Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Iskolai beszoktatás kudarca....

Iskolai beszoktatás kudarca. Mit lehet tenni?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Nővérem kisfia 7 éves idén kezdte az első osztályt.Azzal a problémával kellett szembesülülnünk hogy a kisfiú nem marad meg az iskolában.Sír,üvölt nem lehet ott hagyni a suliban.A tanárnő szerint szociálisan,lelkileg még nem iskolaérett.Az lenne a kérdésem hogy létezik e olyan hogy visszamehet oviba erre a tanévre és ha igen ez hogyan működik? Kérem ha valaki tudja válaszoljon nagyon fontos lenne.Egyébként most kezdett járni pszichológushoz a kisfiú rákérdeztünk hogy ez hogyan működhet azt mondta hogy nem tudja :/ köszönöm ha elolvasod és válaszolsz.
2016. okt. 12. 21:21
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
86%

arra gondoltál,hogy első évre kivedd magántanulónak?

levizsgázna az anyagból,de csak másodikban kéne újra megpróbálni az iskolát.

esetleg másik iskola? az is lehet,hogy itt nem érzi jól magát valamiért.

2016. okt. 13. 07:57
 12/23 anonim ***** válasza:
75%
Nem tudom egyszerűen elképzelni, hogy ezzel a gyerekkel egész eddig minden oké volt, most meg varázsütésre kikattant. Valszleg már rég a nevelési tanácsadó látókörébe kellett volna kerüljön. Ehhez képest csak most kezd pszichológushoz járni, ez gond. A Waldorf suli annyira toleráns, hogy az már, megkockáztatom, életszerűtlen - ha ott sem maradt meg, nem tudom, hol fog megmaradni szegény. Oviba visszavinni, hát nem tudom, nem biztos, hogy ez megoldja a gondot.
2016. okt. 13. 08:00
 13/23 A kérdező kommentje:
10 es.Ne haragudj de te miről beszélsz? Ha értelmeset nem tudsz írni ne kommentelj.Te vagy inkább a visszamaradott.Tanulj meg szöveget értelmezni.Kezdésnek áruld már el hol írtam azt hogy 8 éves például.Komolyan némelyik ember mit meg nem enged magának!! Szerintem normális hangnemben írtam és kértem segítséget,tapasztalatot hátha van valakinek ebben a témában nem kioktatást pláne ilyen embertől nem mint amilyen te lehetsz! És pedig állítom hogy soha nem volt vele semmi komoly probléma csupán most történt valami suli kezdésnél amit mi sem értünk.Aki pedig normális választ tudod adni annak köszönöm.
2016. okt. 13. 10:59
 14/23 A kérdező kommentje:
Sőt az óvodában sem volt vele semmi gond soha a 3 év alatt.Nagyon szerették az óvonénik és a dajkák is.Semmi nem utalt arra hogy ennyire tiltakozni fog az iskolával szemben.De nem szerettem volna ennyire belemenni a dologba igazából arra lettem volna kíváncsi hogy valaki volt e már hasonló helyzetben és ha igen hogyan működött a dolog mert jelenleg eléggé kilátástalan a helyzet.Nem okoskodádra mint a 10 es válaszoló aki arra sem hajlandó hogy elolvassa amit írtam...de azért válaszol...
2016. okt. 13. 11:11
 15/23 anonim ***** válasza:
88%

Szia, anya vagyok, a kisfiam kb. hasonló korú (még nincs 7 éves, jövőre kezd).

Amit én tennék ebben az esetben:

- a waldorf iskola szerintem is toleráns, már-már kissé sokat is (ezzel természetesen elismerem a módszert és a létjogosultságát!). De: ha a pedagógusok, iskola megfogalmazta a problémát, tessék azonnal fogadóórát kérni a tanártól és/vagy igazgatótól és megkérdeznim, hogy ők mit látnak, mi a teendő, a testvéred szülőként hogyan tud segíteni, mit tud tenni, PONTOSAN HOVÁ fordulhat (ha ajánlanak szakembert, akkor pontos elérhetőség stb.)

- szülőként, önerőből is AZONNAL mennék legalább a lakóhelyetek szerint illetékes tanulási képességeket vizsgáló bizottsághoz (régi nevén a nevelési tanácsadóban találjátok őket)- ezzel a problémávaln ők foglalkoznak első körben. Meg fogják vizsgálni (nyugi, nem fáj, tesztekkel, játékokkal, képességfelméréssel), hogy érett-e, nincs-e esetleg részképességzavara, esetleg valamilyen hiányossága, fogyatékossága (akár hallás, látás, enyhe fokú értelmi stb.- ami ilyen iskolai feladathelyzetben jött elő látványosan) esetleg valamilyen enyhébb fokú pszichiátriai érintettség (pl. asperger, autizmus spektrum stb.)

A szülővel, óvodával, iskolával is felveszik a kapcsolatot, ha szükséges, de célszerű kérni az iskolai pedagógust/pszichológust is, hogy írják már le pár sorban, hogy mit látnak problémának (nyilván ti szülőként/rokonként nem látjátok a gyereket szakemberként, otthon esetleg nem jönnek elő a tünetek stb.- még ezt is el tudom fogadni). Fontos, hogy MŰKÖDJÖN EGYÜTT az iskola/tanítónéni is azzal, hogy ad véleményt, amivel ti tudtok szakemberhez menni és együtt legyetek hajlandóak a változásra, ha szükséges.

- ha a szakszolgálatnál (régi nevén nevtan) látnak valamilyen hiányosságot, akkor valószínűleg továbbküldik komplexebb kivizsgálásra (pl. a budapesti Vadaskert Alapítványhoz, de akár valamilyen szervi gyanú esetén pl. javasolnak szakorvost, előírhatnak felmentést, terápiát- nyilván ezek már a talál probléma jellegétől függnek)

Ezzel együtt én szülőként a hegyet is megmozgatnám a gyerekem érdekében. Menjenek el a szülők (szülői minőségükben!) az iskolai pszichológushoz, tárják fel a problémát, keressenek megoldást közösen.

Ha ez nem vezet sehová, akkor én mennék - akár a nevtanos szállal párhuzamosan is!- magánúton is szakemberhez.

A leírt esetben valamilyen gyermekpszichológust keresnék, akinek tanulási nehézségekben, szociális beilleszkedési zavarokban van tapasztalata. Ha budapestiek vagytok, akkor még ajánlani is tudok ilyen helyet.

még egy lehetőség az, hogy ha a gyerek állandó lakhelye és a waldorf suli más körzetben van (vagy vidéken más településen és nem egy szakszolgálat látja el őket)- így lehet és kell is próbálkozni az iskola területén illetékes szakszolgálatnál is és a lakóhelyszerintinél is.

Dupla esély, dupla lehetőség- akkora szakemberhiány van az állami (ingyenes) szektorban, hogy talán ez is megér egy próbát.

2016. okt. 13. 11:13
 16/23 A kérdező kommentje:
Kedves utolsó válaszoló! Nagyon szépen köszönöm a válaszod :) Nevelési tanácsadáson már voltak ott ajánlották a pszichológus hölgyet ahová jelenleg jár a kisfiú.Bár egy alkalommal volt még csak tehát kézen fogható eredmény még nincs természetesen.Annyit mondott a doktornő hogy nagyon jól szépen el lehet vele beszélgetni és a játékban is benne van.Az iskolában is megkérdeztük hogy ők mit gondolnak hogyan tovább de azt mondták hogy ők sem tudják.Ezen nagyon kiakadtunk mert ha ők nem tudják akkor ki tudja?!De mégegyszer köszönöm a válaszod hasznos a számunkra :)
2016. okt. 13. 11:51
 17/23 anonim ***** válasza:
63%
Nem akarlak megbántani, de ez nem iskolaérettség kérdése ennél a gyereknél. Valamilyen pszichés zavara van, erre kellene kivizsgálni. Ha sír, még előfordul. De hogy üvölt, és a kislétszámúban is ez van, az pszichés zavar. Az oviban minden rendben volt, most változott meg hirtelen, sosem tapasztaltátok ezt nála?
2016. okt. 13. 18:39
 18/23 anonim ***** válasza:
75%

Most olvastam a kommentjeidet. Talán nem vagy mindenbe beavatva, de biztos, hogy volt oka, előzménye annak, hogy ezt a sulit választották.

Doktornőhöz vitté? Az pszichiáter, nem pszichológus. Akkor viszont jó úton járnak, mert itt a pszichológus kevés lesz. Több jel utal arra, hogy valami pervazív zavar van a háttérben. Vizsgáltassátok ki.

Ami az iskolát illeti...felháborító az ilyen hozzáállás, még a Waldorfban is. Segíteniük kéne, ez teljes inkompetens magatartás, szakmai nulla.

2016. okt. 13. 18:47
 19/23 A kérdező kommentje:
Nem írtam le mindent részletesen,elsősorban nem a waldorfba volt íratva hanem normál állami iskolába.első egy két napon semmi baj nem volt nem sírt nem tiltakozott.majd ahogy eltelt pár nap utána kezdődött ez nála majd annyira a tetőfokára hágott hogy a bejáraton sem akart bemenni.utána jött a waldorf ahol aztán ennyir nem volt vészes a helyzet de nem vettêk fel mondván hogy nekik erre nincs időkapacitásuk hogy vigssztalják reggelente plusz hogy szerintük szociálisan éretlen az iskolára és hogy még egy évet maradnia kellett volna az oviban.ezért szeretnénk visszavinni erre a tanévre az oviba ha van rá lehetőség.de természetesen a pszichológus véleményét is meg kell várni
2016. okt. 13. 21:45
 20/23 A kérdező kommentje:
És igen az oviban semmi sem utalt erre hogy így fogadja majd az iskolát nagyon szeretett oviba járni.pedig az egyik óvónéni szigorú is volt mégis szerette a kisfiú.
2016. okt. 13. 21:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!