A 12 éves fiú gyermekemet többször rajtakaptam, hogy nem mond igazat. Mit tegyek?
Az utolsó válaszadó kissé nem figyelt arra amit írt,vagy arra,amit Te írtál! Ha a lurkó már ott tart,hogy többször sikeresen mellébeszélt,akkor már majdnem biztos a hazudozás "üzemképességében"! Nem tudom,hogy mit csinálsz amikor rájössz,de inkább beszéljétek meg,hogy az őszinteséget akár egy "köszönöm"-mel is lehet jutalmazni!
Nekem bejött! Apa/37
Szerintem semmit ;)
Egy idő után megtanul úgy hazudni ,hogy észre se veszed. Ennyit erről.
Könnyen lehet, hogy ez a füllentés a felelősségre vonástól való félelemben gyökeredzik.
Tanítsd meg arra, hogy próbálja magát fékezni, mielőtt meggondolatlanul cselekszik vagy beszél, akkor nem lesz felelősségre vonás. Ha pedig mégis csinál valamit, keménynek és bátornak fogják látni, ha nem tagadja le, sőt ha érvel az igaza mellett.
És arra is tanítsd meg, hogy ne hagyja provokálni magát, térjen ki az efféle csőbehúzások elől.
Persze az, hogy "tanítsd meg", nem egyszeri beszélgetést jelent, ez hosszas folyamat, amit nehezít, hogy nem lehet terjengősen szövegelni egy gyereknek, mert úgysem tud figyelni egy hosszú gondolatmenetre. A látszólag lazán odalökött egy-két mondat sokkal jobban megmarad bennük, csak következetesnek kell lenned és mindig megmondani neki, amikor csak alkalom nyílik rá, mintegy előre segítve.
Egyet nem szabad: megalázni azzal, hogy "lebukott". A kedves szülő nézzen magába, és próbálja összeszámolni, hogy ő életében mennyit és mikor füllentett, sőt, hazudott...
A gyereket a hazudás VESZÉLYEIRŐL kell felvilágosítani. Arról, hogy vannak helyzetek, amikor nem szabad hazudni, mert hitelét veszítheti, mert barátok fordulhatnak el tőle, elveszítheti a munkáját, stb
Az emberi természettel együtt jár a füllentés, az igazság elferdítése. Ez egyfajta védekezés, sőt, néha kifejezetten tapintatból füllent/hazudik az ember. A szülőnek azt kell megtanítania a gyereknek, hogy mérlegelni tudjon. A "Mindig mondj igazat!" hamis és képmutató szülői intelem, és a gyerek hamar rájön, hogy ezt még a szülei se tartják be.
Én anno azt mondtam a gyerekeimnek, hogy az igazságért soha nem fogom megbüntetni őket, de ha fontos dologban hazugságon kapom őket, akkor baj lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!