Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Szerintetek 5-6-7 gyerekre...

Szerintetek 5-6-7 gyerekre jut minőségi idő egy nagycsaládban?

Figyelt kérdés
2022. júl. 13. 21:35
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:

20-as azért tudod, hogy indokolatlanul indulatosan írsz. Ez nem oké, de most az indulatos stílustól eltekintek és normális hangnemben megválaszolom a kérdésedet.

Azért azt szögezzük le, hogy itthon vagyok velük, tehát még mindig több időm jut egyre, mintha lenne egy nagy elfoglaltsággal járó munkám mellettük és még a háztartás is.

Nem szerencsétlenek a gyerekeim, elég boldogok vagyunk, de nem tökéletes minden és igen, egy-egy gyerek kiszorul időnként a figyelemből, ezt belátom és hangsúlyozom is.

Hogy minek ennyi gyerek? Az iskolások nagyon jól tanulnak, a kicsiket is úgy neveljük, hogy adjanak hozzá a társadalomhoz, ne csak élősködjenek.

Ősztől én is dolgozom félállásban (amúgy ahogy tehettem, dolgoztam közöttük egy-egy évet)

Minek szülöm őket? Szeretetből. Nagyon szeretem a kisbabákat. Önzőség? Persze, hogy önzőség, ahogy minden önzőség, ha mélyen belegondolunk.

Felső korlátomhoz értem, ezt belátom, viszont ne vádaskodj, hogy nem foglalkozunk velük, mert fogalmad sincs, hogy élünk.

2022. júl. 14. 10:46
 22/27 anonim ***** válasza:
85%

Párom származik ötgyerekes családból. Nekik annyiban könnyebb volt, hogy az anyjuk egyáltalán nem dolgozott (az apja olyan pozícióban van, hogy bőven megtehetik), otthon van a mai napig. Plusz a legnagyobb és a legkisebb között viszonylag nagy a korkülönbség, vagyis a legnagyobb már kb elköltözött, mikor a kicsi született. Így azt látom, hogy nagyjából igen, volt mindegyikre minőségi idő, jó suliba jártak, mindegyiknek lett valami hobbija, hordták őket különórákra, figyeltek rájuk.

Viszont az pl így is teljesen egyértelmű, hogy kik a kedvencek. Az anyjuknak a legnagyobb és a legkisebb (két fiú). A nagy mert nyilván az első A "Trónörökös", a kicsi meg az utolsó, aki még szorosan igényli az anya figyelmét. Az apjuknak meg az első lány a kedvence. És akkor ott van két gyerek, a második lány, meg a középső fiú, akik bár ugyanúgy mindent megkaptak, valahogy mégis picit a többiek után következnek a hierarchiában. Ez a személyiségükön is valamilyen szinten meglátszik, csendesek, visszahúzódóak. Szóval azért ennyi gyereknél, még ha alapvetően jók is a körülmények, mindig lesznek kedvencek, és nem kedvencek. És nem kedvencnek lenni szar.

A párom bár szereti a testvéreit, és egy elég összetartó család, azt mondja, hogy nagytesók azért mindig forgatták a szemüket, mikor az anyjuk újra terhes lett. Aztán persze megszerették mindig az új kistesót, de maguktól nem akartak volna ennyien lenni. Ő meg is mondta, hogy max két gyereket akar. Ebben szerencsére egyet is értünk.

Arról nem is beszélve, hogy ahogy mindenki nő fel, az anyagiak is bonyolódnak. Most az apjuk örökölt egy lakást, az első gyereknek akarta adni, mert neki már van felesége, lassan náluk is gyerek lesz. De közben már másik 2 testvér is nagykorú, nyilván ők ezt így igazságtalannak érzik. 5 lakásuk nyilván nem lesz, ha az egyet ötödölik, a végén kb senki nem kap semmit, plusz a két kicsi meg még iskolás, jó darabig nem fog kelleni nekik saját ingatlan. De ettől még nem szép őket sem kiforgatni. Szóval az egy dolog, hogy felnevelni mekkora meló és lóvé ennyi gyereket, de aztán az életben mindegyiket igazságosan elindítani, na az a kemény.

2022. júl. 15. 14:53
 23/27 A kérdező kommentje:

22-es válaszoló, köszönöm az őszinte sorokat.

Nagyon jól megfogalmaztad.

Nálunk annyi különbség van, hogy a gyerekeim szerettek volna még kistesókat. De teljesen így van, ahogy írod, akaratlanul is kialakul, hogy lesznek, akik több figyelmet kapnak és nem azért, mert ne szeretnénk őket egyformán.

És az anyagiakat is lehetetlenség lesz teljesen egyformán elosztani...

2022. júl. 15. 20:10
 24/27 anonim ***** válasza:
77%

Anyukámék 8-an voltak, és ő is azt mesélte, hogy megvoltak a kedvencék. Természetesen a kicsi, meg a nagy, a trónörökös, meg a legszebb lány a sok közül, akit mindenki csak dicsért. A középső tesók meg valahogy csak úgy elvoltak. Van is a pszichológiában egy ilyen kifejezés, hogy a középső gyerek szindróma. Anyukám mindig mondta is, hogy ő nem lesz olyan, mint az anyja, ő mindegyik gyerekét egyformán fogja szeretni. De ez nem elhatározás kérdése, őt így nevelték, naná, hogy a három gyereke között neki is megvan a hierarchia, ő észre sem veszi. Én vagyok a középső gyerek, és én ezért el is határoztam, hogy kettőnél több gyerek nem lesz.

A másik meg, hogy lehet, hogy a nagycsalád működik, ha mind egészséges. De ennyi gyerek közül ez közel sem biztos. Anyáméknál is meghalt két testvérük. Hát én ezt nem szeretném átélni.

Nekem adhd-s mindkét gyerekem, kicsi korukban nagyon sokat hordtam őket gyógypedagógushoz, ezt egész biztos nem tudtam volna megtenni, ha van akár még egy gyerek. Most is nagyon sok időmet igénybe veszik, és ha nem tudnék velük foglalkozni, biztos, hogy nagyon nagy hátránnyal indulnának az életben. A lányom szeptemberben kezdi a gimit, én készítettem fel felvételire, ha nem tanultam volna vele, akkor csak egy gyengébb iskolába tudott volna bekerülni. Jó, tudom, ez elvileg nem a szülő dolga, de a mostani közoktatástól ne sok jót remélj. Vagy mindegyiknek fizeti az ember a magántanárt?

Ajánlom figyelmedbe az Ötödik gyerek című könyvet.

2022. júl. 15. 23:35
 25/27 A kérdező kommentje:

Köszönöm. Szívesen elolvasnám, utána is nézek, bár utóbbi években még nem olvastam végig könyvet, leszámítva mesekönyveket. :)

Tanulásra mi is odafigyelünk, ezzel egyelőre nincs probléma, de azt látom a környezetemben lévő ismerős nagycsaládnál, hogy ott ez hanyagolódik el teljesen. Viszont ennek ára van, napi pár percek az "énidő", mint most is, míg megiszom a kávémat.

Még maradt bennem egy kis kettősség, de próbálom legyőzni a baba iránti vágyamat a józan ésszel...

Főleg, hogy most van a környezetemben egy család, igaz náluk már a 7. gyerkőc született néhány hónapja. Alapból egy jó színvonalon élő és összetartó család, de már látszik, hogy nem bírják. Gyerekek szerteszét, nagymamánál legtöbbet, vagy csak járnak házról-házra ismerős családokhoz, látszik, hogy hiába van meg mindenük anyagilag, hiányzik a törődés, értelmesek, de az iskolások már kifejezetten rosszul tanulnak... (Amúgy meg a közösségi médiában megy a dicsekvés a nagy családukkal...) Na ezt nem szeretném.

Igen, a "középső gyerek szindróma" nálunk is megvan kettőnél biztosan. Próbálok már erre figyelni, de biztos lesz olyan hibám, amit én nem veszek észre, de majd a gyerekeim emlegetni fogják, ha felnőnek.

2022. júl. 16. 09:38
 26/27 anonim ***** válasza:
75%
Szerintem nagyon jó, hogy így belátod, hogy a határaitok (nem csak konkrétan a tiéd, hanem a családotoké) végesek. Jól döntesz, így is sok szép gyereked van, örülj nekik. És ennyi gyerek mellett előbb-utóbb biztos lesz unoka, szóval majd fogsz te még babázni, nem örökre mondasz le erről :)
2022. júl. 16. 11:32
 27/27 anonim ***** válasza:
60%
Perdze hogy van.
2022. júl. 30. 20:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!