Engedjem a lányomat másik városban lévő gimnáziumba?
A 13 éves kislányom egy olyan gimnáziumba akar járni, ami nagyjából negyvenöt percnyire van innen busszal. Félek elengedni, mert bár tényleg jó lenne neki az a gimi, mivel elég tehetséges és motivált a tanuláshoz (kár lenne ezt elpazarolni egy olyan ócska és rossz hírű iskolára, mint ami itt van), de egyszerűen nem ért a tájékozásodhoz, pedig az említett iskola nem épp a buszmegállóhoz közel van, és féltem is. Az iskola egy elég nagy városban van, és borzasztóan aggódok hogy eltéved vagy esetleg valami katasztrófa történik. Emellett mikor tud tanulni ha minden nap buszozik? Hogy tudna teljesen egyedül egy teljes idegen városba járni?
Nagyon makacs, hiába mondtam neki hogy tanulni bárhol lehet, ő kijelentette hogy csak oda hajlandó menni.
Ti vállalnátok a kockázatot és elengednétek, vagy győzzem meg hogy nem jó ott neki?
-Egy anyuka
Annak idején vidéki lànyként kerültek fel Debrecenbe. Megmutatták, merre kell mennem, soha nem tévedtem el.
Anyaként mondom: lassan, apránként el kell engedni a gyerekek kezét, különben önállótlanok lesznek.
Ha olyan suliba kényszeríted, amit gyűlöl, akkor sosem lesz jó tanuló, sőt, lehet, be sem fejezi.
Szívesebben tanul mindenki olyan helyen, amit ő választ.
45 perc busszal... Na és? Az másfél óra. Még marad ideje tanulni.
Szia!
Megértem, hogy aggódsz, de szerintem túlmisztifikálod ezt a dolgot. Nyilván menjetek el többször együtt, nézzétek meg, milyen az útvonal, ahol jár, de 13 évesen azt gondolom, mindenki meg tudja ezt lépni.
Mi Bp-en lakunk, épp iskolaválasztásban vagyunk, és a 45 perces utazás sajnos itt is teljesen reális lesz, sőt! Parázom én is, hogy belökik a villamos vagy metró elé, vagy szimplán nem figyel, és kilép… de mit tehetnék, nem zárhatom be, hogy biztonságban legyen. Másrészt az is van szerintem, hogy (nálunk legalábbis) a gyerek sokkal „bénábban” viselkedik velünk, mint ha nem vagyunk ott – velünk tudja, hogy mindent megoldunk helyette, így nem kell résen lennie. De mások szemében nem pont ilyennek tűnik. :)
Azzal biztatom magam, hogy annó én is megléptem ezt, a város egyik végéből utaztam borzasztó sokat minden nap a sulimba, holott általánosba a sarokra jártam.
Ami még a mellett szól, hogy engedned kellene, hogy ő szeretné ezt. A motiváció nagyon fontos dolog!
5-re:
Nekem is az jutott eszembe, hogy Bp-en sokan örülnének, ha csak 45 percet kéne utazniuk a suliba.
Természetesen elengedném. 14 éves lesz, nem 7.
Egyébként tipikus "aggódó ősanya" vagy, már megbocsáss.
Ha nem ismeri azt a várost, akkor ismerje meg!
Menjetek el oda, járjátok végig a buszmegállótól az iskoláig az utat. Nyáron egyedül is gyakorolhatna: menjen el busszal oda reggel, sétáljon a városban az iskola környékén délig és jöjjön haza.
Az, hogy hogyan tud majd tanulni, az akkor reális érv, ha nagyon rossz a menetrend és fél délutánt eltölti a városban, mire lesz busza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!