max beszélni neki hogyan kezelje, de fejleszteni kétlem hogy lehet
aug. 3. 22:05
 2/5 anonim ***** válasza:
71%

Példamutatás, érzelemszabályozási módszereket mutatsz neki, hogyan élheti meg a nehézségeit kiabálás nélkül (szavakra átfordítás)

Beszélgetés arról, h enm mindig sikerülnek úgy a dolgok ahogy elképzeltük - de ez nem feltétlen baj (rugalmasság, újratervezés)

Vajon ismeri a saját képességeit? Miben jobb, miben kevésbé? Reális célokat tűz ki? Talán ebben is lehet picit igazgatni hátulról.

Játszás közben el lehet játszani hasonló helyzetet, hogy kezeli a bábu/autó bármi. Elbábozni neki egy ehhez kapcsolatos mesét.

És ami a legtöbbet segít: az idő és a tapasztalás.

Biztosítsátok róla, hogy akk is szeretitek, büszkék vagytok ha nem sikerül neki vmi. Ne legyetek felé irreális elvárásokkal tudatalatt se - ezeknek nehéz megfelelni, de ha egy gyerek azt érzi, akkor fogják szeretni, akkor megteszi.

aug. 3. 23:45
 3/5 anonim ***** válasza:
39%

“És ami a legtöbbet segít: az idő és a tapasztalás”

Csak ez segít, illetve egy adag szorongásoldó rövidebb ideig használva, amíg megszokja a helyzeteket. Akkor nem lesz ilyen stresszes tőle. Ha nem kell gyógyszer, akkor csak az idő segít, azalatt meg minél több ilyen helyzetet éljen át.. és lássa másokon is.

aug. 4. 11:13
 4/5 anonim ***** válasza:
82%

#2 vagyok

Én még azt is szoktam, hogy kihangosítom a saját megéléseim.

Pl.

"Na most megpróbálod ezt összeszerelni. Ez nehéz feladatnak tűnik, megpróbálok türelmes lenni. (...elakadok...), hm, ez tényleg nem megy könnyen. Semmi baj, akkor keresünk rá megoldást. Van idő, nem baj ha nem sikerül egyből. (... aztán mikor sikerül:...) Végre sikerült, pedig ez nehéz volt, sok időmbe telt. (...vagy olyan helyzet, amiben nem sikerül/nem úgy sikerül, ahogy akartam:...) hát ez nagyon kifogott rajtam... sebaj, tudom, hogy az xy jó ebben, megkérem hogy segítsen és együtt megcsináljuk, abból majd tanulhatok."

Ilyesmi.

De akár teljesen hétköznapi helyzeteket is jobban narrálni, hogy milyen érzéseket kelt, milyen folyamatokat indít el.

aug. 5. 08:36
 5/5 anonim ***** válasza:
Megpróbálom ***
aug. 5. 08:36

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!