Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Szülők, mit szólnátok ha 15...

Szülők, mit szólnátok ha 15 éves lányotok ezzel állna elő?

Figyelt kérdés

15 éves vagyok szóval szerintem elég "nagy" ahhoz hogy eldöntsem mit szeretnék. Az életmódomon szeretnék változtani. Minden nap mozgás, egészséges táplálkozás ami azt jelenti hogy ritkán cukros üdítő helyette gyümölcslé, ritkán gyorskaja helyette házi koszt. Mikor az onkológián feküdtem akkor összeírták hogy mit ehetek és mit nem akkor nem volt felpuffadva, tök jól voltam, egészségesnek éreztem magam még a kórházban is (ott hihetetlen finom volt a kaja). Aztán meggyógyultam és visszatértünk a régi étkezéshez és kicsit "furcsán" érzem magam. Mikor az étrendem szerint étkeztem jobb volt de anyának anyagilag megterhelő volt és sokat szenvedett a főzéssel. A főzést bevállalnám de az a fránya pénz :(

Szülők ti mit szólnátok ehhez?

Ui: Mielőtt valaki a rák okával jönne azt senki sem tudja még a legprofibb orvosok sem

Szóval szeretném ha mindenki normálisan válaszolna és nem szeretnék vitát.

2015. jún. 14. 16:17
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
gyümölcslé semmivel nem jobb mint a cola cukor szempontból..
2015. jún. 14. 22:50
 12/16 anonim ***** válasza:

Kis angol tudás kell de ezek jónak tűnnek

[link]

2015. jún. 14. 23:08
 13/16 anonim ***** válasza:

ha anyukád kicsit is nyitott irányodba, akkor le tudnátok ülni és beszélni erről. pl kérd meg, hogy mutassa meg, kb mennyi a kosztpénz havonta, hogy osztja el. Nem számonkérés végett ,hanem hogy megpróbálhassátok kitalálni, mit mivel lehetne helyettesíteni ami belefér a keretbe de élettanilag megfelelőbb. Pl zacskós leves helyett megvenni egy csomag leveszöldséget és hasonlókra gondolok. Egyébként ha van kedved, írhatsz arról is, miket szoktatok enni, hátha mi is tudunk mondani alternatívákat. Illetve elmagyarázhatod anyukádnak, hogy nagy tételben, és előre eltervezve + szezonális alapanyagból főzni mennyivel olcsóbb, mint hirtelen ötletből kis mennyiségeket. Rengeteg praktika van, amivel a konyhapénzen lehet spórolni, ha anyud eddig nem nagyon figyelt erre akkor meglepődhet még ő is.

Főleg, hogy a melósabb részét magát a főzést még meg is csinálnád! Szerintem próbálj meg beszélgetni erről vele több körben, reálisan és megegyezésre törekvő módon, partnerként. sok sikert! :)

2015. jún. 14. 23:12
 14/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm :)

Most előkerestem a papírt és annyira nem sok az elvárás, írtak pár példát:

-a levesek, krémlevesek, mártások, főzelékek reszelt sajttal, túróval, tojással, joghurttal, tejszínnel esetleg pirított zsemlekockával, levesgyönggyel

-a rakott-,töltött ételek sajttal, tejszínnel, tejföllel

-a tejes ételek, turmixok, pudingok, desszertek, túróval, tojással, tejszínnel, darált olajos magvakkal, gesztenyével, mézzel

-a tészták, rízs, burgonya, tojás ételek sajttal, hússal, tejszínnel

-a salátákhoz, gyümölcsös készítményekhez tehető olajosmag, növényi olajok, méz

Ezek magas fehérjetartalmú élelmiszerek zsiradékkal vagy szénhidráttal

De igen pl. zacskós leves helyett leveszöldség, félkész ételek helyett házi koszt (pl. a fasírtoknál)

Mostanában szendvicset vagy anya hozz pizzát, vesz gyorskaját pl. hamburgert, melegszendvicset, hotdogot és érződik hogy "nem igazi". Vagy anya készít tésztát (mást amúgy sem tud) de azzal nem nagyon lakok jól de amikor a kórházban volt tészta simán jól laktam (bár ott sem sajnálták az adagot, nagyon sokat adtak)

2015. jún. 15. 00:08
 15/16 anonim ***** válasza:

tészta és tészta között is van különbség, durum v teljes kiőrlésű tészta stb mindig jobb, mint a fehérlisztes, és ez minden lisztes ételre igaz! otthon is lehet ám tésztát gyártani, sok recept van, az olcsóbban kijön, mint a bolti, bár azért durumtésztát mát elérhető áron is találni. Egy hamburgeres menü árán meg komplett vacsorát lehet főzni idényzöldségből!

a tipp: nézzétek mennyi a kosztpénz, osszátok le hetekre, vagy napokra akár. tervezzetek menüt!!!! idénycuccból, nagy adagban megfőzve, amiből több kisebbet le is lehet fagyasztani akár félkszeen, készen. pl én most bolognai szószt olvasztok amit két hete fagyasztottam le, csak egy tészta kell majd hozzá este ( durum spagettitészta, asszem colavita márkájú van itthon, 350-400 ft körüli áron szoktam venni a fél kilósat. A szószhoz paradicsom, hagyma, fűszerek, répa, akciós gomba és némi hús kellett. kb 1400 ft-ban volt + a tészta mondjuk 400 ft= 1800 ft, plusz némi áram, meg víz, pici olaj stb, legyen mondjuk 2000 ft összesen. felét megettünk kétszerre, most is kétszer eszik belőle a 4 tagú család, tehát nagyjából 500 ft-ból megvan egy rendes főtt evés a családnak!

mondjuk ez csak tésztaétel, ahogy látom, neked fehérjedús étkezést írnak elő. a tippem a spóroláshoz: a boltokban a délutáni műszak kezdetén van kapacitás leárazni a hús- és tejhűtőket. ez azt jelenti, hogy ki kellé figyelni, de legtöbb helyen meg is mondják egyébként, hogy mikor kezd az új műszak és várhatóan mikor áraznak. Nekem legalábbis mindig szívesen megmondták. kb egy-két óra között például itt nálunk az aldiban, lidliben, pennyben. olyankor kiválogatják a szavatosságközeli termékeket és a leárazási szabálynak megfelelően 10-20- stb % engedményt tesznek rá. Ha mázli van és beragadt nagyobb tétel valamiből, vagy a központból nagyon közeli szavilejáratú pl holnapi-holnaputáni cuccosuk van, akkor akár 50%-al olcsóbban is lehet húsokat, tejtermékeket venni. én csak ilyenből főzök pl. figyelem az akciókat, hol olcsóbb mondjuk a tejföl, sajt, inkább elbringázok érte a távolabbi boltba, ha valamit extra olcsón látok, akkor abból meg betárazok a fagyasztóba. A menütervezés is sok pénzt megfog, mert így célirányosan lehet költeni, csak azt venni meg lehetőleg 1-2 nagyobb nekifutásra, ami valóban kelleni fog. persze friss zöldséggyümit-pékárut inkább gyakrabban keveset, erre félre kell tenni hó elején.

ültesd le anyudat, és szorozzátok fel a sok gyorskaja árát havi összesítő-szintre, majd osszátok le heti vagy napi konyhapénzre és számolgassatok, hogy mit tudnátok kihozni belőle. a rakott zöldségek tartalmasak és jók, pl zöldbab, karfiol stb mikor minek van szezonja! a krémleveseket sem porból kéne csinálni, itt a sok filléres zöldség a piacon a néniknél... főleg, hogyha te megfőzöd, anyudnak nem sok gondja lesz, nem is értem min ágál.

2015. jún. 15. 11:48
 16/16 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm :))
2015. jún. 15. 11:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!