Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Ha a gyerek lop a szülőtől,...

Ha a gyerek lop a szülőtől, mit lehet tenni ellene?

Figyelt kérdés

pénzt, cigit.

a gyerek nem drogozik, nem iszik, semmi ilyen. csak elköltik hülyeségekre a haverokkal (billiard, bowling, és ugye nem csak magára költ)

az érték 3-4000 Ft, de volt hogy 10.000

mert hát inkább kérjen, mint lopjon.

remélem nem az ordítás és verés lesznek az ötletek...

2012. okt. 10. 00:37
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Első lépésként el kell venni tőle a lehetőséget hogy ezt megtegye, második lépés szembesiteni kell a cselekményével, harmadik hogy el kell neki mondani kerek-perec hogy ennyit tudsz ezekre a dolgokra szánni és meg is kell indokolnod miért van igy.

Mindhárom lépés fontos, tehát hiába csinálsz meg ebböl kettőt ha közben ugyanúgy hozzáfér a tárcádhoz, nem lesz súlya és eredménye a dolognak. Eredményes akkor leszel ha szembesül vele egy ilyen cselekménynek következménye van, akár egy olyan is hogy az egész család zár bizonyos ajtókat, nem tart otthon készpénzt (kinek mi a megfelelő megoldás) és mindez azért van igy mert Ő annak idején ezt csinálta.

2012. okt. 10. 00:50
 2/9 A kérdező kommentje:

szabályosan védeni kell a vagyont a gyerek elől? ez lenne a megoldás? széf? :)

szembesítve volt már, lelkiismerete van. valamennyi.

büntetés. ok.

de mi vihet erre rá egy gyereket? nekem eszembe nem jutott ilyen anno.

2012. okt. 10. 00:55
 3/9 A kérdező kommentje:
de milyen következménye legyen a tetteinek? amiből azt látja, hogy nem szabad?
2012. okt. 10. 00:56
 4/9 anonim ***** válasza:
28%

cigizni azert cigizik mert a szulei is. a lopas? hasonlo a tippem: nem tudom milyen peldat latott toletek a lopas/csalas/trukkozes/hazudas temakorokben, hogy ti milyen lazan hazudtok kisebb nagyobb dolgokban masoknak, meg mennyire veszitek komolyan a becsuletesseget. nem kell itt valaszolni ra, csak gondolkozz el rajta. szerintem rossz peldat latott otthon.

ha azt akarod elvarni hogy ne lopjon a gyerek, viszont mellette ti esetleg nem szoltok ha a penztaros rosszul ad vissza vagy eltesztek egyegy kisebb dolgot a munkahelyrol, hazudtok alkalmankent hogy a konnyebb utat valasszatok akkor egyszeruen nem vagytok hitelesek a szemeben ezzel a keressel.

2012. okt. 10. 01:09
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Itt nem az a lényeg hogy te mit gondoslz erröl a változásról, hanem az hogy ő szembesül vele ha olyat tesz ami nem helyénvaló te képes vagy változtatni.

Feltételezhetően még sosem élte meg azt hogy akár a családja is ellene fordulhat ha rosszat tesz, eljött az idő mikor ezzel is szembesülnie kell, van határ amit még a családjával szemben sem léphet át következmények nélkül.

Nem akarod leorditani a fejét, nem akarod bántani (nagyon helyes) akkor ez a megoldás marad.

Nem tudom milyen élethelyzetben vagytok, mi az elegáns megoldás számotokra - zárod a szobád ajtaját, kártyán tárolod a pénzt, akár széf ahogy irod - a lényeg hogy igy minden nap szembesül azzal hogy ez amiatt van amit anno tett, ráadásul ezt nem csak ő hanem mindenki a családban nagyon jól tudja.

Ha ezt nem teszed meg nem lesz súlya annak amit elkövetett, nem vesz téged komolyan, néha papolsz egyett róla, de biztos nem lehet fontos hisz ez ellen tenni érdemben nem tettél semmit.

Érted miért fontos hogy meghúzd a határokat? Miatta fontos, nem azért a 3ezer Ft miatt, feltételezhetően a kivitelezés többe lesz neked mint az a pénz amit elvinne, de meg kell tenned különben csak legyinteni fog rád.

2012. okt. 10. 01:38
 6/9 anonim ***** válasza:
92%
Nézz magadba és ha a példa terén nem vagy hibás, akkor felejtős a dolog. Van ismerősöm, akinek a szülei soha senkitől egy fillért se, a becsületesség mintaképei az élet minden terén a gyerkőc mégis lop. Bántani ők sem bántották, de következménye se volt soha a tetteinek. A beszélgetést, mint olyat nem tartom minden esetben hatásosnak. Egyik fülén be a másikon ki, ha nem érzi tetteinek a súlyát. Véleményem szerint, ha rákap a lopás (úgy utálom ezt a szót a szülő gyermek kapcsolat vonatkozásában) ízére csak rosszabb lesz a helyzet. Rájön, hogy ha pénzre van szüksége, akkor a legegyszerűbb mód elvenni. Mondják itt, hogy zárd a pénzt. Hát jó, zárd el. De nagyon figyelj oda, hogy nehogy mástól (idegentől) kezdjen el elvenni dolgokat. Mindenképp lépj valami hatásosat, mert a fentebb említett ismerősöknek nem sikerült.
2012. okt. 10. 08:05
 7/9 anonim ***** válasza:
10%
El kell zárni a pénzt meg az ékszereket és az iratokat egy szekrénybe. Ha tovább folytatja , fel kell jelenteni és ki kell dobni a lakásból.
2012. okt. 10. 17:12
 8/9 anonim ***** válasza:

"remélem nem az ordítás és a verés lesznek az ötletek...."

Én egyszer loptam 20Ft-ot kiskoromban a szekrényről,(nem pénztárcából) szotyit akartam venni belőle. Fél útig értem el és anyám utánam jött egy vesszővel. Hazáig vert vele. Nem azért mert sok pénz volt, hanem mert nem kértem el.

Nos ha 10 000Ft lett volna, valószinű már nem lennék az élők sorában, vagy tartós nyomorék lennék.

Az még ok h néha elcsen ezt-azt, de h a saját szülőjétől?!

Ha pici korában nem magyaráztátok el neki h "nem szabad elvenni ami nem a tiéd." Akkor most már nem sokra mész verés nélkül.

Ezzel nem azt akartam mondani h taposd ki belőle a szuszt. Hanem amikor rajta kapod, egy egészséges pofon helyrebillentené. Azzal a mondattal kísérve h.:Ami nem a tiéd ahoz nem nyúlsz kérdezés nélkül! Ha pedig kérdezed, de nem adják akkor törődj bele! Menj diákmunkára ha pénz kell!

23L

2012. okt. 12. 03:00
 9/9 A kérdező kommentje:

a gyerek 14 éves. nem semmi hogy a feljelentés is érkezett, mint tanács...

amúgy ha azért lop, mert rossz példát mutatnék neki, akkor szerintem nem itt kérdezősködnék. én ki vagyok rajta akadva.

köszönöm a válaszokat

2012. okt. 16. 21:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!