Szerintetek hogy tanítsam meg 10 éves húgomnak a mértékváltást?
Nem nagyon érti szegény :(
Vigyek be üvegeket 1 l-est meg mérőszalagokat meg ilyenek?Attól könnyebb?
Szia, igen!!!! Nekem is így magyarázták Anyuék annak idején, és úgy megértettem :) Egy literes kancsót hoztak, meg egy dl-es poharat, meg vizet, és számolnom kellett, hogy egy liter az hány dl.
Egyedül az órával voltunk gondban, mert azt is nehezen tanultam meg, és arra nem volt semmilyen ötletü(n)k.
A négyzetmért is kivágták nekem, meg a négyzecentimétert, hogy legyen összehasonlítási alapom. Az egy méteres rudhoz meg hoztak tíz centis színes rudakat, azokat pakolgattuk. :)
Szóval nyugodtan!!!
Jaj, nagyon szépen köszönöm!
Az órával lesz gondom!
Köszi!!!!
Kedvesek vagytok
Most mondok furát: én Tolnai-módszerrel tanultam alsóban 4 évig majdnem 20 évvel ezelőtt, így nem tudom, hogy van-e még ez a módszer. Ott a kezünkön tanultuk a mértékváltást is, de úgy belénkverték, annyiszor mondtuk el hangosan, hogy a mai napig, ha gondban vagyok vele, szégyen-nem szégyen, előkapom a kezemet és azon kiszámolom.
Pl. súlyoknál mondtuk, hüvelykujjtól haladva oda-vissza: tonna-mázsa-kilogramm-dekagramm-gramm, gramm-dekagramm-kilogramm-mázsa-tonna, 1 tonna 10 métermázsa-1 métermázsa 100 kilogramm-1 kilogramm 100 dekagramm-1 dekagramm 10 gramm, 10 gramm 1 dekagramm-100 dekagramm 1 kilogramm-100 kilogramm 1 métermázsa-(és itt mindig vettem egy nagy levegőt, gondolkodtam)10 métermázsa 1 tonna
Magyarul bemagoltuk, mint a verset. 4 ilyen kis kéz volt, ehhez kesztyűket kaptunk. A súly átváltása piros kesztyű volt, az űrmértéké sárga, a hosszúságé zöld, az időé kék (azt tanultam meg a legkönnyebben és a leghamarabb), felhúztuk és szavaltunk. Mindezt pedig nem 10 évesen, hanem már 8-9 évesen tanultuk, 2-3. osztályban. De jó volt, megmaradt.
métermázsa?!
De jó módszer!!! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!