Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kamaszok » A lányomat nem tudom féken...

A lányomat nem tudom féken tartani. Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Van egy 15 éves lányom. Nem tanul, visszabeszél, flegma velem. 2 hete úgy jött haza az iskolából, hogy befestette a haja végét szőkére, és piercinget rakatott az orrába.

Állandóan bömbölteti a zenét, ha rászólok, még neki áll fejjebb. Emellett nem is nagyon tanul.

De ami miatt úgy döntöttem, hogy kiírom ide ezt a kérdést, az ez:

Ma az egyik osztálytársának az édesanyja megkeresett hozzám azzal a panasszal, hogy az én lányom és még további másik két lány piszkálja az ő lányát. És méghozzá nem is akárhogyan. (A kislány asztmás, és hogy 1-est kapjon tesiből futásra, így a kezénél folyton visszahúzták. Szünetekben szalámival dobálják, lökdösik, leköpik.) Ledöbbentem. Olyanokat mondott nekem az a nő, hogy azt hittem elsüllyedek szégyenemben. Pedig mindig arra tanítottam, hogy ne bántson senkit. Hazajött ma délután, rákérdeztem. Mindent bevallott. Az ok az volt, hogy az a lány kibeszélte őt. Sajnos úgy csinál, mintha ő sose beszélt volna ki senkit. Amikor szembesítettem vele, hogy mit tett, és milyen következményei lehetnek, ha így folytatja, akkor is csak unottan nézett. Nem is nagyon érdekli a dolog.

Már nagyon kétségbe vagyok esve.

2019. okt. 28. 16:11
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
36%
Az a legegyszerűbb és leghatásosabb, ha elveszed a telefont és internetet addig, amíg nem javít a tanuláson és nem lehet benne megbízni.
2019. okt. 29. 10:43
 12/17 anonim ***** válasza:
88%
Szerintem jól reagáltál: nem egyből elvtelenül a lányodat kezdted el védeni, hanem utánajártál a dolognak. Megpróbáltál beszélni a lányoddal. Szerintem első körben ne hibáztasd magad, mert nem 100%-ig a neveléstől függ, hogy ki hogyan viselkedik. (Pl. anyukám és a testvére ugyanolyan nevelést kaptak, mégis anyukám maximálisan lelkiismeretes, becsületes, a testvére pedig link.) Szerintem jól teszed, hogy megpróbálod megoldani a helyzetet. A helyedben nem itt kérnék tanácsot az eddigi válaszok színvonalából kiindulva, hanem szakembertől, pl. pszichológus, iskolapszichológus, nevelési tanácsadó. Próbálj meg többször beszélni a lányoddal, és mindenképpen add a tudtára, hogy akkor is szereted és mellette állsz, amikor helyteleníted, amit tett. És nézesd meg vele Az internetes zaklató című filmet! Garantáltan hatással lesz rá!
2019. okt. 29. 16:55
 13/17 anonim ***** válasza:
17%
mi az hogy apa hol van? nyilván egyedül neveli
2019. okt. 29. 20:42
 14/17 anonim ***** válasza:
0%

Simán letoj téged, mert tudja semmi büntetés nem lesz. Ami büntetéseket adsz azt meg nem veszi komolyan. Ennyi a történet, most ezen nincs mit szépíteni.

Kapásból, hogy érezze milyen, ha megalázzák szépen fogod, levágod kopaszra a haját. Érezze a tetteinek a súlyát, mivel ez a gond nála, hogy nem érzi.

Utána fogod és szépen eltiltod attól a két lánytól. Nem csak jelképesen, hanem, ha megtudod bármikor is barátkozik velük, bármikor is beszél egy szián kívül többet, akkor jöhetnek a kreatív büntetések. Ne ilyen telefon, számítógép elvételekre gondolj, mert azt is rögtön tedd meg. Ne is házimunkára, mert azt is vezesd be, hogy félévig ő mosogat, még akkor is, ha van mosogatógépetek. Olyanokra gondolj, hogy fogod elkezded eladogatni a kedvenc cuccait, stb. Másként nem bírsz vele és igen, el kell tiltanod őket tőle, mivel ők húzzák le valószínűleg.

Ja, a piercinget az meg most vettesd ki vele, mivel azt tiltani szokták az iskolai szabályzatok.

Hiába tűnik drasztikusan, pont azért nem bírsz vele, mivel mire észbekaptál röhögve átlépte a határvonalat. Tetszik, nem tetszik, mink is csoportban élő állatok vagyunk, a lányod meg most próbálná ki a dominanciáját azzal, hogy semmibe vesz téged.

2019. nov. 8. 08:42
 15/17 anonim ***** válasza:
100%
Tudom, hogy ez a lány rosszul viselkedett de nem lennék a gyereked kedves utolsó. A haját lenyírni elég drasztikus.
2019. nov. 8. 11:03
 16/17 anonim válasza:
100%

Tényleg jó, kérdező, hogy foglalkozol a problémával, és segítséget kérsz. A lányod valószínűleg keresi önmagát, ezt a hajfestés meg a piercing mutatja; menőnek, keménynek akar látszani, miközben nagyon is sérülékeny az ember ebben a korban. A flegmáskodás is csak színjáték szokott lenni, ezt magamból kiindulva mondom.

A válaszolók közül sokan az ördögöt látják egy serdülőben, és középkori módszerekkel akarják elfojtani, miközben elfelejtik, hogy mindenki emberből van. A szeretet és az egyéb dolgok megvonása semmiképp sem jó módszer.

Tényleg csúnya dolgokat csinál ez a lány, az empátiáját kellene valahogy fejleszteni, hogy érezze, hogy nem jó, ahogy viselkedik a másikkal. Jó lenne vele leülni beszélgetni, ahogy előttem is már mondták, megpróbálni megérteni a világát, az ő nézőpontját, mit miért csinál, miért barátkozik ilyen lányokkal (nem tudni, hogy ki közülük a főkolompos, lehet, hogy a lányod csak követi őket), és ilyenkor át kell menni pszichológusba, elfogadó hallgatóba, kerülni kell a bíráló hangnemet. Aztán együtt kitaláltok valamit, hogyan lehetne változtatni. Kell egy kis szelíd útmutatás, amikor a kavargó hormonok uralják az embert és az ember osztálytársait.

Kívánom, hogy hamar elmúljon ez a zaklatott időszak.

Történt azóta haladás a dologban?

2019. nov. 28. 16:41
 17/17 anonim válasza:
31%
régebben az ilyet az iskolában a tanár otthon pedig a szülő azonnali hatállyal lerendezte-ebből a többség megértette,h nem csinálunk ilyet.Vissza kéne állítani a régi nevelési módszereket!!!!Ebből lesznek a nagy liberálisok,akik szerint nekik mindent szabad,ha meg rájuk néz vki csúnyán,azt rögtön be kéne börtönözni ugye?
2020. jan. 2. 12:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!