Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » 15éves fiam tegnap elkötötte...

15éves fiam tegnap elkötötte az autónkat!Hogyan büntessem meg?

Figyelt kérdés
Mikor nem voltam otthon,a fiókból kivette a kulcsot,beindította,kicsit ki is ment garázsból az utcára,elment egy haverjához. Az egyik szomszédom vette észre,és ő szólt neki.Sajnos amikor visszajött az elejével egy picit neki is koccant a garázs falának. Mi legyen a következménye? Hogy büntessem meg?
2021. szept. 15. 10:49
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
49%

#19! Na, ez már egy sokkal normálisabb válasz, de erről nem írtál eddig. Bár egyet nem értek vele teljesen, de az nem baj. Én se úgy gondoltam, hogy csak a kárt fizesse meg! Természetesen nem helyettesíti a többit, de én azt már leírtam azelőtt. Viszont az van, hogy erre a korosztályra pont a józan érvek hatnak kevésbé. A pénz annál inkább. Hiába mondják neki, hogy mennyire veszélyes, ugyan, ő a macsó csávó, ő nem béna, tud ő vezetni. Az, hogy most nem történt baja(meg másnak se), nem azt mutatja neki, hogy ez nagyrészt szerencse, hanem megerősíti abban, hogy ő TUD vezetni. Addig terjed az esze, hogy eljutott A-ból B-be. Valószínűleg egy kihalt, pár méteres tök egyenes úton. Az már nem esik le neki, ha pl. szemből jön valaki/kiszaladt elé egy kisgyerek, mert elgurult a labdája/ vagy csak felröppen előtte egy fácán, már nem tudta volna megoldani a helyzetet, mert valójában nem tud (még) vezetni és nincs rutinja. Tehát ez nem tartja vissza. Ha viszont nem tud elmenni a következő 20 buliba, ahol minden haverja ott van, mert épp a hülyeségét törleszti, akkor lehet elgondolkodik, megér-e ennyit pár méter vagánykodás.

Mesélek egy történetet. Pedagógus vagyok. Egyszer az osztályomban közvetlenül a kötelező év eleji tűz -és balesetvédelmi oktatásom után az egyik másodikos! kislány kergetőzni kezdett egy negyedikessel a folyosón. (Amit tilos, szóval hatásos volt az oktatás 😂) A negyedikes nekiesett az az ablaknak, amely kitört. Szerencsére nem esett bajuk, csak ugye anyagi kár. Persze beszéltünk velük, újra átvettük, balesetveszély, blabla. Az "én" másodikosom ebből annyit vett le, hogy nem szabad kitörni az ablakot, dehát nem is ő esett neki🤦Az anyagi kárt rendezni kellett, megegyeztünk a szülőkkel, felesben fizetik. A másodikos gyerek szülei NAGYON gazdagok voltak, DE az anyuka úgy döntött, márpedig ő behajtja a 8évesen is, nevelési céllal. Ez ugyanis nem egy vajas kenyér. Mindent megkapott a gyerek, de itt ő okozott kárt és azt akarta a szülő, hogy érezze a felelősséget. A kislány minden nap elmondta nekem, hogy még mindig nem érti, miért neki kell fizetnie az ablakot, és én minden nap türelmesen elmagyaráztam neki, hogy a bajt ketten okozták. Szerencséjük volt, hogy ők nem sérültek meg, de nem rajtuk múlt. Az ablak viszont azért tört ki, mert ők KETTEN elkövettek egy hibát. Ezt a hibát most pénzzel lehet kijavítani. Aztán eljött az idő, hogy megértette és persze megtanulta, hogy nem kergetőzik, akkor se, ha amúgy ő maga ügyes gyerek és nem esik az ablaknak🙄

2021. szept. 15. 23:58
 22/29 anonim ***** válasza:
100%

De szépen levezetted ezt a választ, tetszik ahogy érvelsz.

"Viszont az van, hogy erre a korosztályra pont a józan érvek hatnak kevésbé. A pénz annál inkább. Hiába mondják neki, hogy mennyire veszélyes, ugyan, ő a macsó csávó, ő nem béna, tud ő vezetni."

Ezzel nagyon egyet értek, igazad van.

Abban egyébként biztos vagyok, hogy mindezek ellenére simán elengednék buliba, kapna rá pénzt. A gyerek tettéből és a kérdező tanácstalanságából valahogy el tudom képzelni, hogy a szülő is örül, ha nincs otthon a gyerek, hagy menjen, legalább addig sem kell nevelni.

Egyszerűbb odaadni neki a pénzt, mintsem leülni beszélgetni vele.

Eddig sem volt ínyére a nevelés, egy ilyen incidens sem fog ezen változtatni. Erre láttam már példát, meg igazából lépten-nyomon hallani ilyen történeteket.

2021. szept. 16. 00:13
 23/29 anonim ***** válasza:
37%
#22! Persze, ez elképzelhető. De ha valaki kérdez, én alapból azt feltételezem, hogy érdekli a válasz, mert jelenleg eszköztelen. Van, aki menthetetlen, mert leírnak 20 tök jó módszert, ami náluk bevált, de mindegyikre talál kifogást, hogy miért nem jó és marad, úgy, ahogy volt. Azzal nem érdemes többet foglalkozni. De elsőre nem tudjuk. Érdemes mindenkinek megadni az esélyt, hátha ő tényleg segítséget szeretne, mert felismerte, hogy nem megy neki/eddig nem jól csinálta és talál olyat a válaszok között, amit megpróbálna. Vagy lehet az is, hogy ő már eldöntötte, hogy mit tesz, csak fel akarja mérni, hogy "hol helyezkedik el a többi szülő között". Túl szigorú? Túl engedékeny? Mert bizonytalan abban, hogy jól csinálja-e.
2021. szept. 16. 00:23
 24/29 anonim ***** válasza:
36%

Az én öcsém is hasonlót csinált, csak ő apám motorját lopta el. Felborult, eltört kettő bordája.

A büntetése az volt, hogy 1 évig nem mehetett el sehova a haverjaival, és a haverjait se hívhatta át. Nem maradhatott bent suli után.

2021. szept. 16. 15:48
 25/29 anonim ***** válasza:
32%
Na, mi lett? Mit mondtál a fiadnak végül? Megbüntetted?
2021. szept. 17. 18:05
 26/29 anonim ***** válasza:
87%
Tipikus kamu kérdés, a kérdező sehol
2021. szept. 18. 18:53
 27/29 anonim ***** válasza:
68%

Zsebpénzt megvonni és amint tud, mehet melózni és visszaadni nektek a javítási költséget.

Egyebekben pedig 18 éves koráig nincs jogsi, meg egyéb kedvezmény. Bkter, meg is ölhetett volna valakit.

2021. szept. 21. 17:45
 28/29 anonim ***** válasza:
20%
Sehogy. Családi kocsi, nem? szóval csak kölcsönvette. Ha majd lesz önálló jövedelme, fizesse ki a kárt.
2021. szept. 23. 15:25
 29/29 anonim ***** válasza:
71%

Én megtanítám vezetni, én is vezettem anno forgalomban, nagy motorral és olyan teherautóval is amire már D-s jogsi kéne.

Kb 10 éves lehettem amikor apukám megtanított vezetni, egy manuális váltós autóval amikor életemben először mentem vele akkor is mellettem autók voltak, csak magánterület volt, de nekem mindig a helyén volt az eszem, nem csináltam gyerekként sem hülyeséget, később automatával is mentem, volt, hogy 100 felett is mentem kb 12 évesen.

Azóta felnőtt ember lettem, van saját autóm, még soha nem volt rá példa, hogy meghúztam volna a saját vagy más kocsiját, még motorral sem estem el életében, biciklivel is utoljára gyerekként.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy minden csak a gyakorláson múlik, ha érdekli a vezetés tanuljon meg vezetni, és nyugodtan mehet 1 pár utcát, ha kis faluról van szó.

Törekedjen arra, hogy ne menjen semminek se neki, tegyél ki bolyákat hogy tudja hogy meddig mehet el, amíg nincs ütközés, érezze az autót.

Én mentem már platós autóval is fák között, és éreztem azt is, tudtam, hogy ez nem egy kis Fiat 500 :D

2021. szept. 27. 18:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!