Tudnál segíteni? Fontos! 13L
Nem feltétlenül lesz rosszabb a szemed, ha nem hordod a szemüveget. Anyósom pl. évek óta "szemüveges", de csak akkor veszi fel, ha nagyon muszáj. Vezetéshez, boltban, hogy lássa az árakat. :D Az elmúlt 4 évben semmit nem romlott a látása.
A mai szemüvegek nagyon csinosak, és igazából divat is lett, szóval nem hiszem, hogy emiatt szégyellned kellene.Meg ott a kontaktlencse is. A kutya se veszi észre, hogy rajtad van.
Ha csak azért akarod letenni a szemüveget, hogy majd megjavítod a látásod, arra nem tudom van-e reális esély. Messzire vagy közelre látsz rosszul?
LÁTÁSJAVÍTÓ TIPPEK
Mit tegyünk, hogy megelőzzük ezt az állapotot? Hogyan szüntethetjük meg a már kialakult látáshibákat (rövidlátás, távollátás, időskori szemgyengeség, az asztigmatizmus egyes esetei)? A megoldás egyszerű és nagyszerű: mivel a látáshibák okai bizonyos szemállapotok konzerválódásában keresendők, a szemnek mozgásra, gimnasztikára, pihenésre és ellazulásra van szüksége, hogy ismét rugalmassá váljon. Ezt bármely más izmunk esetében mindenki kézenfekvőnek és magától értetődőnek gondolná, miért pont a szemizmok jelentenének kivételt a szabály alól?
Következzen néhány hasznos gyakorlat azoknak, akik szeretnék karban tartani, illetve javítani látásukat:
1. Tenyerezés
Napi 2-3-szor 10 percig végezzük a gyakorlatot. Helyezkedjünk el kényelmes ülésben az asztal előtt, könyököljünk rá és hajtsuk a fejünket a tenyerünkbe. Az ujjak enyhén keresztezzék egymást, a tenyerünket tartsuk lazán, ne nyomjuk a szemgolyót! A szemünket csukjuk be, és élvezzük, hogy pihen. A relaxáció akkor tökéletes, ha csak feketeséget látunk, minden egyéb szín és forma a szemizmok feszültségére utal, amely a percek múltával enyhül, alábbhagy. Ha jólesik, a háttérben relaxációs zene szólhat.
2. Pislogás
A pislogás során a szemhéj benedvesíti a szaruhártya felszínét, ezzel megakadályozza annak kiszáradását. Szokjunk rá, hogy 5-10 másodpercenként pislogunk egyet! Ez a normális gyakoriság, csak feszült idegállapotban könnyen megfeledkezhetünk róla.
3. Szemfürdő
Reggel-este mossuk meg a szemünket! Reggel, ébredés után csukott szemünket nedvesítsük be előbb meleg, majd hideg vízzel (20-20-szor)! Este, lefekvés előtt pont fordítva, előbb 20 hideg vizes, majd 20 meleg vizes öblítés következzék! A hideg víz élénkít, öszszehúzza az ereket, a meleg pedig ellazít, így a váltófürdő serkenti a szem vérkeringését. Elalvás előtt már ne olvassunk és főleg ne nézzünk tévét, mert újra megfeszülnek tőle szemizmaink!
4. Természetes nézés
Ne fixáljunk mereven egy pontot a tekintetünkkel, mindig mozgassuk, tornáztassuk, jártassuk a szemünket, hadd ugráljon közelebbről távolabbra és vissza! Mivel ilyenkor, ha élesen akarunk látni, folyamatosan változtatni kell a fókusztávolságon, a szemlencse, a függesztőrostok és a szemizmok állapota pillanatról pillanatra változik, ez remek torna a szem számára.
5. Közel-távol
A szem alkalmazkodókészségét jelentősen javíthatjuk a következő gyakorlattal. Fogjunk mindkét kezünkbe egy-egy ceruzát vagy egyéb alkalmas tárgyat! Ha semmi sincs éppen kéznél, nyújtsuk ki a mutatóujjunkat! Egyik kezünket tartsuk szemünk előtt kb. 15 cm távolságban, a másikat nyújtsuk ki olyan messzire, amennyire csak tudjuk! Fixáljuk pár másodpercig a közelebbi kezünket (vagy a benne lévő tárgyat), majd a távolabbit, aztán ismét a közelebbit és így tovább 10-szer! Napjában háromszor ismételjük a gyakorlatot!
én is utáltam a szemüveget eleinte, aztán nem hordtam és rosszabb lett a látásom. A lézeres műtétet nem javasolják egy bizonyos kor alatt - de erről szakember tudna jól tájékoztatni. Úgyhogy a legjobb amit tehetsz, ha elmész egy jó szemészhez, kivizagáltatod magadat, és tancásot kérsz tőle. Sok optikai szalonban inygyenes látásvizsgálat is van de azt ne felejtsd el hogy ők elsősorban szemüveget akarnak eladni.
Egyébként ha jól választotok szemüveget, az nagyon fel tudja dobni az arc karakterét, kifejezetten jól áll, ha a megfeleőt megtaláljátok.
Meg lehet szokni, és hidd el, nem vagy "csúnyább" vele, bárni bármit is mond. Mindenki másban jó, vagy rossz, ha a szemüveg miatt vacakul érzed magadat akkor gondolj arra, hogy ez még mindig mennyivel jobb, mintha pl vak lennél, vagy béna stb... és ha vki a szemüveg miatt csúfol, akkor vágj vissza, és utalj az ő gyenge pontjára, pl ha kényes a frizurájára akkor mond hogy nekem ugyan szemüvegem van, de legalább nem zsírcsimbók a hajam... bár a legjobb az lenne, ha inkább megtudnád tanulni figyelmen kívül hagyni a rosszindulatú megjegyzéseket.
keresd meg, miben vagy te "jó", írd le egy listára hogy még szembetűnőbb legyen. pl szépen tudsz felolvasni, vagy puha a bőröd mint egy kisbabábak.. akármit, ami pozitív rajtad... ehhez a sok mindenhez képest egy szemüveg már semmiség...
Harry Benjamin írt róla egy könyvet(Tökéletes látás szemüveg nélkül), csak nem biztos hogy még kapható a boltokban(az enyém 1990es kiadású,még anyukám vette valamikor).
De abban a fő dolgok azok amiket az egyik előttem válaszoló leírt(tenyerezés, pislogás)Ez a bizonyos Bates módszer: [link]
De ha rákeresel a Bates módszerre az interneten biztos kiad még dolgokat.
Én is elkezdtem, csak az a baj hogy nagyon sok türelem kell hozzá, az meg nekem nincs.:S
13/L
Aki közelre nem lát jól fiatalon, annak lehet, hogy később megjavul a szeme, de aki rövidlátó, annak nem szokott, sőt, ha nem hord valaki szemüveget/kontaktlencsét, akkor általában még tovább romlik.
Én is ebben a cipőben járok... és persze én is szerettem volna ilyen "alternatív" megoldásokat találni, nehéz volt belenyugodnom, hogy ez mostmár így fog maradni - de az az igazság, hogy még nem találkoztam soha senkivel, akinek mínuszos szeme volt és javult volna, akár csodatornával, akár anélkül :(.
Majd ha lesz egyszer pénzem, megoperáltatom...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!