10-12 éves gyerekek miért tegezik le az anyja/nagyanyja korabeli eladókat? A tanáraiknak is hellóval, sziával köszönnek?
Szia ,( nem tudom számít e , hogy románia ) , nálunk már első osztálytól kötelező magázni a tanító nénit . Máskülönben ennyi idősen nekem természetes volt , hogy magázom az eladókat is ( 30 év fölött kb.).
Viszont a kilencessel teljesen egyetértek , tegeződve is lehet bárkivel tiszteletteljesen beszélni , és magázódva is gorombán . Talán mindenkinek jobb lenne ha elfelejtenénk a magázódást és áttérnénk a tegeződésre . Jó sok kellemetlen szituációtól óvna meg és kiépülne egy barátságosabb társadalom is 😉.
De, ugye, 8-as, nem azt akarod mondani, hogy a tessékelős forma a szép beszéd? És a tetszikelés és csókolomozás kikopásával értékek vesznek el?
Én annál nehézkesebb és nyakatekertebb kommunikációt emberek között, mint a tetszikelés, el nem tudok képzelni. Pedig én 30 évvel korábban kezdtem az iskolát, mint te.
Én is nagyon gyűlölöm ezt az egészet. 20 éves vagyok, sokszor én sem tudom mi lenne jó, pl amikor magántanárt kerestem, alapvetően egy 25-30 évest nem magáznék, de közben meg ismeretlen, tanár. Egyetemen sokan megengedik, hogy tegeződjünk és fura is, mert a suliban végig a magázódást nevelték belünk, idősebb tanáraink is voltak nagyrészt.
Kiskoromban is sokszor volt, hogy nem tudtam, valakit magázzak vagy tegezzek-e. Néha ma is kellemetlenséget okoz ez. Jó lenne ha ez a hülyeség már tényleg kikopna. Nem ettől függ a tisztelet.
Nem csak a gyerekek. Mindenki lazán helózik nekem is, a felnőttek, idősek is (26 éves eladó vagyok). Akkor pont ők miért ne tennék?
Amúgy szerintem a csókolom meg a tetszik nem "szép beszéd". A csókolom kifejezetten nem szerencsés a mai pc világban, helyette a Jó napot kívánok ami udvarias. A "tetszik" meg olyan leereszkedő. Ha pl valami nagy hivatalos főmuftit akar megszólítani az ember, akkor sem azt kérdezi, hogy "Tetszik-e kérni kávét?", hanem azt, hogy "Kér egy kis kávét?". Esetleg, "Tölthetek önnek kávét?".
Szóval az egyáltalán nem baj, ha ezt a "Csókolom néni-bácsi hogy tetszik lenni?" stílust már meg sem tanulják a mai gyerekek.
Tehát, összefoglalva, és az én véleményem: 1. -ha rokonnak, ismerősnek de akár vadidegennek megengedjük a tegezést, azzal nincs bajom.
2. nem mindegy, hogy az üzletben egy 25 évest tegez le a gyerek, vagy egy 50 évest. Előbbivel nincs bajom, utóbbit nem tartom helyénvalónak.
3. A csókolom, meg a tetszikezés nekem se kedvencem, csak falun, és többnyire idős emberekkel szemben használom, mert ott tudom, hogy ők így szokták meg, így szeretik, ezért alkalmazkodom hozzájuk, tiszteletből.
4. a fiam se szeretett csókolommal köszönni, viszont a "jó napot" -ot kicsi kora óta szívesen használta a felnőttekkel szemben. Pár szomszédnak fura volt, de megszokták :-) (legalább köszön a gyerek :-)) Manapság. ha fiatal akkor szia, ha idősebb, akkor meg jónapot, ebből még sosem volt baj.
5. nem tartom helyesnek, hogy gyerekek egyáltalán hellóval köszönnek a vadidegen felnőttnek. (nem szia, bár az sem jobb, de a helló az kifejezetten neveletlenség.) És nem 4-5 évesről beszélek, akinél még elnézhető, hanem egy nagy, 10-12 éves gyerekről.
Nehéz dolog ez. Engem pont nem érdekel ki hogyan köszön nekem, bárhogy jó. De amúgy 26 évesen ugyanúgy felnőtt, dolgozó, adófizető ember vagyok mint az 50 éves. Ha őt magázni kéne engem miért nem? Igazából 18 felett jogilag mindenki felnőtt. Innentől a logikus vagy az lenne, hogy mindenki magázik mindenit, vagy senki senkit. De mivel ugye pontosan nem lehet megmondani senkiről a korát, akkor már célszerű a tiniket is úgy ahogy vannak magázni...
Tényleg iszonyat kihívás ez a magyar nyelvben. És szerintem nem azért, mert nem tudnak magázódni a fiatalok, mert azért nem egy atomfizika. Hanem mert nincs már egyértelmű társadalmi konszenzus arról, hogy mikor kell. Én mindenkit magázok mikor bejön a boltba, de a legtöbben csípőből tegeznek, és látom, hogy sokan fel is húzzák magukat a magázáson (harmincasok, negyvenesek), gondolom emiatt öregnek érzik magukat. A heló meg... Csomóan így köszönnek. Felnőttek is. Sziával alig. Több a heló mint a szia. És én is bajban vagyok, hogy hogy köszönjek a velem kb egykorú eladónak, ügyintézőnek, orvosnak, stb. Egyetemen is a tanárok 80%-a elmondta, hogy tegeződjünk (50+ oktatók is), akkor aki magázta őket, arra hülyén néztek, hogy na ez biztos nem volt órán. Én első órákon már konkrétan ezt is felírtam a tárgyhoz, hogy melyik oktató melyiket preferálja. Azért szerintem ez sem egy normális dolog, hogy még ezt külön le kelljen jegyzetelni. De le kell, itt tartunk ma.
Szép dolog a magázódás, szép nyelvi értékünk. De az az igazság, hogy a hétköznapokban sokkal feszengősebbé és nehezebbé teszi a kommunikációt, mert még ezen is gondolkozni kell, mindenki mást szeret, nem tudod kinek a lelkébe melyik formával gázolsz bele. Rossz ezt mondani, de idejétmúlt forma, ami hátráltatja a hétköznapi emberi kommunikációt.
Külön érdekes amúgy ez a net világában. Én soha nem kommentelek, de sokat olvasok. Az Y Z generációnak alap, hogy ott mindenkit tegeznek. És amúgy igazuk van, ez a hivatalos netikett, az interneten nincs magázódás. De erre az idősek meg rendszeresen felháborodnak, hogy mit tegezi őt a fiatal, "hát nem őriztünk együtt libát" ugye. Közben ebben a szituációban a hivatalos fomra szerint épp ők a bunkók ezzel a felháborodással.
Pár év és szerencsére kikopik ez a baromság.
Ahogy kipisztul ez a generáció vegre jobb lesz ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!