3 éves státusz kérdéseiből 5öt nem tud. Ez még nem gond, ugye?
Van ez a szülői kérdőív, amit a védőnő töltet ki, arra gondolok. Egyébként is voltak/vannak furcsaságai, de védőnővel azokat megbeszéltem már, elvileg nem vészes. (Ez még decemberben történt.)
Eddig ezekben a kerdőívekben 3 volt a legtöbb, amit nem tudott, nem is aggódtam, de most a 12ből 5öt már soknak érzem.
Mennyi jelent egyáltalán problémát? Tovább fogják küldeni valahová? (Védőnő szabin van, már nem tudok a státuszig beszélni vele, a kérdéseket most néztem át.)
2. Szokott-e úgy csinálni játékból, mintha főzne, autót vezetne stb.? (Pl.: kis edényekben főz kavicsból, homokból, kavargat, öntöget, kezeivel játékból kormányoz, stb.)
5. Tudja-e, hogy lány vagy fiú?
/Itt nem is hajlandó sehogy válaszolni, pedig tud beszélni/
8. Párbeszédbe bevonható? (Azaz beszélgetést kezdeményez, kérdez és a hozzá intézett kérdésekre válaszol. Pl. „Te most mit csinálsz? Miért vágod le az ágakat?” - „Metszem a fákat”.)
/Ez inkább néha/
9. Segít társainak, családtagjainak (Pl.: elpakolni, teríteni, rendet rakni)?
10. Szobatiszta nappal? (Időben jelzi, ha pisilni, kakilni kell?)
/Utána sem szól, nem hogy előtte./
12. Játéka során különböző tárgyakkal helyettesíti a jelen nem lévő tárgyakat?
(Pl. kocka = gombóc, ceruza = horgászbot, stb.)
Nem válaszolni, hanem tudnia kell. Egy nem beszélő gyereknél is meg lehet ítélni, hogy tudja-e a különbséget a lány és fiú közt és, hogy magát mihez sorolja.
A szobatisztaság hiánya nem gond.
Ha nem ezek, akkor mi jellemzi a játéktevékenységét?
Házimunkába nem próbáltad soha bevonni?
Hogy lehet megítélni, hogy tudja-e?
Csak autókkal, vagy építőkockákkal játszik - de abból is csak autót hajlandó építeni.
Házimunkába folyamatosan belevonom/belevonnám, de nem szereti az irányított tevékenységeket.
Az autókat rendeltetésszerűen használja?
A "szokott e úgy csinálni..." kérdésnél arra kíváncsiak, hogy megjelent e a játéktevékenységben a szerepjáték. Mást nem szokott játszani? Pl az én kisfiam 2,5 éves, de szereti "pelenkázni" a kismaciját, meg este betakargatja.
Köszönöm szépen a válaszokat, kicsit átgondoltam jobban a kérdéseket, párat tud igazából, csak sajátosan. (Az autókkal elég széleskörűen játszik, mondhatjuk, hogy szerepjátekozik velük. Segít is, csak máshogy, mint amire gondolnék.)
De megbeszélem majd a védőnővel is, ő hogy látja, ki szoktam hagyni az x-et azoknál, amik bizonytalanok, át szoktuk beszélni mindig. 🙂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!