Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Szerintetek nem bosszantó,...

Szerintetek nem bosszantó, hogy minden betegséget megpróbálnak lelki okokkal magyarázni?

Figyelt kérdés

Nekem voltak problémáim gyerekkoromban. Anyám pszichológushoz meg Bach-virágterápiára meg minden baromságra hordott. Persze nem lett jobb semmi. 20 és 30 éves korom között összerakattam magam fogásszal, reumatológussal, minden krónikus problémám megszűnt. Volt mit kikezelni, kezeletlen idült gyulladásaim voltak.

Most az én gyerekemnek van pár problémája. Az anyámtól már most is meghallgattam, hogy ez lelki eredetű, de elvittem orvoshoz és közölte, hogy szerinte lelki eredetű a problémája! De mondok jobbat: tavaly, covid időszakban elvittem magánorvoshoz 40 ezer ftért köhögéssel. Igaz, tesztet nem csinált, de szerinte LELKI OKOK húzodnak meg a sokáig tartó köhögés (!!!) mögött. És megpróbált mindenféle hülye illóolajat rámsózni. Ezen teljesen kiakadtam, úgyhogy írt antibiotikumot,attól múlt el. De őszintén, mi ez az egész? Ennyire meghülyülnek a középkorú nők? (Teszem hozzá, az összes említett orvos nő volt, én csak férfiakhoz járok, érdekes módon sosem pszichológushoz küldtek,hanem Ct, ultrahang meg értelmes vizsgálatokra).

2022. okt. 21. 17:00
1 2 3
 21/22 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem kicsit zavaros lett ez a vita. Egyszerűen létezik pszichoszomatikus tünetképzés, amire bizonyos személyiségvonások, de életesemények és pszichiátriai kórkèpek is hajlamosíthatnak.

Emellett az idegrendszer képes fenntartani fájdalomszindrómákat, aminek számtalan perifériás és központi molekuláris és sejtszintű mechanizmusa tudományosan bizonyított. Ezeknek egy része elsődleges kórkép, ahol sosem volt szervi ok, más részük másodlagos, tehàt egy meglévő akut fájdalom állandósult akkor is, amikor már az ok esetleg nincs jelen.

Pèldául: műtét utáni fájdalomszindrómák esetén igazolt, hogy a műtét környéki hatások mennyire hajlamosítanak rá (pl elég fájdalomcsillapítót adtak-e, mennyire szorongott a beteg stb), emellett ehhez karakterjegyek is hozzátehetnek vagy elvehetnek. Vannak testi tünetkèpzésre hajlamos emberek, nem mindenki az, lehet hogy vki lelki baja más utat talàl, nem ezt.

Újszülötteknek azok, akiknèl volt leszívás születés után pl később gyakrabban szenvednek irritábilis bèl szindrómàban, mert érzékenyedik a rendszer.

Az is sokmindentől függ, hogy ki milyen tünetet kèpez.

Ott van az amputációs fantomfájdalom, ahol senki nem fogja megvádolni szerencsétlen sérültet hogy kamuzik vagy mentális baja van, mert a laikusnak is hihető, hogy a sérült ideg generàl fájdalmat. De ugyanez sokkal kevésbé evidens más bajok esetén, ahol ugyanúgy tud lenni vmi létező szervi ok, amiből önálló életre kel a fájdalom.

Az ilyen betegségek kezelésében a pszichoterápia, mozgásterápia akkor is fontos, ha nem az a kiinduló feltevés, hogy az illető lelki vagy mentális beteg.

A diagnosztikája elég komplikált a hasonló kórképeknek, illetve nincsen, nem létezik rá a megfelelő team sem állami sem magán keretek közt sem itthon sem máshol (egy-egy kivétel persze van, itthon is).

Tévedni meg minden irányba veszélyes. Ld elsődleges fájdalomszindróma miatt szétoperált betegek vagy "elrontott hát" (?) szindróma (failed back surgery sy).

Abban teljesen igaza van a Kérdezőnek, hogy a hatáskörükön túl okoskodó idiótàk rettentő kártékonyak (pl ezek a félig képzett alternativistàk, aki kèpzett, az ott se legyingeti mindenre h pszichés, tessék őszirózsa permetet fújni a telihold felé stb), de a másik rész is szívás, amikor az ötvenezredik vizsgálat és elégtelen és/vagy ártalmas "szervi" kezelés után sem merül fel más ok.

(A gyerekeknél is gyakoriak egyebként a fájdalomszindrómák például, de nyilván ésszel kell lenni).

2022. okt. 23. 22:32
 22/22 anonim ***** válasza:
100%
Még annyi, hogy több olyan antidepresszáns van, aminek van krónikus fájdalmat csillapító hatása, függetlenül attól, hogy depressziós-e amúgy vki. Ezeket ilyenkor nem azért írják fel, mert feltétlenül azt gondolják, hogy "lelki az ok", hanem mert az adható és potenciálisan hatékony gyógyszerekhez tartoznak.
2022. okt. 23. 23:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!