Táboroztatás lehet segítség (valamelyest) rászoruló, szegényebb családok gyermekeinek? (Részben idegen országokba szakadt magyar, részben pedig anyaországi családok számára.)
De, a táboroztatás segítség. Az ilyen gyerekek sajnos nagyon kevés élményben részesülnek.
Az más kérdés, hogy a szülő ezt mennyire értékeli.
De a gyerekek nagyon. Pedagógus vagyok, vettem részt sok ilyen táborban, a gyerekeknek életre szóló élmény.
Határon túli vagyok, vittünk úgy gyereket, hogy mi készíttettünk neki saját zsebből útlevelet, és legalább 20 olyan gyerkőcöt tudnék kapásból az elmúlt 5-10 évből felsorolni, akik előtte soha sem utaztak sehová - belföldön sem, nem hogy Magyarországra.
De - és ez fontos! - sok vegyes, anyaországi és külhoni gyerekek részvételével zajló táborban jártunk, látjuk, hogy bőven szükség van az anyaországban is az ottani gyerekeknek ilyen programokra. Egyik táborban az egyik diákunk húzta a száját, hogy már megint a Parlament a program, 2 év alatt harmadszor járt ott - az anyaországiak meg mint kiderült, még soha.
Oda szeretnék kilyukadni, hogy nagyon szép, hogy foglalkoztok velünk, tényleg hálásak vagyunk érte, de őszintén azt mondom: ha ez egy most induló tábor, akkor koncentráljatok az anyaországi gyerekekre. És ha nagyobb a keret mint a hazai érdeklődés, akkor nyissatok kifelé is.
Valóban fontos, hogy megismerjük egymást, mert bárki bármi feszültséget próbál szítani, mi összetartozunk, ha tetszik, ha nem.
De mi itt - megint csak bárki bármit is állít - nem várjuk el, hogy minket a magyarországi adófizetők kárára támogassatok.
Bár nem vagyunk az a tipikus rászorulók, de az ingyenes tábor nyilván jól jön.
Hiszen nem mindegy h arra a hétre nem kell fizetős tábort/ sittert igénybe vennem. Hiszen mi szülők dolgozunk
az a legnagyobb "baj", hogy az ilyenekből mindig a 3H-s gyerekek részesülnek. Ami azt jelenti, hogy az egy főre jutó pénzük kb 35e alatt van, és a szülőnek max 8 osztálya van. A 35e alatti egy főre jutó azt jelenti, hogy nem dolgoznak, csak csp, gyes, esetleg anyasági, naggggyon maximum egy közfogi bér. Vagyis 90%-a otthon van, nem gond nekik a nyári elhelyezése a gyereknek. Mindeközben kapnak nyári étkeztetést, iskolakezdő csomagot, stb.
Míg mondjuk 2 minimálbéres gyereke mindebből kiesik, 40-50E/hetes táborra nem telik, heteket tölt a nagyszülőknél, dédiknél, szomszédnál, kinek ki az elérhető, nyaralni nem mennek, mert annyi szabi nincs, hogy anya meg apa egyszerre vegyen ki egy hetet, szall marad a strand, ahova 10-15e a beugró egy napra.
Szóval persze, segítség, csak az a nagy valóság, hogy mindenki egy réteget akar segíteni, akik a végére a sok segítséggel feljebb lesznek, mint aki dolgozik.
És igen, tudom, nem a gyerek tehet róla. De ha ezt látja kiskorától, mi érdeke lenne változtatni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!