Otthoni tsmt tornát nem akarja csinálni kislányom, mit tegyek?
2,5 éves, Pedagógiai Szakszolgálatban írtak neki elő itthoni tsmt tornát. Ott 1x végig gyakoroltuk vele a feladatokat, csinálta, mint a kisangyal. Itthon viszont folyamatosan elszalad, nem együttműködő egyáltalán. A végén már sírt a labda látványától is. A hiszti miatt be se tudtuk fejezni a feladatsort. Attól tartok, ennek így nem sok értelme van. Amikor lenyugodott 20 perc múlva folytattam volna, de teljesen kikelt magából.
Sajnos borzalmasan makacs, más dolgokban is... se a szép szó, se a csúnya nem használ. Ha elmondom neki 50x, hogy mi miért van, de neki nem tetszik, akkor csak a hiszti meg a földön fetrengés megy, akár az utcán is.
Más hogy csinálta az otthoni tsmt tornát? Nagyon el vagyok keseredve, beszereztem minden eszközt a tornához, és megkésett beszédfejlődés miatt nagyon jó lenne csinálni.
Olyat lehet, hogy az előírt gyakorlatokat nem szigorúan egymás után csináljuk, hanem a nap folyamán elosztva? Akkor lehet, hogy nem veszti el egyből a türelmét... Vagy csak egymás után van értelme csinálni?
A szakszolgálatban a gyógypedagógus, akivel kapcsolatban vagyunk, augusztus végéig szabin van, így meg se tudom beszélni vele a problémát. Abban maradtunk, hogy a szabija után telefonon egyeztetünk, hogy hogy haladunk a tornával. De így kb. semmit nem fogunk...
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Megpróbáljuk majd a jutalmazós módszerrel ösztönözni, hátha sikerül...
szerintem ahhoz is kicsi még, hogy ennyi ideig egy dologra koncentráljon (20 gyakorlat van előírva, többszöri ismétlésekkel), hiszen még a kisiskolásoknak is gondot okoz 45 percig figyelni az órán...
Nálunk az vált be, hogy bevontam más családtagokat is. Apukája, a nagymamák, az egyik szomszéd leány, keresztapja voltak,akik besegítettek a gyakorlatokba. A kislányomnak motiváló volt mások személye. Sokkal játékosabbra sikeredtek a gyakorlatok.
Ne add fel, nagyon hasznos terápia!
Kedves 8-as válaszoló! Mintha rólunk írtál volna a kisfiammal <3 ! Megírnád kérlek, hogy mikor indult meg a kicsid beszéde rendesen?
(Arra gondolok, amikor egész nap csacsog, kérdez stb.) Az én kisfiam is beszél, de még nem egy szószátyár, most 4 éves. Tsmt-zünk, most kezdtük a 4. feladatsort, mellette rengeteget mesélek, éneklek, sokat vagyunk levegőn, viszem magammal mindenhova. Köszönöm!
8-as vagyok (meg a 4-es), szóval 3 évesen kezdett el szavakat használni, 3,5 évesen meg be nem áll a szája. Most voltunk egy 6 órás autóúton, végig dumálta és énekelte.
Logopédushoz jártok?
Ne idegeskedj, a lényeg, hogy elkezdett beszélni! Lehet, hogy világéletében szűkszavú lesz, de az is lehet, hogy fél év múlva meg egy dumagép.
Egyszer a szomszédnak panaszkodtunk, hogy nem beszél még a lányunk. Akkor azt mondták, hogy várjunk csak türelemmel, mert eljön az idő, amikor majd azt kívánjuk, hogy bárcsak csendben maradna egy kicsit. Akkor csak legyintettünk rá, hogy bárcsak már ott tartanánk... Nem kellett sokat várni és tényleg ott tartunk.
Mi is így voltunk. Az első gyakorlatsort imádta. Leginkább mi aktivizáltuk magunkat apával, pokrócban kellett ringatni meg székben pörgetni, ezeket még szerette. Aztán a 3. gyakorlatsornál már neki kellett volna aktivizálni magát, pl. kötél mentén ugrálni meg ilyesmi, és arra nem volt hajlandó. Hetekig ment otthona balhé, és semmivel nem tudtam rávenni. Mi feladtuk, azt gondolom a családi béke többet ér.
A védőnő írta ki egyébként, meg is kaptam tőle a magamét, hogy nem vagyok elég következetes stb. Évekre rá mondta, hogyha ennyire befeszült a gyerek, akkor az előző feladatsort kellett volna még csinálni, mert még nem volt érett a következőre. Ja, köszi. Nálatok biztos, hogy megfelelő a feladatsor?
Vittem csoportosba is, arra sem volt hajlandó, ott is megkaptam a pasitól, hogy alkalmatlan szülő vagyok.
Aztán 4,5 évesen vittem el egy nagyon kedves hölgyhöz, vele már hajlandó volt csinálni. Szóval szerintem ne erőltesd, 2,5 évesen még nagyon kicsi ehhez. Ehhez is meg kell érni. Vagy keress neki egy logopédust, aki segíthet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!