Hogy oldod meg, hogy kicsi a lakás (2 gyerekkel)?
4-en leszünk nemsokára egy nappali-hálós pici (36 nm) lakásban. Szívesen beszélgetnék olyanokkal akik ugyanígy kis lakásban élnek. Nem vagyok kétségbeesve, inkább csak tippeket várnék.
Például azt kapásból nem tudom , hogy mi lenne a jobb:
A: a hálószobát átalakítani gyerekszobává (ezzel megszűnne bent a franciaágy) és első perctől kezdve a rossz alvós "nagy" (1.5 éves) mellé kerülne a picúr, vagy
B. egyelőre hagyni mindent így és az első időben Apa alszik a "naggyal" a hálóban a kicsivel pedig én kint a nappaliban. Ez tűnik nekem a járhatóbb útnak, de kérdés, hogy ha nem szokják meg egymást a kezdetektől akkor hogy fogom majd egyszer őket egy szobába költöztetni.
Egyéb tippek? Például fogalmam sincs hova fér majd el a nappaliban a kicsi ágya. Vagy majd alszik velem a kihúzhatós kanapén? De azért egy kiságy mégiscsak kellene neki.
Egyéb tipp: Hogy oldottátok meg, hogy több helyhez jussatok? A falak is be vannak polcozva például??
Míg csak egy szoba állt a rendelkezésünkre,addig mindenki abban az egy szobában aludt. A nagyobbnak volt saját ágy szerűsége, a kicsinek meg ott volt a kiságy. Nem volt egyszerű,pláne amikor a kicsi bömbölt,és köztünk sem nyugodott meg, de túl éltük. Mostmár szerencsére kiürült a másik (kis)szoba,így már 11-ig mind a ketten,11 után pedig csak a nagy alszik ott.
Ha elég nagy a hálótok,akkor én gipszkarton fallal megosztva 2 szobát csinálnék belőle.
41 nm-es:
Nálunk ez nem volt gond, mert leginkább a nagy is azt szerette nézni, ahogyan alszik a kicsi, de ha nem abból állt a napja, hogy gyönyörködött a húgában, akkor igyekeztem olyan programokat kitalálni, ami csendes pl. festés, gyurmázás, vagy mivel akkor bírtam haladni az otthoni teendőkkel, amikor a kicsi aludt, akkor mentünk ki a konyhába főzni, mosni, mosogatni. Kb. ekkor szerette meg a nagy a mosógépbe való pakolást :)
Ez már mint a nappali alvások elég nagy gond nálunuk. A Nagyobb nehezen találja fel magát csendes játékokkal míg a kcsi alszik. Ezen csak az segít ha oviban bölcisben vannak.
Tehát amíg a kcis alszik nincs xilofon meg ilyenek. Van viszont szinező, kirakó, legó, dulo stb.
Nálunk van konyha, egy nagy hideg nappali és a hálószoba, persze közlekedő fürdő, vc, tetőtér, de egylábas nagyon meredek a lépcső, korlát sincs, így a tetőteret még nem használjuk. Fel se merült, hogy télen ki tudnánk költözni a nappaliba, mert nagyon nagy a huzat benne. Mi úgy csináltuk, hogy a franciaágy végében volt a nagylányom ágya, a kiságy pedig a fal mellett. Viszont a kicsit csak a nappali alvásnál raktam a kiságyába, éjszaka 8-10 hónapos koráig a nagyágyon aludtunk együtt hárman, de mivel féltem, hogy leesik így keresztben feküdtünk az ágyon, és így nem volt gond, mert éjjel simán tudott szopni kedvére, nekem meg nem kellett egyik gyerek miatt sem felkelni, hiszen végülis a lányom mellett is feküdtem, a kezét meg tudtam fogni, ha valami gondja volt, amikor a kicsi megint szopni akart éjjel csak átraktam a másik oldalra, ha nagyon mozgolódott akkor esetleg megbüfiztettem, de ha alvás közben esznek nem nyelnek levegőt, így az esetek 80 %-ban nem is kellett éjjel büfiztetni.Nappal sokat aludt a babakocsiban,vagy a kiságyban, így a lánykám köreit se zavarta, biztos lehettem,hogy biztonságban van. Aztán amikor már jól mászkált, akkor matracon altattam a földön éjszaka, akkor már a kiságyat nem is használtuk, mert a nappali alvásnál is jobban aludt a matracon, hiszen ha gondja volt már csattogott is ki a szobából, én meg ha elaludt szépen felmásztam a helyemre. Lassan 2 éves lesz, és szerencsére már átalussza az éjszakákat, ami a 4 éves lánykámról még mindig nem mindig mondható el. Januárra várjuk a kistesót, akkor bizony lehozzuk a kiságyat megint, és gondolom a kicsi éjjelre ugyanúgy mellettem alszik a nagyágyon kéznél lesz a fejem mellett a kisfiam, és oldalt a kislányom is, ha valami gondjuk volna.
Nálunk a gond inkább azzal van, hogy a kicsi ruháinak is kellene egy szekrény. A szobába már sehogyan se fér be, így a közlekedőn gondoltam,hogy valami beépített szekrényt barkácsolunk, ami remélem akkora lesz, hogy mindent elnyel. Azon nem gondolkodok, hogy hogyan fogom őket különköltöztetni, arra akkor kerül sor, ha már elég ügyesek lesznek az egylábas lépcsőnk megmászásához, kipróbáltam a 4 évesemmel, de majdnem lezúgott, így a két mégkisebbel meg se kísérlek a tetőtérbe felmenni, ha oda kerülünk már remélem nem lesz gond. Szerencsére elég jó testvérek, bár sokat civakodnak, de nagyon szeretik egymást, a lányom már nagyon várja a picibabát, a kisfiam meg még inkább a markológépekkel foglalkozik, de tegnap azért magyarázta, hogy a hasamban van a picibaba, akinek szintén kukija van. Ha valamit adok neki abból rögtön kér a nővérének is, nagyon jószívű, így remélem megemészti a kistesódolgot,és felé is jól fog nyitni, nem lesz féltékenykedés, de ez még a jövő titka. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!