Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Akik bringáznak a gyerekkel,...

Akik bringáznak a gyerekkel, nem félnek ettől?

Figyelt kérdés

A gyerekem már megtanult biciklizni, nagyon ritkán bambul el csak, vagy nem figyel, olyankor nekimegy valaminek vagy hirtelen kanyarodna és felborul, vagy túl gyorsan megy.. De 10ből kilenc esetben szépen szlalomozik a csatornafedelek körül negyedórákat.

Lett igénye arra, hogy menjünk messzebb bringával, mint az utcánk. Na nekem nem tetszik az ötlet. Félek, hogy véletlen valami aprócska véletlen folytán felborul, kiesik az útra onnan meg nem jön vissza többet.. akár csak annyi, hogy hátranéz és elveszti az egyensúlyát, rászáll egy bogár, elmegy mellette egy méhecske, megijed, mert dudálnak, áthajt valamin és defektet kap, megcsúszik vagy bármi stb.. A bringaútvonalak mindig autóút mellett mennek, nincs biztonságos rész, ahol bármelyik oldalra eshetne.

Látom, hogy itt mennek a kis 5 évesek is két szülő közt(az enyém már 8) vagy csak egy szülő mögött a bringaútvonalon, de fel nem fogom hogy engedhetik.

Ti mire gondoltok, mit tanítotok a gyereknek, hogy mertek egyáltalán kivinni kisgyereket biciklivel autóút mellé? Nem a gyerek tudásán múlik, hanem a szerencsén, hogy elcsapják e, ezért is tartok az egésztől.

Nem érzem, hogy túlaggódom, hisz egy rossz véletlentől meghalhat, mellette 30-40 centivel már az autók mennek 50km/hval, kerítés meg ugye nincs. Aki megy, az mire gondol, hogyhogy nem aggódik? Ha aggódik miért mennek így? Mire gondoljak, hogy ki merjem vinni?

Jelenleg az egészet öngyilkosságnak érzem, zsákutcában, vagy falusi senkiföldjén engedném csak bringázni. Üres parkolóban szoktunk gyakorolni, ott töbször majdnem elcsapták, egyszer volt, hogy 20 centire se volt tőle az autó, csak mert áthaladt azon a területen, hogy levágja az utat és nem vette észre.

Szóval biciklizők véleménye érdekelne, valami, ami ti tudtok, én meg mondjuk nem..

2022. márc. 21. 11:59
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

A városunkon keresztülhalad egy nagyon forgalmas, egyszámjegyű főútvonal, aminek a szélére festettek biciklisávot. Még nincs jogsim (folyamatban van), úgyhogy ha nagyon muszáj biciklizem rajta, de egyedül is konkrétan halálfélelmem van ott, gyerekkel biztos, hogy nem mennék.

Máshol viszont simán megyünk. Ha nem érzem biztonságosnak, megy a járdán, de egy kis forgalmú úttesten nem fogok parázni.

2022. márc. 21. 12:12
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Huh, hát természetes hogy felted, de azért 8 évesen nem olyan kicsi, valamikor meg kell tanulnia közlekedni. Alap, hogy legyen jó felszerelése (vedosisak a minimum, de terdvedot, könyökvedot is adhatsz), az út előtt atveszitek a szabályokat, arról is beszelgethettek, hogy mit kell csinálni, vagy épp nem szabad csinalni, ha jon egy bogár, mehecske... Plusz fokozatosan vidd nehezebb terepre, szóval pl először az utcán kívül, de mellekutakra, aztán egy kevésbé forgalmas főútra...

100%ban nem tudod kivedeni, hogy ne történjen baja, de a gyakorlat teszi a mestert... Szóval az sem megoldás, hogy nem viszed bicajozni az utcán túlra.

2022. márc. 21. 12:13
 3/8 A kérdező kommentje:

Átbeszélve voltak, de azt is mondtam már neki, hogy ne menjen a falnak, mégis nekimegy, oldalra néz vagy valami. Ha nem is felénk jön az autó, hanem másfelé kanyarodik, hallja, hogy mögötte van és hátranéz és ott az esés. Tegnap pl oldalra nézett egy cica miatt, és zsupsz, falat fogott, miközben szólt nekem, hogy nézzem meg milyen cuki cica.

Már kismilliószor megbeszéltük, hogy figyeljen, de kisgyerek, nem képen ennyire figyelni, illetve tart a rovaroktól "váá valami zümmögött/rámszállt" ilyennel is volt már esés/random megállás, akkor is, ha katica volt a valami. De mikor semmi inger nincs, vagy 20 percig simán kanyarog, rója a nyolcasokat.

2022. márc. 21. 12:24
 4/8 anonim ***** válasza:
88%

Ne haragudj, de egy 8 évesnél ez a fokú figyelmetlenség azért már nem feltétlenül normális. Más esetekben is ilyen szétszórt? Gond van a koncentrációjával a tanulásnál is?

Mert ha sérülés/balesetveszélyes helyzetekben ennyire nem képes vigyázni magára, akkor én nagyon-nagyon aggódni kezdenék, és nem csak a biciklizés miatt.

2022. márc. 21. 13:01
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

"Nem a gyerek tudásán múlik, hanem a szerencsén, hogy elcsapják e, ezért is tartok az egésztől."

Hát pedig nagyrészt a gyerek tudásán, figyelmén múlik, és azon, hogy a szülő figyeljen rá (már ha nem a négysávos közepére viszed ki). Én nagyon sok kisgyereket látok szülőkkel biciklizni, 5-6 éveseket is. Fontos, hogy megtanulják és betartsák a szabályokat, figyeljenek. Ha a te gyereked erre még nem képes, akkor ne vidd, vagy ahogy más is írja, kezdjétek könnyebb terepen, gyakorlatozzatok. És ha egy szülővel megy, akkor a szülő előtt menjen, ne mögötte.

2022. márc. 21. 13:23
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon furcsa amit írtál. A leírásod alapján azt gondoltam 3 éves gyerekről beszélsz, de mikor olvastam,hogy 8 éves, húha.

Ennyi idősen már egyedül jártunk bicóval iskolába. Sőt oviba is járnak biciklivel gyerekek. Valóban valami gond lehet vele, ha ennyire nem tud koncentrálni, figyelni. Vagy te félted agyon.

2022. márc. 21. 13:23
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Vagy a gyereked durván figyelemzavaros, de akkor iskolából már kaptál volna jelzéseket (vagy tényleg kaptál?).

Vagy pedig beteges mértékben aggódsz, de annyira, hogy neked mindenképpen szakemberhez kéne fordulnod. Neked, mert ez esetben veled van a probléma.

2022. márc. 21. 13:36
 8/8 anonim ***** válasza:
100%

Úristen, anyám volt ilyen. Azért nem volt normális bicajunk gyerekkorunkban, mert városban úgysem lehet bringázni. Anno kicsiként megtanítottak a tacskón és annyi. Azzal, hogy ennyire féltett, azt éreztem, hogy nem bízik meg bennem.

Majd 16 évesen lett egy mountain bike-os barátom. Onnantól semmi nem tartott vissza, hogy én is bringás legyek. Eleinte bennem volt anyám parája, de fokozatosan levetkőztem, míg 25-30 éves korom között napi szinten jártam a Budapesten bringával, mint közlekedési eszköz, hasonlóan mint a bringás futárok.

Te azért félted, mert nincs tapasztalatod, te se tudod hogy kell menni.

Ha meg a szerencsén múlna csak, akkor tömegével lennének bringás balesetek, ütnének el kisgyerekeket. Nem mondom, hogy nincs, de annak fényében, hogy hányan bringáznak a gyerekükkel vagy hány gyerek bringázik egyedül, egyáltalán nem beszélhetünk nagy arányról. Egyébként az a tapasztalatom, hogy az autósok nagyon nagy része már korrektül odafigyel a bringásokra, pláne ha gyerek is van köztük.

Ha az megnyugtat, menj végig a tervezett útvonalon egyedül először, majd a gyerkőccel.

2022. márc. 21. 13:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!