Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Mi a jobb; ha tanítgatom,...

Mi a jobb; ha tanítgatom, vagy ha hagyom, hogy megtapasztalja?

Figyelt kérdés

A kérdésem általános jellegű. Én elmagyarázok a 2 évesemnek mindent, hogy mi, hogy működik; amikor új játékot kap, megmutatom, hogy hogy kell rendeltetés-szerűen használni. Persze a többit már rábízom ezután többnyire.

De felmerült bennem a kérdés, hogy nem lenne-e jobb Neki, ha nem magyaráznék annyit, csak hagynám, hogy megtapasztalja a dolgokat.

2020. ápr. 26. 17:41
 1/5 anonim ***** válasza:
89%
Inkább is-is. Amit tehetsz, azt mutasd meg neki, hogy hogy működik. Pláne, ha esetleg van veszélye rá nézve. Most nála nyilván eleve nem játszanak elektromos dolgok, vagy bármilyen súlyosabb dolog, de nála is előfordulhatnak balesetveszélyes mozgások, ugrálások, bármi. Viszont van olyan dolog, amin át kell esnie. Tehát nyilván ha majd akkora lesz, hogy biciklizni fog, akkor igen is engedni kell biciklizni, nyilván el kell magyarázni, hogy hogy kell óvatosan, de akkor is el fog esni. És meg kell tanulnia jól esni. Nem lehetsz egyfolytában ott vele. Túlfélteni nem szabad, van, amit majd a saját bőrén kell hagyni, hogy megtapasztaljon, de ugyanakkor fontos, hogy bizonyos dolgokat megtaníts neki.
2020. ápr. 26. 17:52
 2/5 anonim ***** válasza:
87%
Én mindig is gyakorlatias voltam, a gyerekem esetében is. Ha napot valamilyen játékot vagy mentünk valahova mindig elmondtam neki például, hogy az építőkocka fából van, ami kemény, fogd meg, nézd meg vagy tavasszal, amikor kimegyünk a virágnak jó illata van, szagold meg te is, ugye hogy jó illata van?, a rózsa bántja a kezedet, nem szabad megfogni és így tovább. Egyrészt hagyom, hogy megtapasztalja, milyenek a különböző anyagok, másrészt elmondom neki mire való, mi a jó benne, mi nem stb. Eddig nagyon úgy tűnik, hogy beválik ez a módszer.
2020. ápr. 26. 18:32
 3/5 anonim ***** válasza:
89%

Ez a játéktól függ. Talán kevésbé magyarázgatni szoktunk, mint elkezdünk együtt játszani.

De ha meg is mutatod,szerinted mire való a játék, a gyerek akkor is kísérletezni kezd vele, amit hagyni kell, hacsak nem balesetveszélyes.

Sose felejtem el a kisfiamat, aki kb. ennyi idősen egy formaegyeztető táblával játszott. Berakta a figurát a helyére, aztán kivette, 180 fokkal elforgatta és megpróbálta visszatenni. Nem ment. Akkor megint elforgatta, és a kép becuppant a helyére . Ekkor megint kivette, elforgatta, és nem sikerült visszaraknia. Ezt legalább 10-szer végigcsinálta egymás után. Azt gondolom, valami fontosat tanult ezzel a formákról, a tárgyak alakjáról.

2020. ápr. 26. 18:34
 4/5 anonim ***** válasza:
72%
Én tanitgatom.
2020. ápr. 26. 18:46
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem jól csinálod. A "megtapasztalja" dolgok úgyis eljönnek.

Eleve abból tanul, hogy beszélsz hozzá, megmutatod, így szocializálódik. Ha mindent hagynál, hogy megtapasztaljon, egy kis Maugli lenne belőle. :)

2020. ápr. 26. 23:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!