Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Pontosan miért nem jó a...

Pontosan miért nem jó a kisgyerekeknek a szénsavas víz?

Figyelt kérdés

Mert az enyém (1.5 éves) imádja a "szúrós" vizet. Olvasom hogy nem tesz jót nekik, de tulajdonképpen miért rossz nekik?!

A kedvencei a körtés, málnás ízesített Fonyódi és hasonló bubis ásványvizek.

2010. szept. 15. 21:22
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
A szénsavas víz azért nem ideális, mert se a gyomrot, se a fogainkat nem kíméli, s mivel oldja a kalciumot, abszolút nem ajánlott kismamák, szoptatós anyukák, menstruáló nők és gyerekek számára.
2010. szept. 15. 21:29
 2/9 anonim ***** válasza:

[link]

Olvasd el.

Nekem eszembe sem jutna megkínálni ilyennel a 20 hónapos fiamat. Ő csak ásványvizet iszik és nincs kifogása ellene.

Én a helyedben baromi hamar leszoktatnám róla. Például úgy, hogy nem veszed meg, akkor nem látja, nem fáj a szíve érte.

2010. szept. 15. 21:32
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Első, szerintem Te a kólára gondolsz, abban igazad van...

Kislányom kb. két éves volt, de talán annyi se, amikor meg akarta kóstolni apja ásványvizét. Megengedtük neki, mert úgy gondoltuk, hogy úgyse fog ízleni neki. Tévedtünk. :o) Azóta az almalevet csak "bubis papavízzal" issza. Szerintem ettől semmi baja nem lesz. Ha a gyomra nem bírná, nem inná, ez nyilvánvaló.

Az ízesített vizekkel érdemes csínján bánni az adalékanyagok miatt, de lehet, hogy van olyan, amiben semmi igazán káros nincs. (A Fonyódit meg ezeket nem ismerem, de meg kell nézni az összetevőket).

A gond a sok cukros lötyi, nem pedig a szénsav (CO2)

2010. szept. 15. 21:37
 4/9 A kérdező kommentje:
Másodiknak: a cikk a szénsavas ÜDÍTŐITALOKRÓL szól, ő ilyet nem kap. Ő csak cukor nélküli bubis vizet kap. Ezért nem értem, hogy azzal mi a gond, hogy ebben van szénsav? ettől nem fog elhízni, nem cukros Mountain Dewról és kóláról, meg Fantáról van szó, hanem vízről.
2010. szept. 15. 21:40
 5/9 anonim ***** válasza:

Te írtad: "A kedvencei a körtés, málnás ízesített Fonyódi és hasonló bubis ásványvizek."

Olvastad a címkét, hogy ezek nem tartalmaznak cukrot? Kizártnak tartom, hogy így legyen, de a te döntésed, te gyermeked.

Egyébként az első válaszoló a szénsavas ásványvízről írt, nem a kóláról. Rövide leírta, de keress a neten utána.

2010. szept. 15. 21:45
 6/9 anonim ***** válasza:

Csak egy cikk:

A csecsemők és kisgyermekek a tudatos folyadékpótlásra nem képesek, viszont az ő szervezetük igényli leginkább az egyenletes, a körülményekhez alkalmazkodó folyadékbevitelt. A baba szomjoltására keressünk a korának megfelelő jellegű folyadékot! A csecsemők és kisgyermekek étrendjébe a szénsav általános puffasztó hatása miatt, valamint a gyomor-bélrendszerben kifejtett egyéb kedvezőtlen hatásai következtében nem ajánlott a szénsavas ásványvíz!

2010. szept. 15. 21:53
 7/9 anonim ***** válasza:

Hát, ha tisztában vagy vele, hogy a szénsav, ami gyenge sav, mit csinál az ő gyomrában, akkor nagyon meg vagyok lepve... Hogy adsz neki.

Ez jó vicc, hogy ha nem lenne jó a gyomrának, nem inná. Remélem, tényleg csak viccnek szántad...

A szénsav irritálja a gyomrot, a gyomor felhasználja az egyetlen, számára elérhető anyagot,a kalciumot, hogy lebontsa a szénsavat. A vérben csökken a kalcium mennyisége, ezt a csontokból pótolja a szervezet. Az agy és az izomzat működése csökken.

A természetes szénsavas ásványvizekben a szénsavbuborékok mérete egyforma és egyenletesen oszlanak el, ezért felszívódásuk lassú és a hatásuk elhúzódó. A mesterségesen dúsított ásványvízben a buborékok nem egyformák, egyenetlenek, aminek kellemetlen következménye a gyomor és a belek puffadása, a buborékok gyors felszabadulása következtében.

Már a szájban jelentkezik a szénsav nyálelválasztást ingerlő hatása, majd a gyomorba jutva a gyomornyálkahártya ingerlésével és a helyi vérbőség fokozásával az ásványvizek növelik a gyomorsav elválasztását is.

A belőlük felszabaduló szén-dioxid felfújja és feszíti a gyomrot, fokozza a hasi nyomást, ezáltal akadályozhatja a gyomor ürülési folyamatát, gyomorfeszülést idézve elő. Ez jó út a reflux betegség kialakulásához.

De elég, hogy ha van időd, akkor a keresőbe beirod a szénsav + gyomor szavakat és mindent megtudhatsz...

2010. szept. 16. 08:30
 8/9 A kérdező kommentje:
Köszi az utolsónak!!!
2010. szept. 16. 08:53
 9/9 anonim ***** válasza:

3. vagyok, egy picit megijesztettetek, ezért beírtam a keresőbe és az alábbit találtam:

"Már a szájban jelentkezik a szénsav nyálelválasztást ingerlő hatása, majd a gyomorba jutva a gyomornyálkahártya ingerlésével és a helyi vérbőség fokozásával az ásványvizek növelik a gyomorsav elválasztását is. A nyál- és gyomorsav elválasztás fokozása étvágynövelő és emésztést elősegítő hatású, ezért ajánlható a szénsavas vizeket étkezés előtt fél órával fogyasztani.

A szénsavas víz másik intenzív hatása, hogy növeli a vesék kiválasztó tevékenységét, gátolja a kőképződést, így az emésztőrendszer mellett "átöblíti" a veséket is. A benne lévő ásványi anyagok és nyomelemek pedig szükséges kiegészítői a táplálékkal szervezetbe kerülő szükséges napi mennyiségeknek."

Nem tudom mi lenne a baj, ez mind pozitív. Nem másoltam be az egész cikket, a természetes ásványvizekről írja ezt, és a lányom (100%-os) almalevét fele-fele arányban ilyennel hígítjuk.

Egyébként a férjem biokémikus, úgyhogy biztos már szólt volna, ha ez gond, mert mindennek alaposan átnézi az összetevőit (amit megesznek a gyerekek), és bizony sok olyat nem ehetnek, amiről én nem is gondolnám...

De tényleg mindenki maga dönti el, hogy mivel táplálja magát és gyerekeit, szóval ezt nem vitának szánom.

Jó egészséget mindenkinek!

2010. szept. 16. 13:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!