Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Iskolák » Manapsag minden gyerek úgy...

Manapsag minden gyerek úgy megy iskolába hogy tud mar olvasni?

Figyelt kérdés

Lehet hogy fura kérdés, de nagyon kiváncsi vagyok es egy kicsit aggaszt is. Van egy 6 éves lányom, szeptemberben kezdi a sulit, még nem tud olvasni. Mostanában, az utóbbi egy hónapban kezdett jobban érdeklődni a betűk iránt, kérdezgeti melyik milyen betű, néha meg is jegyzi es kezdi összeolvasni szavakka. Eddig úgy gondoltam nem erőltetek rá semmit amit nem akar es nem merulunk bele a suliban tanulando dolgokba, mert akkor unatkozni fog az iskolapadban. Nem is zavart, hogy eddig nem érdekelte az olvasás. De most meg azt látom, hallom mindrnhonnan, hogy sok ekkora gyerek mar olvas. Az ovistársai kozul mar többen, itt is szoktam ilyenről olvasni. Akkor vannak iskolai felkészítő füzeteink, ott is mar pár betűs szavakra kérdeznek. Ezek után úgy érzem, ha ő úgy menne iskolába, hogy nem tud olvasni es az osztálytársak nagy része meg igen, akkor lehet ezt hátránynak élne meg. Nem versenyeztetni szeretnem, ez távol áll tőlem, csak ismerve a lányomat, ha azt latja hogy sok gyerek tud valamit amit ő nem, az nagyon elbizonytalanítja.

A ti gyereketek osztályában sok gyerek tudott olvasni sulikezdeskor?

2016. jan. 2. 23:00
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
most elsős a lányom egy erős suliban. ő nem tudott olvasni sulikezdéskor, de elég sokan tudtak már az osztályból. így az osztályt két csoportra osztották: olvasni tudókra és olvasni tanulókra, és különböző feladatokat kaptak az órákon. az én lányomat nem bántotta, inkább motiválta a differenciálás, mivel ezek átjárható kategóriák voltak. mostanra jutott el arra a szintre, hogy rövid meséket egyedül olvas, és átléphet az olvasni tudók táborába, ami nagy sikerélmény neki. szóval nem gondolom, hogy hátránya lett volna abból, hogy nem tudott olvasni sok társához hasonlóan, de el tudom képzelni, hogy van olyan gyerek, aki ezt másképp éli meg, és nyilván kellett ehhez egy jó tanítónéni is.
2016. jan. 4. 12:38
 12/19 anonim ***** válasza:
Lányom 5,5 éves és még nem tud olvasni ,nem is érdekli,voszont számolni tud .
2016. jan. 4. 13:37
 13/19 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat.

Igen, szoktunk hasonlókat játszani, hogy kitalálja mi a szo vége, a szótagolast meg érdekes módon magatol csinálja, nem en mutattam, de gondolom az oviban szoktak ezt játszani. Fog járni logopediara, várólistán van, mert nem túl vészes, gondolom félévtől mar megy.

2016. jan. 4. 21:34
 14/19 anonim ***** válasza:
Nem tudom, mennyire lesz hasznos a válaszom, inkább érdekesség. Külföldön élünk, itt 4-5 évesen kezdik a sulit, a fiam elsős. Pár hét után kérdőre vont a tanítónő, hogy a gyerek miért nem tudja legalább a nevét leírni. Komolyan, köpni-nyelni nem tudtam, mert mégis mire való akkor az iskola, ha nem arra, hogy ezt megtanulja? Mindegy, megtanítottam neki, mivel ékezetes, megtanulta kétféleképpen, de azóta is nehezen térek napirendre a dolog felett.
2016. jan. 5. 12:49
 15/19 anonim ***** válasza:

A fiam elsős, és a 24 fős osztályban kb. 6-an tudtak olvasni iskolakezdéskor.

6-os válaszolónak:

Az nem igaz, hogy magától nem tanul meg olvasni egy gyerek. Jó, nyilván nem eguyedül jön rá, hogy melyik betű melyik hangnak felel meg, de a kérdéseire adott válaszokból simán összerakja magának, ha érdeklődő és fogékony. Mindkét gyerekem úgy ment suliba, hogy tudott olvasni, de őszintén mondom, egyiket sem nyüstöltem ezzel, kizárólag az ő érdeklődésük határáig foglalkoztunk a dologgal. A lányom nagycsoportosként azt kérte, hogy tanítsam meg írott betűkkel írni - na, ezt viszont visszautasítottam, ez végképp nem az én dolgom, még úgy sem, hogy rendelkezem tanítói diplomával, tehát ismerem a metodikáját.

2016. jan. 7. 21:46
 16/19 anonim válasza:
Én annak idején még ovis időszakom alatt megtanultam olvasni, mert érdekelt. Elsőben ki voltam akadva, hogy betűket tanulunk, meg hogy szótagolni kell.. épp ezért szerintem nem szükséges, hogy tudjon olvasni, de ha szeretne megtanulni segíts neki nyugodtan!
2016. jan. 26. 20:35
 17/19 anonim ***** válasza:
Az én 6 évesem is idén kezdi a sulit, és bár érdeklik a betűk, leírja a nevét, olvasni nem tud, és nem is tanítom. Azt szeretném ha az iskolában tanítanák meg, egyrészt mert gondolom jobban tudják mi a módja, másrészt így nem fog unatkozni mert ő már tudja. Én is látok olyat, akit annyira érdekel az olvasás, hogy megtanul addigra szinte magától, de ezt hamar behozza aki nem tud szerintem.
2016. jan. 29. 11:49
 18/19 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat.

Közben mar eltelt majdnem egy hónap es olyannyira fejlődött az olvasás nála, hogy mar el tud olvasni hosszabb szavakat. Állandóan ezzel van elfoglalva, mindent el akar olvasni. Tényleg nem erőltetem, de ha azt kérdezi mi az a betű, akkor nem mondhatom azt hogy nem tudom. Ha így haladunk, őszre biztos ő is fog mar olvasni.

2016. jan. 29. 16:26
 19/19 anonim ***** válasza:
Amennyiben tud olvasni már első osztály kezdetén a gyermek, legfeljebb annyiban okozhat hátrányokat, hogy időnként unatkozni fog. Az írástanulást ellenben mindenképpen meg kell hagyni a tanítóknak, azzal sokkal-sokkal több kárt okozhatunk, mint hasznot... Elméletben semmiféle megkülönböztetés nem érheti azt a gyermeket, aki nem tud olvasni, sőt! Megmarad neki az iskola varázsa, hogy itt olyan dolgokat tanulhat meg, amiket korábban nem tudott. Ezt nem szabad elvenni a gyermektől, mert különben meg fogja később szenvedni.
2016. márc. 12. 16:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!