Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Dühít a gyerekem szorongása,...

Dühít a gyerekem szorongása, mit tegyek?

Figyelt kérdés

Tudom rémesen hangzik, és a válaszok javarésze szranyázás lesz, de azért beleállok, hátha van pár jó gondolatot író szülő is.

Szóval van nekem egy közel 7 éves lányom, aki pár hónapja észrevehetően szorong, és ezt nem tudom kezelni. Terhes vagyok, ezért kézenfekvő lenne azt gondolni, hogy a terhességem miatt ilyen ő, de igazából már egy éve tart, csak eddig enyhe volt a helyzet, nem ütötte át annyira az ingerküszöböt, amolyan gyerekkori aggodalmaknak tűntek a szorongásai, de ez az állapot a terhesség óta felerősödött, és egyértelműen rossz érzelmi reakciókat gerjeszt bennem, mert állatira bosszant. Amúgy a már meglévő öccsét imádja, és extrém lelkesen várja a babát is. Na de példák a szorongásra:

- Közlekedés: ha sétálunk, soha egy pillanatra sem engedi el a kezem, míg az öccse vígan szökdécsel körülöttünk. Ha kisbringát cipelek, vagy akármi, akkor a táskámat/szoknyámat fogja, de nem ereszt (út menti járdán fogom a kezét amúgy, de egy füves parkban túlzásnak érzem ezt a ragaszkodást). Sokszor az öccsére is rászól, ha 3 lépésnél távolabb merészkedik szegény.

- Kisebb, közeli játszóház: míg régebben simán szaladgáltak az öccsével fel-alá, most csak a lábamnál játszik, mert fél, hogy elveszlik. Az öccse mászna, csúszdázna, de ő nem megy vele, sőt, örülne, ha az öccse is lábamnál játszana, hogy biztosan ne veszítsük el egymást. Ez borított ki a legjobban a legutóbb, sajnos nagyon mérges lettem. Mert míg mások elmennek vásárolni, amíg ott játszik a gyerek (nekem semmi ilyesmi nem áll szándékomban amúgy, csak viszonyításképp írom), én pisilni sem tudok kimenni nélküle, és még az öccse szabad játékát is elrontja.

- Alvás: nagyon fél a rossz álmoktól, és attól, hogy nem tud majd elaludni. Rendszeresen sír emiatt. Ezzel szemben rémálmai sosincsenek. Olykor valóban felkel éjjel, de nem rossz álomtól, csak úgy, ilyenkor kicsit ücsörgök az ágya mellett. Igyekszem amúgy leszoktatni arról, hogy mellette kelljen maradni, amíg el nem alszik. Részeredményeink vannak egyelőre.

- Evés: bár ez most elmúlt, de volt egy pár hetes periódus, amikor gondban volt a nyeléssel. Egy ideig evett, aztán egyszer csak azt vettük észre, hogy fél órája ugyanazt a falatot forgatta a szájában. Azt mondta, nem tudja lenyelni. És ne rágós húsra gondoljatok, tejbegrízzel is képes volt ezt eljátszani. És a vége az, hogy kiköpi. Mivel ilyen hulláma nem először volt élete során, már tudjuk, hogy nem szervi okai vannak.

- Szülinapi zsúrok: idén egyetlen barátja szülinapját sem élvezte. Általában 1 óra múlva hívnak a szervező szülők, hogy menjek érte, mert anyáért sír.

- Ovi: egy évvel tovább maradt oviban, és könnyű óvodás évek után most nagy-nagycsoportban kellett megtapasztalnunk, milyen, amikor reggel sír, hogy velünk akar maradni. Szerencsére ritkán volt ilyen, de ez is szokatlan volt tőle.

És még sorolhatnék millió apróságot, amik együttérzést édemelnének, de sajnos engem kifejezetten bosszantanak. Nem tudom, hova lett az én mindig vidám, vagány kislányom, és aggódom, hogy mi lesz vele a suliban. Az óvónők szerint is más volt idén. Látom, hogy segítség kellene neki, de amikor azért sír a játszóházban, hogy ne menjek el wc-re nélküle, akkor egyszerűen dühös leszek. És bosszant a férjem is ebben az egészben, mert ő meg agyon babusgatja és dédelgeti. A lányunk olyan vele, mint egy kis koalabébi a mamája szőrébe csimpaszkodva. Olykor csak rátapadva, az apját átölelve ül az ölében, amíg a férjem homeofficeban meetingel (kamera nélkül természetesen). Ha a férjemen múlna, együtt aludnánk a gyerekekkel. Mintha ő nem kiutat keresne a lányunk számára a szorongásból, hanem teljes mértékben kiszolgálja azt (és minden egyéb szeszélyét). Vagy ez így helyes? Mindenesetre amikor mérgesen reagálok a gyereknek egy-egy dolgára, akkor a férjem felé érzett dac és indulat is benne van a reakcióm érzelmi gyökerében. Nem tudom, mit kezdjek ezzel, hogyan ne legyek mérges, és hogyan találjak kiutat mindenki számára ebből az állapotból. Bocs a hosszú írásért, és köszönöm, ha nem rúgtok belém.

2022. aug. 4. 02:58
1 2 3 4 5 6
 11/60 anonim ***** válasza:
60%

Én megértelek.Megértem,hogy dühít. Talan az is,hogy miért nem találod a kulcsot hozzá.Talan érzed hogy megfulladsz ebben.

Apa felé ez lehet egy ödipusz komplexus.Ugy tudom ez 5-8ev között tök normális.

Próbáljátok álomfogót barkacsolni kettesben hétvégén és beszélgessetek.

Mi szoktunk beszélgetni jó titokról és rossz titokról.Elmondtam nekik,hogy a jó titok az amivel mást meglepunk,örül neki valaki, ha senkiben nem kelt fájdalmat rossz erzest,ezeket nem kell elmondani feltétlenül felnőtteknek. De vannak rossz titkok,ha valakit akar minket bántanak vagy olyat tesznek ami fáj a testünknek vagy rossz érzés a lelkünkben (itt mindig a szívüre,hasukra mutatok).A rossz titkokat -barki bármit is mond - mindig el kell mondani Anyának,apának,nagyinak,vagy olyan felnőttnek akiben bízik,mert vannak dolgok amiben csak a felnőttek tudnak segíteni,hogy a rossz titok megszűnjön és mindenki jól legyen.

Hátha így megnyílik.

Bugyi szabályrol is beszéltünk már

Nem téma az oviban pl a háború?Nem jár oda olyan kisgyerek aki alveszitette a szülőjét?

2022. aug. 4. 06:34
 12/60 anonim ***** válasza:
96%

Nekem két dolog történt ilyen idős koromban az életemben, ami megborított. Az egyik az, hogy elkeserített, hogy maradnom kell az oviban. Sokat beszélgettek velem erről, mégis nagyon zavart, hogy a pajtásaim mehetnek suliba, velem meg "valami baj van", mert nem vagyok azon a szinten. A mai napig van bennem bizonyítási kényszer és túlon túl maximalista vagyok.

Illetve az egyik csoporttársam apukája meghalt és akkor találkoztam valahogy először a halállal, ami engem sokkolt. Én akkor lettem matrica és hónapokig sírtam szinte minden szituban, amikor anyu ott akart hagyni, mert féltem, hogy el fogom veszíteni. Nálam ez ennyiben kimerült.

Vidd el pszichológushoz, hogy kiderüljön mi okozza a szorongást és kapjon megfelelő segítséget.

2022. aug. 4. 06:47
 13/60 anonim ***** válasza:
89%
Én hasonlóan viselkedtem 8 évesen szexuális bántalmazás után. Vidd pszichológushoz a gyereket, valami nagy baj van.
2022. aug. 4. 06:55
 14/60 anonim ***** válasza:
100%
Szeparációs szorongásnak tűnik. Rengeteg infó fellelhető róla. Kicsit elhúzódik vagy vissza-visszatér a dolog, lehet az is, hogy a lelki alkata ilyen, de mindenképp érdemes vadászni az okait, talán csak tévesen jutott el hozzá valami, esetleg a ti hozott toxikus mintáitok (itthagylak/odaadlak otrombaságok rendszerint) hitetik el vele, hogy ő nem egyenjogú családtag. Ki kell deríteni.
2022. aug. 4. 06:58
 15/60 anonim ***** válasza:
44%
Azért azt megjegyezném, hogy a szorongás-kényszeresség az nem "sérült a lelke", hanem sérült az agyi kémiája, személyisége, pszichéje, tehát tök érthető, hogy idegesít másokat, hiszen irracionálisan cselekszik, és ezekhez ragaszkodik.
2022. aug. 4. 07:31
 16/60 anonim ***** válasza:
89%
Neked van valami félelmet,szorongásod amit átvehet a gyerek?Családban van-e valami ami a felnőtteket is aggasztja(betegség,halál,munkahely elvesztése)?
2022. aug. 4. 07:38
 17/60 anonim ***** válasza:
93%
Barátnőm kislánya hasonló korában azt álmodta egyszer, hogy eltűnt az anyja. Utána sokáig ő is félt, elaludni is.
2022. aug. 4. 07:47
 18/60 anonim ***** válasza:
82%
Engem elképeszt, hogy egy éve ilyen és nem csinaltatok semmit. Se te, se az apja nem jól kezelitek, és szerintem jól érzed, a bosszúságodnak sokkal több köze van a ferjed reakciójához,m mint a lányodhoz. Szakemberhez kell vinni. Az is lehet, hogy családterápia kell, majd meglatjátok.
2022. aug. 4. 07:58
 19/60 anonim ***** válasza:
78%
Ne haragudj, de ilyen hozzáállású szülőnél fel nem tudom fogni, minek akar 3. gyereket, ha at elsővel törődni is nehezére esik...
2022. aug. 4. 08:07
 20/60 anonim ***** válasza:
79%
15. Na akkor írd be googleba mit jelent a psziché szó és utána köss bele abba, hogy azt írtam lélek. És persze, hogy oké, de attól, hogy eltaszítja nem lesz jobb. De teljesen érthető érzései vannak a kérdezőnek, remélem sikerül szakemberhez vinni a kislányt.
2022. aug. 4. 08:11
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!