Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Ti voltatok már hasonló...

Ti voltatok már hasonló helyzetben? Mi ilyenkor a legjobb döntés? Mit lehetne ilyenkor csinálni?

Figyelt kérdés

Két lányom van. Egy 18 és egy 14 éves. A 18 éves lányom most, hogy itt a nyári szünet szeretne sokszor elmenni itthonról, de én nem igazán akarom megengedni neki, mert nem lett annyira fényes a bizonyítványa. Erre a nagylányom azt mondja, hogy 18 éves és hogy nincs szüksége az "engedélyemre". Viszont a 14 éves lányomat se engedem sok fele, mivel lett neki is egy kettese a bizonyítványban. És már tegnap is megcsinálta azt a nagyobbik lányom, hogy elment itthonról az engedélyem nélkül és erre a kisebbik lányok meg felháborodott, hogy ő miért nem mehet el engedély nélkül. Elég nehéz ez a helyzet, mert még ha a nagyobbik 18 éves lányom elmenj itthonról csak úgy, akkor kevésbé aggódik, mert már szinte felnőtt, de ha a 14 éves lányom menne el csak úgy, azért akkor idegesebb lennék. Már párszor utalgatott rá, hogy akkor ő is el fog menni engedély nélkül, ha a nővérének is szabad.

Előre is köszönöm a segítséget!

2015. jún. 17. 22:31
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
10%

Ne haragudj, de a barátnőm lánya 19 éves. Egyedül neveli 15 éve. Rengeteg lemondással jártak ezek az évek. A lány gimis, most érettségizik. Felfogta 18 évesen, ha nem mehet, nem megy! Beszélgess el velük, ez a dacolás nem vezet semmi jóra:S

A 14 éves meg hová mászkálna?

2015. jún. 17. 23:07
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Nekem 2 batyam van. Ok is folyton mentek, termeszetes, hogy en is akartam. Engem engedtek mindig mindenhova, de csak azert, mert a testvereimmel egy volt a tarsasagunk, mindenki idosebb volt, mint en, tehat vigyaztak ram. Amennyiben nalatok is ez a helyzet, akkor en engednem a kisebb gyerkocot is. De ha nem, akkor el kell magyarazni neki, hogy nem mehet es kesz. Mondjuk nyar van, felolem mehetne baratnozni meg strandra, stb.

Egyebkent nalunk otthon az volt a szabaly, hogy engedely nelkul tilos elmenni otthonrol. Illetve nem is emhedelyt kellett kerni, szimplan csak szolni. Meg 18, sot, 23 evesen is, mindig. "Anya, elmegyek strandra, este jovoo, van nalam telefon, elersz. Szia." Ennyi. Tehat engedely nem kellett, de a szuleinknek mindig tudni kellett, hogy hol vagyunk.

2015. jún. 18. 01:00
 13/16 anonim ***** válasza:

Szerintem más büntetést kell kitalálnod.

Bár alapból nem értem, miért most bünteted őket, gondolom évközben is rossz jegyeik voltak, akkor kellett volna cselekedni. Magántanár, korrepetálás, stb.

Ennyi idős tiniket már nem zárhatsz kalitkába, főleg a nagyot, aki nyugodtan elmehet otthonról.

Persze a kicsit sem jó megoldás bezárni, inkább adj nekik házimunkát, ha nagyon büntetni akarod őket.

Egyébként szerintem a kisebb nyugodtan nyaralhat a nagyszülőkkel, áthívhatja a barátnőit, vagy ő átmehet hozzájuk, esetleg mehet velük strandra, kirándulni, moziba. Azért ez nagyon nem csavargás kategória.

Esetleg köss vele egyezséget, pl heti 2x elkell menjen az adott tantárgyból korrepetálásra, és akkor szervezhet más programokat, amibe te is beleegyezel.

Egyébként milyen lett a nagy bizonyítványa? Van akinek már a pár négyes is nem túl fényes, van akinek a szín kettes is elég.

Mondjuk ő meg aztán pláne magának tanul, beszélgess el vele, mik a tervei, mert ha pl fősulira akar menni, és te nem tudod fizetni az önköltségeset, akkor bizony bele kell húzzon. Ha szakmát akar, ami még pályaképes is, akkor teljesen mindegy, hanyasra érettségizik, csak meglegyen.

2015. jún. 18. 10:10
 14/16 anonim ***** válasza:
90%

Ez lenne a nagyon nehéz helyzet? Úgy érzem bolhából csinálsz elefántot... A 18 éves lányodat engedd el, kb. bárhova és bármeddig, mert elég idős ahhoz. Őt eddig kellett volna, példamutatással és szoros kapcsolattal, őszinte beszélgetésekkel, egy olyan gyerekké nevelni, hogy ne kelljen félned, hogy mindenféle h***lyeséget csinál. Ha most nem engeded el, akkor max. megutál, és két évvel vagy max. 4-5-el később elmegy ugyanezekre a helyekre és ha h***lyegyerek akkor ugyanúgy kárt fog okozni magába. 18 évesen fiatal és nyáron bulizni, mozogni szeretne, nem otthon ülni, mert lett néhány 2-ese, aminek sok esetbe nincs semmiféle jelentősége.

A 14 éves lányodat is engedd el ide-oda, de nála még legyenek határok, amit közösen beszéltek meg. Ne akard ráerőltetni, hogy ne mehessen el mondjuk késő este bowlingozni a haverjaival, mert te azt mondtad, hogy tíz előtt otthon van. Legyenek normális, betartható korrekt időhatárok, amik leginkább arra szolgálnak, hogy ne kerüljön veszélybe az éjszakába, és legyenek a programokba is bizonyos határok, tehát én Play meg Bank meg mittomén milyen szórakozóhelyekre nem engedném semmiféle körülmények közt se. De itt is már bejön a nevelés, mert ha ilyen szutyok tinipi***át nevelsz belőle, akkor úgy is erőszakoskodni fog, hogy el akar menni és előbb-utóbb, lehet néhány év múlva, de el fog menni és h***lyeségeket fog csinálni. De ha normálisan neveled, akkor soha az életébe, még be sem fogja tenni a lábát ilyen helyekre.

Az ilyen sötét, alpári, poszt-balkáni gondokodású emberekre meg ne hallgass, akik annyit tudnak mondani: hogy amíg az én kenyerem eszed, meg, hogy ki tartja el őket, meg tegyél le eléjük ételt meg ilyen f***szságok. Semmi értelme, ez felőlük is egy olyan hozzállást mutat, hogy: Amíg az én kenyeremet eszed, addig az én tulajdonom, az én jószágom vagy (tiszta feudalizmus), ennél fogva nem csinálhatsz meg akármit, főleg olyasmit amivel esetleg teljes gyerekkorod lehetne és jól érezhetnéd magad, viszont elvárom, hogy 5-ös bizonyítványod legyen, és ha nincs, akkor nyáron otthon tanulni fogsz!!! Ugyanakkor én tulajdonképpen magasról lesz***rom, hogy mi lesz veled, nem vállalok érted semmilyen felelősséget, addig amíg eltartalak az enyém vagy, utána, ha annyi eszed lesz, 24 évesen, hogy saját pénzből, mondjuk szétpiálod az agyad minden hétvégén, ezek közt a suhancok közt, akik később lehet meg is erőszakolnak, az már nem érdekel, a te problémád, onnantól már nem vagy az enyém.

2015. jún. 18. 13:19
 15/16 anonim ***** válasza:
miért pontoztatok le? fáj az igazság?
2015. jún. 18. 13:20
 16/16 anonim ***** válasza:

Bocsi, OFF:

Akkor megválaszolom, hogy nekem mi volt a problémám ezzel a néhány szóból összetákolt szöveggel.

- Az, hogy tizenévesen az ember elszeretne járkálni, szeretne szórakozni, mozogni, emberekkel találkozni az teljesen normális és egészséges. Szóval ezt ilyen formában, egy abnormális tevékenységként felvázolni, azzal a mondattal, hogy viszket a p***csájuk, az elég nagy sötétség.

- Ebből pedig rögtön következtetsz és személyeskedsz. Elkezded szidni a kérdezőt, pedig az se tudod milyen gyerek volt, de a neveléséről sincs túl sok fogalmad, max. lehetnek benyomásaid az alapján amit eddig leírt a gyerekeiről. De ennek a következtetésnek semmi értelme, funkciója nincsen, egyszerűen egy bunkó, személyeskedő megjegyzés. A kérdező segítséget kért, nem kioktatást és megdorgolását, hogy mégis milyen szajha volt fiatalkorában, meg hogy a gyerekeit is erkölcstelenül neveli.

Kb. ennyi volt vele a problémám, amiért nyomtam is, egy nem tetszik-et.

2015. jún. 18. 13:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!