Hányadikban tanulnak a gyerekek a havi vérzésről és a szexről? Vagy inkább felvilagosítják őket? Vagy maguktól a ti gyerekeitek mikor beszélgettek egymás közt ilyrsmikről?
Szerintem mire a suliban konkrét " felvilágosítás van", az bőven késő.
Egyrészt mert addigra a szülőtől már rág mindent tudnia kellene a gyereknek, másrészt mert akkor a kiskamaszok ezt vérciki témának tartják, a gumin csak rihegnek-röhögnek röhögnek, és a lényeg nagyon nem marad meg. Ott kérdezni nem mernek, pedig rengeteg kérdésük van.
Szóval a sulis felvilágosítás tök felesleges, ezt a szülőnek kellene akkor, amikor kérdez a gyerek. Akár 5 évesen,vagy 8 évesen,vagy akár 12 évesen.
És nem egy nagy leültetős beszélgetés, hanem kiskortól kezdve folyamatosan. Mindig az aktuális kérdést megválaszolva. Ez lenne a helyes és megfelelő.
Túl későn kerül erre sor az iskolában. Néhány kislány már 10 évesen menstruálni kezd, de még csak biológiát se tanulnak, csak környezetismeretet. 6.-ban kerül szóba először. A szexuális felvilágosítás jobb esetben 7.-ben, ofő órán.
Szexről már ovis korban kérdeztek. Illetve azt akarta tudni, hogy lesz a gyerek. Nem hazudtam, elmondtam az ő szintjén, röviden. Nem is érdekelte tovább, és el is felejtette. Érdemes visszakérdezni, hogy ő mit tud róla. Egyből rájössz, hogy miért jobb, ha te világosítod fel, és jót lehet röhögni. 😉
A menstruáció úgy jött szóba, hogy kérdezte, minek a betét.
10 évesen már tudott mindent, amit fontos.
A lányomnak már 5-6 éves korában beszéltem a menstruációról.
Meglátott betétet cserélni, én pedig elmeséltem mi ez és miért. De többször is szóba került a téma spontán a mindennapokban. A szexről is fogok vele beszélni.
Ez mind a szülő dolga szerintem, csak sokan cikinek érzik a témát, ezért hárítanák a pedagógusra a felvilágosítást, pedig teljesen normális része ez is az életnek, erről is kell beszélni úgy, mint a többi tabunak gondolt témáról (pl.halál) és nem egyszeri, száraz, kínos, gyereüljünkleésbeszélgessünk módon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!