Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Hogyan oldjátok meg mozaikcsal...

Hogyan oldjátok meg mozaikcsaládban a gyereknevelést?

Figyelt kérdés

Pl anyukának van egy csendes, félős, napirendet pontosan tartó, új dolgoktól és emberektől félő ovisa, apukának meg van egy vagány, belevaló, irányító típusú spontán gyereke, nevelési stílus teljesen más, anyuka aggódós, tervezős, tutujgatós, gyerekhez alkalmazkodó, apuka spontán, majd alakul, majd megoldja, de szigorúan fogja a határokon az ovis fiát.

Hogyan lehet ezt összehozni? Nektek hogy megy? Egyik sem engedne a nevelési stílusból, anyuka "majd a gyerek tudja", apuka meg a "majd megszokja" nevelési módjából.. Mindketttő imádja a gyerekét és egymást, de egymás nevelési módszerével nem értenek egyet és nem is akarnak alkalmazkodni, változtatni..

Össze se lehet hangolni a kettőt, annyira szöges ellentétei egymásnak, az óraműpontosság, meg a ha a gyereknek nincs kedve, akkor nem csináljuk és a csak a végső határoknál(durvaság) szólunk bele amúgy úgy alakul a nap, ahogy éppen..

Jól gondolom, hogy ez szakítóok?

2021. jún. 6. 13:21
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
44%
Nálunk alap szabály, hogy a gyerekeknek van anyja apja, a "mostoha" ne nevelje mert neki az nem dolga. És teljesen jól működik.
2021. jún. 6. 13:25
 2/16 anonim ***** válasza:
37%
Mindenki,nevelje a saját majmát .
2021. jún. 6. 13:34
 3/16 A kérdező kommentje:

És amikor látod, hogy a párod odaadja az 5. innivalót is, mert a gyerek mindegyikbe belekóstol, és egyiket sem kéri, te ezt szépen szó nélkül hagyod? Aztán mikor ott ülnek, és a gyereked utólag kitalálja, mikor belekortyolt a szőlőlébe, hogy narancslevet akar inni, és otthagyná a szőlőlét, te szépen rászólsz a párodék előtt, hogy "nem szivem, választhattál, beleittál, nem kapsz másikat, max utána"? Milyen az, ha egy családban a gyerekekre más szabályok vonatkoznak? Vagy pl otthon ültök, kisüt a nap és nem mehettek együtt állatkertbe, mert a párod azt mondja, hogy a mai program itthoni társas volt, utána meg filmet nézünk, pedig a te gyerekednek van kedve?

..

Nem tudom elképzelni ezeket a helyzeteket konfliktus nélkül. Vagy pl be van tervezve az állatkert a te gyereked már rákattant de a másik kisgyerek meggondolja magát, ő fél bemenni, és akkor haza kell mennetek, mert "szegényke fél és sír, idegen neki a hely és sokan vannak", nehogy már ráerőszakoljuk, ő ilyen, majd alakul..

Nem megy. Nagyon próbálkozom elképzelni, de nem megy. Plusz mikor így járunk el, ő felelőtlennek tart és kegyetlennek, én meg túlaggódósnak és merevnek tartom őt, semmi baja nem lesz a gyereknek, ha egyszer nem úgy ugrál, ahogy ő kéri.. Csak gyerekkel kapcsolatos kérdésekben térünk el.

2021. jún. 6. 13:36
 4/16 anonim ***** válasza:
23%

"És amikor látod, hogy a párod odaadja az 5. innivalót is, mert a gyerek mindegyikbe belekóstol, és egyiket sem kéri, te ezt szépen szó nélkül hagyod?"

Nem, de nem adja oda. Pont ez a lényeg.

2021. jún. 6. 13:40
 5/16 A kérdező kommentje:

Nem értem, mi az, hogy nem adja oda? A SAJÁT gyerekének odaadja az 5. innivalót, ők is az asztalnál ülnek, meg ti is, a te gyereked is bepróbálkozik, váltana kóstolás után, te meg szólsz a te gyerekednek, hogy nem válogathat utólag, már választott, igya meg, aztán kaphat másikfajtát..

Érted, egy asztalnál vagytok és más szabályok vonatkoznak a gyerekeitekre, miközben végignézitek egymás, szerintetek "rossz" nevelési módszerét..

2021. jún. 6. 13:43
 6/16 anonim ***** válasza:
68%

Igen, szakítóindok, ha mindkét szülőpár gyereke velük él, és nem csak heti egyszer kell ezt elviselni. Oké, hogy az ő gyereke, de normális mozaikcsaládokban ez nem így működik. A nevelési módszereknek kb meg kell egyezzenek. Akiket én ismerek, a "nevelőapa" ugyanúgy apja a gyereknek, egy háztartásban élnek, kell lennie egy közös rendnek, nem mint két idegen család tizen éveken keresztül.

És mi lenne, ha lenne közös gyerek? Én se tűrném el, ha közös gyereket vállalnánk például, és a párom azon az állásponton lenne, hogy kóstolja csak végig mind az öt fajta üdítőt. Nyilván ha nem ízlik neki kap másikat, de nem három másikat. Vagy az állatkert. Tudod mikor fordulnék vissza azért mert sír a gyerek, hogy ő megijedt. Óvodás korú gyereknek már tudni kell kontorállni ennyire magát, hogy a zsiráf nem jön ki a helyéről, nem húsevő, nem bántja őt. Legrosszabb esetben is belehet pl a halakhoz vinni.

Tehát ez teljes mértékben egy ráhagyó, elkényeztető nevelés. Ha közös gyereketek lenne, azt is ugyanígy nevelné.

Én elhagynám.

2021. jún. 6. 13:45
 7/16 A kérdező kommentje:

Azt mondja én nem tudhatom, mert az én gyerekem más típus, de az a gyerek abba született, hogy szoros napirend van, kevés inger, meg ilyenek, és hogy eleve ilyen érzékeny, majd a saját tempójában kinyílik.. Nem állatkertről fordultak vissza, hanem szülinapi buliról. És nem az állatok miatt, hanem mert ott idegen emberek és gyerekek voltak. A kissrác csak oda megy, ahova van kedve, csak olyat eszik és azokkal találkozik, akikkel szeretne, különben szegény "sír" és "tiltakozik" és nem akarnak neki traumát meg elveszteni a bizalmát, hogy erőszakosan ráveszik arra, hogy megváltozzon és olyat tegyen, amit nem akar..

Én nagyon liberális vagyok, de ez nálam túl megy minden határon, de persze én nem érthetem, mert az én lányom más típus(francokat az enyém is elég szorongó volt, csak én rávettem olyanra is, és elvittem oda is, amihez nem volt kedve, vagy amitől tartott, akkor is, ha néha sírt, fogtam a kezét, amíg megnyugszik, minden laza, spontán, bármikor történhet valami jó, izgalmas, kiszámíthatatlan, de ha túlmegy egy határon(durvaság szóban vagy tettben) akkor eléggé le van teremtve..).

Közös gyerek nem lenne, csak ezt a mozaikozást kellene kigondolni, mielőtt jobban belemászunk az egészbe. Nyilván mindketten a saját módszerünket tartjuk jónak, és mivel egymással szemben állnak a módszerek, a másikéról is megvan a véleményünk..

Ha kutyánk lenne, akkor az egyikünk barfozna vele, vele aludna, napi 3 órát sétáltatná, fésülgetné, dicsérgetné, közel tartaná pórázon, nehogy baj érje, a másikunk megvenne egy közepesen jobb tápot, nem engedné az ágyba, nem kaphatna leeső falatot étkezésnél, szigorúan szólna hozzá és 1 órát kiengedné kutyafuttatóba haverkodni, rövidtávon gyorsan lefuttatva játszana vele és idomítva lenne.

2021. jún. 6. 14:04
 8/16 anonim ***** válasza:
39%

Mozaikcsaládban éltem egy ideig... nos, mikor a mostohám még azt is számon kérte rajtam, mikor megyek szrni és miért pont akkor. Szóval ez gáz.

Mindenki nevelje a saját gyerekét, azzal elég sok konfliktust meg lehetne előzni.

2021. jún. 6. 15:26
 9/16 anonim ***** válasza:
90%

Hát max akkor lehet megoldás, ha mindketten engedtek egy picit, és valamiféle kompromisszum kialakul, elkezdenek közeledni a nézetek. Pl egyik gyerek nem kap annyi üdítőt amennyit csak kitalál, de a másik sem csak 1 félét kaphat. Több példát nem tudok írni, mert te is ezt az egyet hoztad.

Igazából abban egyet értek, hogy mindenki a sajátját nevelje, de csak egy család vagytok, ők így vagy úgy de csak "testvérként" élnek egymás mellett, nem vezet jóra ha tök más elvárást támasztotok feléjük.

2021. jún. 6. 15:40
 10/16 anonim ***** válasza:
72%
Mivel nem testvérek és soha nem is lesznek azok, ez ugyanolyan, mint amikor baráti társasában nem egyeznek e nevelési elvek. A játszótéren, buliban, kerti sütésen is előfordul, hogy nem engedek meg valamit a saját gyerekemnek, amit más szülő pedig igen és fordítva.
2021. jún. 6. 15:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!