Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Rá szoktatnátok bal kézzel...

Rá szoktatnátok bal kézzel írni gyermekeket? Ezzel baj lehet?

Figyelt kérdés
2022. aug. 19. 12:29
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
94%

Lehet baj. Ugyan úgy káros, mint a balkezeset jobbra szoktatni. Értelme semmi, ráadásul összezavarja. Az átszoktatott gyerekeknek sokszor lesz tanulási problémája is.

De miért nem mindegy milyen kezes? A lányom bal kezes, semmivel sem másabb mint a jobbkezes társai (nem, nem kreatívabb vagy "művészibb", még ovis, nyilván sok következtetést nem lehet levonni még, de semmivel se tehetségesebb, mint bármelyik csoporttársa). Azon kívül, hogy figyelni kell melyik oldalra ül egy asztalnál/padnál, hogy ne lökdössék egymást írás közben, meg rendszeresen megjegyzik, rákérdeznek, hogy "bal kezes?" semmiben sem másabb. Miért kéne direkt összezavarni az agyát?

2022. aug. 19. 12:57
 12/22 anonim ***** válasza:
96%
Semmire nem szabad raszoktatni és miért és akarnád? Ha bal kezes, írjon bal kézzel, ha jobb, akkor jobbal, nem kell ebbe beleavatkozni.
2022. aug. 19. 13:00
 13/22 anonim ***** válasza:
90%

Igen, elég nagy baj lehet. Ép embernek eszébe nem jutna.

Ha unatkozó tini vagy, aki már nagyon várja a szeptembert, akkor elnézhető, hogy ilyen butaságon gondolkozol. Nyugi, mindjárt suli😉

Ha anya vagy, akkor...á,nem, csak nem lehet egy szülő ennyire ostoba.

2022. aug. 19. 13:41
 14/22 anonim ***** válasza:
75%

"Akkor te kivétel vagy, minden balkezes ismerősöm erre panaszkodott."

Nem vagyok kivétel, egyetlen balkezes ismerősöm sem panaszkodott, hogy bármihez is külön eszköz kéne. Szerintem ez már csak a marketing, hogy gyártanak ilyet, vegyék meg. De amikor nem volt balkezes verzió, akkor meg lehetett szokni azzal, ami volt.

"Kedves 8-as. Akkor biztos nem fodrász vagy, és nem a fodrászollóról beszéltél"

Szerintem a legtöbb balkezes nem profi fodrász. 😁 Ahhoz nem tudok hozzászólni, ez tény. De olcsóbb fodrászollóm van itthon (nem balkezes), amivel gond nélkül le szoktam vágni a férjem haját. Ehhez inkább jó kézügyesség kell, szerencsére van.

2022. aug. 19. 14:06
 15/22 anonim ***** válasza:
84%
Én is balkezes vagyok, soha semmiből nem kellett külön eszköz nekem, amúgy jobb kézzel vágok 🤣
2022. aug. 19. 15:01
 16/22 anonim ***** válasza:
94%

A kérdezőnek válaszolva: eszedbe ne jusson akármelyik kézre is szoktatni a gyereket! Majd ő ösztönösen eldönti, melyik kézbe veszi a ceruzát, és azzal a kezével fog rajzolni/írni.

A többieknek: a balkezességnek is vannak fokozatai. Én is az vagyok, 40+ évesen. A jobbkezes ollót megtanultam használni, mert gyerekkoromban nem volt más, de nem vagyok túl ügyes vele. A konzervnyitókkal szerencsétlenkedek a mai napig, és egy sereg eszköz van, ami jól jött volna balkezes verzióban is. Töltőtollat sose tudtam használni, a spirálfüzetek állandóan nyomták a karomat-csuklómat a spirálozásnál, mamámnak meg volt egy "csőrös" merőkanala, na az végképp betett nekem. De a legrosszabb az a fajta iskolapad volt, már egyetemista koromban, ahol a szék jobb oldalán egy felhajtható kis lap volt az asztal, amin írni lehetett. Na azon írj, balkezesként úgy, hogy közben nem tekeredik ki a derekat és nem fájdul meg mindened. Persze, meg lehet szokni, de mennyivel egyszerűbb lenne ha korábban is gondoltak volna már a balkezesekre...

2022. aug. 19. 15:40
 17/22 anonim ***** válasza:
100%

Ha valaki jobbkezesnek születik akkor az agya aszerint van beállítva és szerintem a ugyanúgy okozhat gondot, mintha egy balkezest akarnál jobb kézre szoktatni.

Bal kezes vagyok, bennünket már nem szoktattak át.Tiniként megpróbáltam normálisan megtanulni jobb kézzel írni, de kb 10 perc szenvedés után mindig brutális migrénem támadt.

Mivel gyerekkoromtól kezdve jobbkezes eszközökkel voltam körbevéve így használni is megtanultam őket. Mikor olyan munkahelyem volt, akkor néha egy-egy dolgot át kellett pakolnom magamnak hogy minden kézre essen, de én nem tapasztaltam semmi nehézséget abban, hogy a hétköznapi dolgokat jobbkezes szerszámokkal kellett megoldani vagy ilyesmi.

2022. aug. 19. 16:05
 18/22 anonim ***** válasza:
92%

Nem szoktatnám rá, elég bajt tud okozni, ha át van szoktatva.

Én balkezes vagyok, a gyerekeim eddig úgy néz ki, jobbkezesek, eszem ágában nem lenne átszoktatni.

Amúgy miéééért? 1 okot mondj, mi értelme! Nem mindegy melyik a domináns?

Én magamtól próbáltam átszokni, mert alig ismertem balkezest, és gyerekként rossz érzés volt, hogy egyedül én vagyok balos a családban és a közösségben. Megtanultam írni is jobbal, amit folyamatosan gyakoroltam, tehát ma is tudok jobbal írni. De fárasztó, és nehéz, mert balkezes vagyok alapvetően. Minden eszközt megtanultam jobbal is használni. De fárasztóbb, és lassabb, ahogy az írás is. Nem erre van programozva az agyam, hogy a jobb kezem használjam. Ahogy egy jobbkezesnek sem arra, hogy balos legyen. Ez konkrétan egy értelmetlen erőszak.

2022. aug. 19. 18:56
 19/22 anonim ***** válasza:
85%
A nem domináns kezére szoktatni direkt egy gyereket, az nálam már kb bántalmazás kategória. Komoly következményei lehetnek, fogalmad sincs, milyen károkat okozhatsz ezzel.
2022. aug. 19. 23:33
 20/22 anonim ***** válasza:
100%

Manapság már nem szoktatunk senkit egyik kézről a másikra, mert kiderült, hogy az agyban komoly gondokat tud okozni.

Balkezes vagyok.

2022. aug. 20. 07:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!