Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » Hogy mondjam el a 12 éves...

Hogy mondjam el a 12 éves lányomnak, hogy nem fukarságból nem vettem neki Iphone 15-öt,hanem egyszerűen nem tudok több havi költséget bevállalni a jelenlegi helyzet mellé?

Figyelt kérdés
A kislányom már ősszel nagyon akarta, azonban mondtam neki, hogy a lakáshitelünk és egy kisebb hitel miatt(szükséges dologra, kazáncsere miatt) már nem tudok havonta több költést bevállalni, így is éppen elég a pénz, a maradékot meg vésztartalékként félreteszem hasonló esetre. Azonban a lányom erre azt gondolta,a hogy fogamhoz verem a garast, mert nem vagyok hajlandó beáldozni a vésztartalékra félreteendő pénzt Iphonera. Egész ünnepek alatt duzzogott, nagyon csalódott volt. De még mindig mondja, hogy a következő karácsonyra nagyon örülne egynek. De én úgy gondolom, muszáj vésztartalékot félretenni, mert mi van ha például a mosógép, hűtő romlik el, vagy netán az autónk.
2024. jan. 3. 18:13
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
96%
Hát így mondjad el,ahogy ide a kérdésbe is leírtad. Max nem érti meg. (akkor nem tudsz micsinálni.) Magyarul van, nem?
2024. jan. 3. 23:45
 12/23 anonim ***** válasza:
100%
Megtehetném, hogy veszek a fiamnak ilyen értékű telefont, de eszem ágába sincs.
2024. jan. 4. 00:10
 13/23 anonim ***** válasza:
95%

Ahol nincs pénz felesleges luxusra, ott a szülő általában rosszul érzi magát, hogy nem veheti meg a gyerekének amit szeretne. A gyerek érzelmileg zsarolni tudja a szülőt, mert megérzi, hogy a szülő feszült, hibásnak tartja magát, mert nincs rá pénz.

Ahol van pénz, de a szülők nem veszik meg, mert feleslegesnek tartják, ott a szülőnek nincs lelkiismeretfurdalása, a gyerek meg duzzog aztán abbahagyja.

2024. jan. 4. 06:59
 14/23 anonim ***** válasza:
100%

Egy 12 éves kislánynak, mi szüksége van egy Iphone 15-re?

Miért pont Iphone 15, és miért a legdrágább kategóriában kell gondolkozni?

40-50 ezer ft telefon az miért nem jó?

2024. jan. 4. 11:03
 15/23 anonim ***** válasza:
92%
12 évesnek nem vennék. Nagyon be tudja szippantani, sokszor még a felnőtteket is, hát még a gyereket. Azt veszed észre, hogy egy sima társas programban nem tudnak 100%-os figyelemmel jelen lenni, mert amikor kicsit lankad a figyelmük, máris előveszik a telefont, elmerülnek benne, aztán többszöri kérésre elrakják, figyelnek, majd ismét elmerülnek a telefonban. Továbbá így hozzáférést kapnak több platformhoz és nem mindig értik, hol a határ, mi a helyes, mi nem való az internetre, mire való és nem való a telefon, mivel csinál 30-40 ezer forintos számlát, te pedig szülőként ezt nem tudod folyamatosan felügyelni.
2024. jan. 5. 01:03
 16/23 anonim ***** válasza:
90%

Az anyagi részét, meg, hogy hogyan mondd el... most próbálok egy 12 éves fejével gondolkodni.

Anno én 10 évesen fuvolát szerettem volna és nem vették meg nekem. Elmondták, hogy mennyi a fuvola és mennyi az ő egyhavi fizetésük. A két összeg, amit mondtak, ugyanannyi volt és így megértettem, hogy nincs pénz rá.

De lehet, ha mondták volna, hogy van nekik külön x Forintjuk lekötve tartalékba, akkor tényleg nem értettem volna, hogy miért nem veszik meg a fuvolát. Nem arra gondoltam volna egyből, hogy az tartalék, mert nem értettem volna még ennek a fogalmát.

De, ha elmagyarázták volna, megértettem volna.

Egy 12 éves is ilyen egyszerűen gondolkozik. Látja, hogy meg tudod teremteni a fizetésedből azokat a körülményeket, amik a mindennapokhoz kellenek és nem nyúlsz a tartalékhoz. Lehet nem érti pontosan, mit jelent a vésztartalék.

Elsősorban elmagyaráznám neki, hogy pontosan milyen esetekben kellhet a vésztartalék és miért valószínű, hogy kellhet a vésztartalék. Ha így sem érti, akkor, lehet buta ötlet, lehet most minden szülő a hasát fogja majd a nevetéstől :D de én leülnék vele és szemléltetném. Adnék egy táblázatot, amiben a kiadások lennének, utána ráírnám, hogy iphone és annak az árát, ráírnék 1-2 plusz SOS kiadádt és annak az árát, majd adnék x összegben játékpénzt, ami a fizetés, letenném az iphonera játékpénzben a vésztartalékot és az lenne a feladata, hogy ossza szét a kezébe kapott fizetést úgy, hogy az iphonera szánt játékpénzhez nem nyúl. Azt momdod, hogy ha megteszi, nyer egy jutalmat, az még titok mit, de a lényeg, hogy MINDENHOVA annyi pénz kell, hogy jusson, amit felírtál, csak úgy nyeri meg. Amikor egy idő után nem tudja a többi pénzt szétosztani, valahova nem jut, és nem jönne ki mindenhova az összeg, nem tud mindent "kifizetni", csak, ha belenyúlna az iphonera szánt összegbe, akkor érti meg, hogy miért nem jön ki anyagilag és akkor megmondid, hogy megérdemli a jutalmat, mivel megértette, mi a vésztartalék és ez volt a játék célja. A jutalom meg akármi lehet, aminek nincs költsége (pl egy napra megússza a házimunkát vagy megkap valami családi dolgot, simán egy könyvet is levehetsz a polcról, hogy ezt idősebbek olvassák, de te látod, hogy ő már van olyan érett, hogy elolvassa, hiszen most bizonyította be vagy valami random tárgyhoz csatolsz egy improvizált háttérsztorit, amitől értékesebbnek tűnik. :) )

2024. jan. 5. 01:38
 17/23 anonim ***** válasza:
89%
Bruttó 2.5 milliós fizum van, illetve egy 30 eFT-s nagyon ótvar Samsung telóm. Ha a lányomnak kell majd telefon, ő is kap egy ilyet, mondvám apának is az van. Aztán szevasz.
2024. jan. 5. 15:23
 18/23 anonim ***** válasza:
83%
egy használt 40-ezres samsung miért nem elég? 64 giga tárhely 4 giga ram. bőven elégnek kell lennie mindenre. Nekem is ez van felnőttként.
2024. jan. 5. 22:14
 19/23 anonim ***** válasza:
95%
Ha tudnám, se venném meg. De még magamnak sem, egy 12 évesnek meg végképp nem. Egy középkategóriás telefonnak bőven elégnek kell lennie ebben a korbann.
2024. jan. 5. 22:44
 20/23 anonim ***** válasza:
100%
mutasd meg neki ezt a kérdést.
2024. jan. 5. 23:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!