Miről marad le az a gyerek, aki nem néz tévét/mesét iskoláskora előtt?
Pusztán kíváncsiság.
Van egy "ismerősöm", nem hirdeti ugyan, de tudom, hogy egyáltalán nem néznek mesét a gyerekei. A nagy már 7 éves, iskolás, jó tanuló. "Tőle" tudom, mert amikor nagy ritkán nálunk van és ajánlgatjuk a tévét se kér belőle. "Mi a kedvenc meséd?" - könyvcímet válaszol. "Mit szoktál nézni?" - "semmit".
Kíváncsi lennék hogy érte ezt el, mert ha tiltana, gondolom nálunk le se lehetne szedni a képernyőről.
A kicsi 4.
Nem lesz semmmi kapcsolati pont a kortársakkal.
Én pl ovisan csak Minimaxot néztem, de a csoporttársaim nézték már az Animaxet is. Már csak ezzel lemaradásban voltam, mert egyszerűen nem értettem, mit játszanak. Szerepjátékozni meg "kicsit" nehéz úgy, hogy nem ismered a karaktereket, vagy hogy miről is van szó...
Ovisom van, nem sok tv-t néz ő se. Bogyó és Babóca és Bing nyuszi az a kettő, amit megnéz, más nem érdekli. Azt sokkal jobban szereti, ha olvasunk neki valamit. Zömében ezek is olyan könyvek, amik mostanában népszerűek, úgyhogy ezen máris tudnak kapcsolódni a gyerekek, de egyik nap pl azzal jött haza, hogy Mancs őrjáratosat játszottak (rühellem azt a mesét, őt se köti le, szóval nem szoktuk nézni), simán be tudott kapcsolódni. Arra pedig a saját gyerekkoromból emlékszem, hogy amikor iskolába mentem és megismerkedtem egy lánnyal, aki mellesleg most a legjobb barátnőm, egy olyan mesével kapcsolatban játszottunk szerepjátékot, amit sose láttam. Elmondta kb a történetet és hogy milyen szereplők vannak, aztán vitt a fantáziánk.
Nyilván örökre nem lehet elvágni a gyerekeket a tv-től, de ilyen fiatal korban ez még nem olyan lényeges.
Nálunk nincs téve, nem is lesz. Mese olvasás minden este, de mikor fogja a könyvet, hozza, hogy olvassak, napközben is. Soha nem fogjuk odavágni a gyereket egy gép elé.
A nagyszülőket kértük ugyanerre, be is tartják: a gyerek nem néz tévét. Viszont zenehallgatás, mese, beszélgetés, társasjáték, kreatív játékok, rajzolás, kirándulás, labdajátékok, játszótér, 3 éves kora óta néptánc, krav maga. És van témája a gyerekekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!